bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Där vi en gång gått
Gå inte ensam ut i natten
Hägring 38
Lang
Vådan av att vara skrake
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz
Anna - Lisas val
 E. Åhman Owetz
Brevvänner
 E. Åhman Owetz
Belle
 L. Pearse
Anna-Lisas Antik
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen svavelgula himlen

 
Författare: Kjell Westö
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789100171636
 
Spänning:  4
Romantik:  7
Humor:  1
Lärorik:  8
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Och jag gick hemåt och tänkte att jag kanske måste skriva en berättelse trots allt. En berättelse inte bara om Stella och Alex och mig och våra föräldrar, utan också om barnen, om Sandi och Amir och Tommi Hjelt. Och jag tänkte att den berättelsen måste bli mycket sannare än de andra berättelserna jag skrivit. För att vi levde i den tid vi levde i. För att det finns mörker, och för att det finns ljus. Och så nästa motvilliga tanke: att i så fall skulle jag också tvingas möta ljuset och mörkret i mig själv.

Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som bär på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Det ären episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men laddningen är starkare och svärtan djupare än förr.

"Det kan sägas direkt. Samma år som Finland firar sitt 100-årsjubileum som självständig nation kommer höstens bästa svenska roman från Finland." - Dagens Nyheter


Utdrag ur boken:
"Det har varit att vara här, sa jag- På torpet menar jag. Tack för att du skaffade det." (s. 264)
"Så det är hit du bär din ensamhet" (s.299)
"Du vet talesättet om att man bara kan försöka påverka det man kan påverka, och låta allt annat vara? Det som redan har hänt går inte att ändra" (s.313)
"Livet går och vi lär oss ingenting. Och så dör vi och efter oss kommer nya människor som är precis lika grymma som vi" (s.402)


Medelbetyg: 3,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den svavelgula himlen :


kirja 2017-09-30 11:32
Jag var lite osäker på om jag skulle gilla boken. Tänkte att den skulle vara svår och djup. Den har ju recenserats och varit/är på topplistor i DN och även med i Vi läser samt fått massa av fina priser. Men eftersom det var en finsk författare och utspelar sig i Helsingfors så tänkte jag att jag ska prova. Tur var väl det! Man ska våga utmana sig! Den var väldigt bra! Inte svårläst eller djup utan en bladvändare!
Betyg 4

okidoki 2017-11-02 11:35
Det är en magisk högtidsstund att få vara i den här romanen. Berättarjaget är inte särskilt sympatisk, men han kommer till sist om insikt. Fascinerande uppväxt, en vemodig nutid. En rik roman.
Betyg 5

hencka 2018-01-14 19:55
Nja, det här var en liten besvikelse. Westö är förvisso en bra berättare med sina episka Helsingforsskildringar, men det är några saker som irriterar mig här. För det första är historien för lång, trist och seg. Jag började tappa intresset efter 2/3 av historien och fick skärpa mig för att orka läsa. För det andra är tonen i berättelsen för det mesta negativ och deprimerande. Aningen tillspetsat kan man säga att det är mest bara elände och ångest som beskrivs. Det blir också tungt att läsa utan positiva glimtar. För det tredje tyckte jag inte så mycket om personskildringarna. Dom blir väldigt stereotypiska och platta, på något sätt konstruerade utan riktig trovärdighet.
Historien som helhet är ändå ganska bra komponerad. Ger den en svag trea.
Betyg 3

sgs 2018-06-23 23:02
En lång och lite dyster skildring av en finsk författare, bokens jag, där hans liv från barndom till ålderdom beskrivs. Bitvis seg, men ändå intressant och i vissa.delar igenkännande, i andra helt främmande.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den svavelgula himlen


  Köp boken som film på cdon: