bokrecensioner boktips

En blomma i Afrikas öken

Författare: Waris Dirie
Genre: Biografi
Ämnesord: kultur
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9171338128


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Waris Dirie är född i en nomadfamilj i Somalia. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London ''upptäcktes'' hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag.
Medelbetyg: 3,84 (38 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En blomma i Afrikas öken :
2004-03-17 16:11
Gripande och spännande historia, dock inte särskilt välskriven.
Betyg 3
2004-03-21 14:51
Den här boken gillar jag verkligen, när jag börjat läsa den kunde jag inte lägga ifrån mig boken föränn jag läst ut den. Spännande att läsa om hur hon från att vara en flicka i somalia bli en toppmodell, det visar att inget är omöjligt!
Betyg 4
2004-03-21 17:23
Jag tycker att boken är bra för att den är lättläst.
Den är intresant också.
Betyg 4
2004-04-25 22:28
Jag söker mig till sådana här verklighetsbaserade böcker. De är alltid de starkaste böckerna. Att en människa måste lida så mycket. Jag kan inte föreställa mig hur man kan tycka att det är moraliskt rätt att sy igen ens barns könsorgan! Jag led stort med henne, speciellt under hennes röda veckor.
Betyg 3
2004-05-07 21:51
Är den sann? Jag underade ibland om det var såhär. Att jag var så oimformerad och går och klagar på allt möjligt. Sen kommer den här. Jag har verkligen INGENTING att klaga på gämför med vad hon och många fler går igenom. Jag grät nästan egenom hela boken.
Den handlar om hur en vanlig flicka i Somalia lever, hon och hennes familj är nomader och flyttar runt och lever på det som finns, alltid knappt någonting. Sen blkir flickan bortgift mot ett par kameler, men hon vill inte gifta sig med en gammal gubber och rymmer därför. Hennes liv är till en början verkligen pest och hon håller på att bli våldtagen ett par gånger. Till hon får chansen att flytta till London och hjälpa en familj med hemmet där. En obeskrivligt bra bok. Läs den här och sluta klaga.
Betyg 5
2004-05-21 17:31
En öda att facineras av!
En hyllning till en kultur och fördömande av baksidan av den.
En skön resa geom vår kontrastfyllda värld!
Betyg 4
2004-07-21 00:50
en fyra för storyn, den är fashinerande och så nyttig att läsa och få kännedom om.
men en tre för att, som ngn tidigaare skrivit, den är inte särskilt välskriven och inte fullt så känslomässigt medryckande som du varit med ett bättre språk... en 3+ för det är ett väldigt viktigt ämne!!!
Betyg 3
2004-10-27 19:32
mycket, mycket bra bok. kunde inte låta bli att läsa den från början till slut. boken är lättläst också och verkligen en intressant bok dessutom verklighets historia.
Betyg 5
2004-12-18 19:39
Mkt intressant! Så mkt man inte vet om olika kulturer.

En verklig kämpare!
Betyg 4
2005-01-16 15:19
Förutom hennes mod - är hennes sätt att skildra somailsk nomadliv respektive västerländsk kultur det allra intressantaste i denna bok.

Ett fantastiskt människoöde. Jag är imponerad av hur hon flera gånger klarar mycket svåra situationer. Skillnaden mellan att leva som nomad i öknen, att sova under bar himmel, utan att gå i skola, utan att äga ett par egna skor - och att arbeta som stjärnmodell i New York är milsvida. Det handlar verkligen om kulturkrockar - som hon beskriver öppet och klart.

Waris vägrar att bli bortgift med en gammal man och att bli såld för fem kameler. Hon rymmer. Flera gånger till något som hon inte vet vad det hela leder till. Här finns mycket mod och styrka i denna berättelse. Hon kämpar emot ett patriarkaliskt samhälle av stora mått.

Betyg 5
2005-02-11 09:30
jag tycker att det var en spänande historia som berättades och väldigt gripande, hade svårt att sluta läsa när jag en gång börjat.
boken var ganska lättläst

Betyg 4
2005-02-11 15:11
En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie. Pappa köpte den till mig från Sverige o den var faktiskt intressant. De e en sann historia om en somalisk nomadflicka som flyttade till London och blev fotomodell. Så enkelt va de föstås inte, men nästan.

Det där med olika kulturer kommer ju upp mycket. Hur annorlunda västvärlden är jämfört med Afrika. här stressigt, där tidlöst... Det är faktiskt ganska roligt att läsa om den lilla okunniga somaliska flickan som försöker anpassa sig till den västliga kulturen. För Waris Dirie är väldigt ärlig i sin bok, awfully honest. Den känslan får jag. Hon är ju ganska dum och naiv ibland, men hon medger det, berättar om sina misstag.

Ett av bokens största syften är dock att propagera mot skönstympning/kvinnlig omskärelse. Alltså hur kan sånt hända ännu idag? Det måste jag bara säga, även om jag inte var alldeles speciellt chockad. En massa hemska saker händer ju, och man kan liksom inte "känna för" allting. Men Waris har nog rätt i att det är ofattbart att sånt görs. Medveten om det var jag ju precis inte heller. Och beskrivningen om Waris egen omskärelse då. Alltås herregud. Den framkallar verkligen medkänsla. Eller kanske sanarare obehag. Det var det värsta jag nånsin läst. Obehagligaste. Jag svimmade faktist när ja läste det. Ja vet ju att ja int tål att se och höra sånt. Men det var definitivt fösta gången ja svimmade av den bok. Efter det hoppade jag nog över resten av kapitlet om omskärelsen.

Men boken var definitivt inte hekt igenom obehaglig. Det var liksom bara detdär avsnittet. Jag tänker definitivt läsa fortsättningen. Pappa köper den säker nästa gång han far ti Sverige.
Betyg 4
2005-08-11 16:18
Intressant, fruktansvärt men tyvärr dåligt skrivet.
Betyg 3
2005-09-20 17:29
Fångande, fascinerande & mycket BRA! Denna första boken är mycket bättre än dess andra del!
Betyg 4
2006-04-16 16:43
Bitvis väldigt intressant, hemsk och gripande. Men tyvärr håller det inte genom hela boken. Dessutom är den dåligt skriven (eller översatt?).
Betyg 3
2006-05-07 12:34
Jag tycker att den här boken var bra men den var väldigt hoppig mellan kapitlerna, annars så var den väldigt bra och så skråmande. att det värkligen händer!
Betyg 3
2006-09-20 07:56
Lyssnade på boken i bilen. Vet inte om det är för att det är första gången jag lyssnar på en bok eller om det är Tintin Anderssons röst eller om det är översättningen eller om det kanske är originalet men det känns som en barnsaga. Visst är hennes liv gripande men man kan tycka att slutprodukten borde ha kunnat bli fantastisk med ett sånt råmaterial men det blev den tyvärr inte.
Betyg 2
2007-01-09 23:59
jättebra! facinerande och spännande
Betyg 4
2007-02-15 15:57
Är länge sen jag läste denna bok nu men jag kommer ihåg att jag älskade den. Har länge funderat på att läsa den igen och den fortsätta med resten av hennes böcker, kommer absolut att bli av nån dag här framöver!
Betyg 5
2007-05-25 09:02
Jag gillade den här boken oerhört mycket! Intressant och gripande bok om en väldigt modig tjej.
Betyg 4
2007-10-17 18:29
Jag gillar verklighetsbaserade böcker och det här är en riktigt gripande historia. Man blir berörd och arg av att läsa den, det är nästan omöjligt att aldrig gråta. Men det är också inspirerande att se hur en så liten flicka kan klara sig så bra under de förhållanden hon lever i. Det är helt ofattbart att hon lyckades ta sig ifrån Somalia och dessutom bli modell.
Genom att läsa den här boken får man också insikt i en annan kultur och hur de lever och tänker.
Jag vet inte ifall det beror på översättningen eller inte, men jag tycker inte att boken känns speciellt välskriven. Det drar ner på betyget en aning.
Betyg 4
2008-04-27 13:35
jag läste den här när jag gick i sexan den är så bra ! jag lärde mig mer hur andra kvinnor i andra länder hade det , & jag fick verkligen en vishet av detta
Betyg 4
2008-06-01 13:12
Den här boken är mer spännande än många andra "fantsieböckerna" jag läst fast den här historien är sann. Jag började gråta i slutet, den här berättelsen är otroligt fin.
Betyg 5
2009-03-11 18:32
Lättläst och intressant!
Betyg 3
2009-05-10 11:09
Rojbars.
En sann historia om Waris Dirie.
Waris är född i Somalia.Hon bor med sin nomadfamilj.Nomader är såna som inte bor på samma plats i ett hus hela tiden utan dem flyttar runt efter sökandet av vatten.Aja,Vid sex års ålder vallade Waris getter i den Somaliska öknen.När hon var fem år blev hon omskuren.När hon var tolv år gammal sålde hennes pappa henne som hustru till en 60-årig man med långt skägg för fem stycken kameler.Hon flydde då till Mogadishu där hon fick bo med sin moster.Hemma hos mostern kom en dag Waris farbror och han behövde en piga till sin familj.Waris ville gärna komma bort från Somalia så hon fick följa med till London där han och hans familj bodde.Efter ett par år så upptäcktes hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär.Hon gifte sig senare med en trummis och de fick en son.

En skiit bra bok jaooo. nu sätter jag på chris brown musik.
Betyg 5
2011-11-25 18:37
Mycket bra och gripande sann historia.
Betyg 4
2013-12-15 22:26
Kanske inte så välskriven, men mycket intressant ändå.
Betyg 3
2013-12-17 07:19
Det var över 10 år sedan jag läste denna bok , men jag minns att jag slukade den, gripande självbiografi, en kvinna att beundra.
Betyg 4
2014-03-27 21:36
Waris växte upp som nomad i Afrika men rymde som ung då hon annars skulle blivit tvingad att gifta sig. Hon får så småningom en helt annan typ av liv i västvärlden. Hon går igenom så många otroliga saker under årens lopp att man verkligen tappar hakan och kan inte annat än att beundra denna starka och modiga kvinna! Starkast är hennes berättelse om den fruktansvärda, vidriga könsstympningen.
(2014-01-13)
Betyg 4
2017-02-20 22:03
En intressant och spännande bok som skildrar Somalias ökenliv med västvärldens helt annorlunda sätt att leva och se på saker. Fina miljöbeskrivningar och otrolig berättelse om hur en liten nomadflickas liv utvecklas med vilja och mod till framgång och lycka. Visa och tänkvärda ord om livet i denna bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En blomma i Afrikas öken
Liknande böcker:
Sonja Wigert
 I. Theien
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen
Kåtornas folk
 E. Nordström
Östergren om Östergren
 S. Farran-Lee
En droppe midnatt
 J. Diakité
Samma Författare: