bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den svavelgula himlen
Gå inte ensam ut i natten
Hägring 38
Lang
Vådan av att vara skrake
Liknande böcker:
Segraren
 S. Scarrow
Sigmund härskaren
 E. Arnesson
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Salomons sång
 T. Morrison
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDär vi en gång gått

 
Författare: Kjell Westö
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9170015104
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Där vi en gång gått är en roman om Helsingfors och människorna som bor där under 1900-talets första hälft. Det är en stad i oro, och med ständig växtvärk. Gaslyktan blir elljus, jazzen stiger iland från Amerika och den nya tidens fotografier bjuder på oväntade avklädda sensationer. Vi får möta en grupp människor, de flesta från den finlandssvenska medelklassen, men några med enklare bakgrund och andra bra mycket rikare. Vi lär känna dem som helt unga, när nationen föds, och de kastas in i strider de knappt begriper men som kommer att prägla dem för alltid. När kriget så är över tar det lång tid för dem att hitta tillbaka till jämvikt och lugn igen. Några gör det aldrig.


Utdrag ur boken:
YRSA STENIUS läser Kjell Westös stora Helsingfors-roman:
"Helsingfors, Finlands vindpinade huvudstad, vars gator och torg såg den finska nationen födas i blod och vånda och ett skallande skri av triumf, är centrum för händelserna i Kjell Westös stora episka roman Där vi en gång gått.
Staden är inte i första hand en miljö i vilken Westös fängslande berättelse utspelar sig. Den är sin egen puls och andhämtning, en rytm som dunkar i huvudpersonernas ådror och präglar deras liv med sitt eget tvång. Och framför allt är staden i denna skildring av disparata människoöden i en trasig tid ett slags sammanhållande väv, en fond som breder ut sig bakåt och framåt i tiden och ger generationerna som har gått och generationerna som ska komma en gemensam tillhörighet.
Där vi en gång gått är en klassisk roman uppbyggd kring sina huvudpersoner och ett drama: inbördeskrigets draksådd, alla kategorier: individuellt, socialt, politiskt, mänskligt. Boken griper tag i sin läsare från sidan ett och även om vissa longörer förekommer behåller den greppet till sista sidan, nummer 506.
Centralgestalterna i Kjell Westös bok utgörs av unga människor med olika familjebakgrund, som trasslas in i historiens tunga hjul när den sociala oron drar fram över Europa, när troner ramlar och revolutionen i Ryssland fäller ut ett självständigt, fattigt och förvirrat Finland, som omedelbart, vintern 1918, bryter samman i brödrakrig.
Eccu, Cedi, Henning, Lucy och många fler är barn av en förmögen bourgeoisie som fått alla överklassvärderingar med modersmjölken och som förvisso förhåller sig med något olika distans till dessa men ändå inte i sin vildaste fantasi kan föreställa sig annat än att det vita Finland är det legitima Finland.
Allu är bokens kommunistiska huvudperson, mångbegåvad men låst i sitt klasshat. Mitt emellan återfinner vi Ivar och Henriette och så runt omkring ett myller av människor som försöker finna sina liv i tjugotalets desillusionerade efterkrigstid och trettiotalets skymmande förkrigstid."


Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Där vi en gång gått :


helix 2007-10-08 13:22
Varje gång jag läser (eller hör) om Finlands historia blir jag förvånad över att jag tidigare "fått veta" så lite om det blodiga inbördeskriget 1918. Allt jag vet har jag på egen hand läst mig till.
"Där vi en gång gått" skildrar detta... men så mycket mer också. Vi får följa ett antal karaktärer med finlandssvenskt ursprung i och omkring Helsingfors under ett trettiotal år, somliga närmare än andra. Och vi lär verkligen känna dem, och Westö ger oss skickligt deras skilda levnadsöden. Han lyckas verkligen levandegöra sina karaktärer - precis som tiden är mycket skickligt återgiven.
Jag följde med glädje denna historia över femhundra tätskrivna sidor, och känner mig verkligen berikad efteråt.
Jag känner inte till Helsingfors särskilt bra. För dem som gör det gissar jag att författarens noggranna beskrivningar av stadens utveckling kan ge ytterligare en dimension till romanen.
Betyg 4

okidoki 2008-01-03 13:37
Jag hänvisar till Yrsa Stenius’ (Aftonbladet) utomordentliga recension ovan och vill bara tillägga att boken också handlar om tidens gång och vad den gör med oss alla.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Där vi en gång gått


  Köp boken som film på cdon: