bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Det gäller livet : en..
 J. Palmström
Himlen kan vänta
 L. Gray
Konsten att fejka arab..
 L. Liman
Street Cat Bob
 J. Bowen
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Livet är en sjukamp
 C. Kluft
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
Liv, död och hjärnkiru..
 H. Marsh

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFödd till pojke - fostrad till flicka

 
Författare: John Colapinto
Genre: Biografi
Ämnesord: hälsa, psykologi
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9188541355
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


År 1967 gjordes en omskärelse på en åtta månaders gammal tvillingpojke som totalt misslyckades. Hans föräldrar samtyckte då till en genomgripande efterbehandling. På inrådan av en känd och berömd läkare och sexualforskare vid John Hopkins Hospital, Dr John Money, företogs ett könsbyte på pojken och han kom att uppfostras till flicka. Detta fall betecknades som en milstolpe inom sexualforskningen och ansågs vara en total framgång, inte minst på grund av att barnet var enäggstvilling: hans bror som inte utsatts för samma behandling fostrades som en pojke och utgjorde därmed en perfekt motpol att testa experimentet på.

Utdrag ur boken:
Jag är dödstrött på att skämmas för mig själv. Den känslan kommer aldrig att försvinna. Jag gjorde inte något fel, men det är precis som om det var en betingad reflex att skämmas över sig själv. Bara tanken att jag var klädd i klänning, hade ett flicknamn - det långa håret och allt annat - det får jag bära med mig resten av livet. Man kan inte sudda ut sådana minnen. Jag för söka överleva så gott det går. Ständigt intala mig själv, 'Det är inte mitt fel. Det är inte mitt fel det som hände'.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Född till pojke - fostrad till flicka :


Aili 2007-10-29 01:59
Det skildrar det berömda fallet David Reimer. När han var 8 månader genomgick han en omskärelse som gick snett. Hans tvillingbror Brian slapp då omskärelsen. Den berömde läkaren John Money föreslog att Bruce skulle kastreras och uppfostras som flicka. Det var enbart uppfostran som avgjorde könsidentiteten, ansåg Money. Bruce som blev Brenda och sen David var ett bevis på motsatsen.

Det är upprörande vad John Money utsatte tvillingarna och i synnerhet Brenda för. Han frågade ut dem om deras könsorgan och tvingade dem att göra sexuella inövningslekar med varandra för att imitera vuxna samlag (de var bara 6 år). Han visade Brenda pornografiska bilder och grafiska bilder av barnafödslar.

Det framgår också hur lång tid det tar att motbevisa en berömd och mäktig läkares åsikter. Under tiden fortsatte han med sina könsbytesoperationer på små barn.

En mycket bra bok om ett tragiskt fall.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Född till pojke - fostrad till flicka


  Köp boken som film på cdon: