bokrecensioner boktips

Mig äger ingen

Författare: Åsa Linderborg
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, hälsa, kärlek
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9173893218


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans.
Leif är den lokala fotbollsstjärnan som gifter sig ung och tar jobb på fabriken där både hans pappa och bröder jobbar. Han är en schablon av den manlige arbetaren.
Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om sin pappa, om manlighet och klass.

Men i Mig äger ingen växer en annan, mer komplex, bild fram. Åsa Linderborgs pappa är totalt stolt över sitt arbete - men hatar det innerligt, han sköter inte hygienen - men är en pedant i hemmet, han drömmer om socialismen - men föraktar de som organiserar sig. Han är utlevande och drastisk, men också hämmad och blyg. Alkoholen är ständigt närvarande i vardagen.

Med den värkande kroppen full av känslor försöker han lotsa sig själv och sin dotter genom ett snabbt föränderlig folkhem från 1970-talet till i dag.

"Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre. Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa. Där ligger också ett litet noteringshäfte för bankärenden som pappa antecknat telefonnummer i. På den första raden står det Åsa och mitt hemnummer. Under med lite kraftigare filtpenna har han skrivit "Sprit" och ett telefonnummer han fyllt i flera gånger. Därefter följer hans storasyster Majken och de andra syskonen, även dem han aldrig skulle fått för sig att ringa. Bästa vännerna Börje och Berit. Sedan en lång rad nummer till Smolken, Skallen, Buster, Ormen, Hoffa, Babben, Blomma, Bella, Britta med rattarna... Lika prydligt antecknad står mammas syster Nina han inte träffat på många år. På ID-kortet står det Leif Boris Andersson, född den 15 februari 1941. Fotot är bra, jag ser att det är han."

Medelbetyg: 3,72 (43 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mig äger ingen :
2007-09-07 09:43
Lilla Åsa växer upp med sin pappa som många gånger tittar för djupt i glaset. Boken är en varm och kärleksfull skildring av en pappa och en dotter och deras kamp för överlevnad på olika plan.

Detta är nog den mest fantastiska bok jag någonsin läst och jag har aldrig blivit så berörd av en bok. När boken var slut satte jag mig att grina för att boken var så vacker och gripande.

Skildringen av denna tiden känns nära, jag är själv nästan årsgammal med Åsa. Jag tror dock att man har stor behållning av boken ändå, även om man inte tillhör samma generation.

Detta är egentligen en biografi men hamnar boken under den kategorin kommer nog många att missa den och det vore synd.

Läs den!!!
Betyg 5
2007-09-28 09:16
Om författaren och hennes pappa. deras relation och sedan icke-relation fram till hans död. En kärleksförklaring och ett vemodigt konstaterande att det är omöjligt att ”helt förstå” en annan människa. Ibland upprepar hon sig och vi får inte heller något grepp på hela hennes uppväxt, den med mamman och med kamrater. Mycket Västeråsmiljö, som jag inte känner till. Lättläst bok. Boken ger en hel del att fundera på. Rekommenderas.
Betyg 4
2008-03-10 20:34
Den här boken handlar om Åsa och hennes pappa Leif.Åsa växer upp med sin alkoholiserade pappa och hennes hem och livssituation är inte som för dom flesta. Det är en gripande bok som jag blir mycket berörd av. Man får följa Åsa under hennes barndom och fram till hennes fars död. Den är kärleksfull bok för hon älskar verkligen sin far innerligt, samtidigt är den en förfärlig situation, både för henne själv och hennes far. Det är en kamp för både Leif och Åsa, fast på olika plan.
För mig som läsare dyker upp många funderingar, blandannnat hur kan en mor göra så, lämna sitt barn när man vet att pappan är alkolist? Socialen, vart fanns dom? dagis och skolan, varför reagerade dom inte?
Det är ingen sockersöt historia utan taget ur Åsa Lindersborgs verkliga liv med sin alkoholiserade far. Jag rekommenderar den varmt. Mitt betyg är en super, superstark 4 och eftersom det inte finns 4 + måste jag sätta en 5 som betyg.

Betyg 5
2008-03-16 16:16
En härlig bok att lyssna på. Välskriven och intressant. Tror att många känner igen sig i författarens beskrivningar både i de stora och i de små beskrivningarna och detaljerna hur det var att vara arbetarklass på 70-talet.
Betyg 3
2008-03-27 19:43
En bok som jag rekomenderar er att läsa.
Betyg 5
2008-04-02 12:44
Det var länge sedan en bok berörde mig så mycket som denna. Och jag är inte ens uppvuxen i Sverige. Boken är varm och gripande och skriven på ett sätt som gör att man fastnar från allra första sidan. Det var verkligen en läsupplevelse!
Betyg 5
2008-04-09 11:56
Den här var verkligen skittråkig.
Den gav i alla fall inte mig någonting.
Betyg 2
2008-04-14 21:19
Det här är en gripande bok om Åsas uppväxt med en alkoliserad pappa. Den är väldigt tragisk och vissa stycken gör ont att läsa, andra stycken är mer humoristiska och varma. Jag förstår inte hur man som mamma kan lämna sitt barn med en person som hon vet har alkoholproblem. Usch!
Betyg 4
2008-07-12 18:59
Ja, vad ska man säga om denna bok. Jag blev nog lite besviken efter alla recensioner som lovprisat den. Visst kan man läsa den, men den gav inte mej någon speciell läsupplevelse.
Betyg 3
2008-07-15 11:32
En av de bästa böckerna jag läst!
Betyg 5
2008-07-31 13:48
En stilla bok med vackert språk. Trots dystert ämne och ett hårt liv är boken fin även om den inte ger någon sensationell upplevelse. Helt ok och ett trevligt avbrott. Inläst av Katarina Ewerlöf.
Betyg 3
2008-08-31 21:43
Lättläst och intressant.
Betyg 4
2008-09-19 14:24
En varm och kärleksfull berättelse av en dotter som växt upp med sin pappa då mamman övergav dem - eller som mamman såg det - gav sin man det finaste de hade.
En uppväxt med en hel del fattigdom p.g.a pappans drickande men också med en hel del kärlek.
Ibland hoppar berättelsen så jag inte vet riktigt var i livet de är just då men det är väl så med minnen också för de är sällan katalogiserade.
I början av boken fick jag för mig att Åsa inte träffade sin mamma alls men det kom fram så småningom att hon hade en varannan helg samvaro med sin mamma.
Jag undrar var "jäntan" varit idag om hon inte haft sin mamma åtminstone varannan helg och delar av skolloven?
Läs boken! Det är den verkligen värd!
Betyg 4
2008-09-21 16:28
Känns som något som verkligen borde vara intressant, men tyvärr... Efter ~100 sidor kan jag konstatera att så inte är fallet.
Betyg 2
2008-09-27 10:27
Så länge jag kännt till historikern och debattören Åsa Linderborg har jag gillat henne. Jag har hört henne säga så många sanningar som så många andra aktar sig för. Vågar de inte, eller är det bara omodernt att prata om arbetarklass och samhällsstrukturer utifrån ett klassperspektiv? Fler har senare sållat sig till Linderborg, men på nåt sätt känns det som Linderborg gått i täten.
Med det som bakgrund var det med spänning jag gav mig på hennes roman "Mig äger ingen". Och hon fortsätter säga sanningar. För historien om är inte bara (den fantastiska) om den lilla flickan som växer upp med sin alkoholiserade pappa, nej, det är också en berättelse om hårt arbete, drömmen om en rättvisare värld och frustrationen över sin egen litenhet. Jag tyckte jag fick svar på var Linderborgs debattkraft kommer från, och jag är verkligt glad att hon finns och verkar.
Undrar bara om Aftonbladet egentligen är rätt forum för henne?
Betyg 5
2008-10-09 13:44
Intressant att läsa om barndomsupplevelser hur det är att växa upp under andra förhållanden. Men även fast jag själv växte upp under 70-talet känner jag inte igen mig. Arbetarrörelsen gick min nog helt förbi.
Betyg 3
2008-11-14 23:19
En bok som berörde mig mycket och gjorde mig både glad och sorgsen. Vacker och tragisk barndomsskildring av en dotter och hennes pappa. Ett väldigt kärleksfullt porträtt.
Betyg 4
2008-11-25 08:29
Åsa berättar på ett tragiskt men positivt sätt om sin uppväxt från litet barn till självständig individ. Trots att den är lite rörig gillar jag den. Lyssnande på den och Katarina Ewerlöv var briljant uppläsare som vanligt.
Betyg 4
2008-12-27 17:03
En berättelse om en pappa som älskar sin dotter och om alkoholens makt.
Åsa berättar om sin uppväxt med sin ensamstående pappa. En fin och välskriven bok.
Betyg 3
2009-04-26 20:44
Åsas mamma lämnar Åsa med sin pappa. Äcklet och hatet av sin pappas sätt att bete sig och vara får henne att lämna honom. Men minnena om hans kärlek mot henne, får de att försonas.

En ganska okronologisk självbiografi, speciellt i början, men som håller en standard. Den fråga jag ställde mig när jag lyssnade på boken, var om blod verkligen är tjockare än vatten. Kanske är det lika tjockt? Vad som än hände med Åsa, hade hon alltid någon att luta sig tillbaka mot, om inte sin mamma, hennes styvfar, om inte farmor och farfor, Majken, etc.

Då jag var född 1991 kände jag inte många anknytningar till dåtidens Sverige. Men känslor som att känna sig bättre än andra, speciellt i tonåren, finns kvar än idag. Men trots detta har jag mycket svårt att koppla mig till boken.
Betyg 2
2009-05-02 13:46
En tuff barndomsskildring som innehåller många ingredienser, men framför allt kärlek.

Åsas pappa Leif kämpar för att få ihop vardagen med sin jänta, samtidigt kämpar han med sig själv och sina alkoholproblem. Han har ett arbete som är tungt men som han är stolt över, han jobbar som härdare på Metallverken i Västerås. Leif drömmer om socialismen, men vill inte kämpa för den. Han är stolt men lyckas inte riktigt stå på egna ben.

Åsas mamma finns med i Åsas liv varannan helg, men det är mest om Åsa och hennes pappa boken handlar om.

Det är både en sorglig och kärleksfull bok och Åsa berättar väldigt mycket om sin pappa, både det som är bra och det som är dåligt. Men berättelsen griper aldrig riktigt tag i mig. Åsas mamma berättas det inget om alls i början och man funderar som läsare var hon tagit vägen, och till slut tror man att hon har avlidit och försvunnit på det viset. Men då helt plötsligt berättar Åsa hur det gick till när hon försvann, och det kändes bakvänt på något vis.

Författaren beskriver sin far med kärlek även om han inte alltid var så lämpad att ta hand om henne, men han gjorde antagligen så gott han kunde. Hon beskriver mycket hur han tänker och resonerar och ibland blir det lite enahanda som läsare att lyssna till. Berättelsen fyller nog en större funktion för författaren än för läsaren.

Åsa Lindeborg skriver på ett vardagligt och enkelt språk om sin uppväxt. Man får som läsare följa med i hennes och pappans liv i Västerås från 70-talet och framåt, det är samtidigt en stycke historia, det är hennes historia.
Betyg 2
2009-05-10 15:40
Åsa Linderborg är född 1968 och arbetar som kulturskribent på Aftonbladet. "Mig äger ingen" är hennes debutroman.

Åsa skriver om sin uppväxt med sin ensamstående pappa som är härdare på Metallverken i Västerås. Han har problem med alkoholen.

Åsa tycker mycket om sin pappa. Men att detta med hygien inte är så viktigt är väl inte så bra. Ingen tandborste eller tandkräm. Sova utan lakan tillhör vardagen. Inga handukar och inga nytvättade kläder.

Pappans anhöriga försöker hjälpa till så gott det går och varje dag efter pappans jobb cyklar de hem till farmor och farfar för att äta middag.

Jag tycker det är en fin skriven bok om en udda uppväxt. Även om Åsa har en udda pappa könner hon sig älskad och det har gått bra för henne i livet.
Betyg 4
2009-05-31 12:27
Lättläst bok om en dotters kärlek till sin avlide far. Linderborg skriver om Sveriges och Västerås folkhem under sjuttiotalet. Ett hem jag inte visste fanns.
Betyg 3
2009-08-30 12:37
En fin, lättläst bok som berör
Betyg 3
2012-04-30 20:55
Mkt läsvärd.
Betyg 4
2013-04-17 11:43
En berättelse som berör. Åsa får uppleva hur det är att bo ensam med en pappa med alkoholproblem. Barndomen är fylld av närhet och kärlek. Visst saknas det lakan i sängarna men fönsterna skiner rena och i taket hänger kristallkronan.

Betyg 4
2013-11-19 23:04
Hej! Blev lite besviken på denna bok, man hört så mkt om. Mycke prat om politik och fabriker, som inte var så roligt. Tyckte att boken inte var så jättestor läsupplevelse. Men ändå att han försökte göra det bra!
Betyg 2
2014-02-25 20:08
Är kluven om boken. Den väcker starka känslor. Barn skall inte bo med alkoholiserade människor, inte ens om de sköter jobb och hem. Varför glorifieras alkoholismen av det drabbade barnet? tänkte jag när jag läste den första gången.

Fem år senare har jag läst den igen och hittade nu en annan vinkel av boken. Att barnet känner sig så viktigt, som livets centrum för pappan. Att pappan är så stolt och kämpar så för dem två. Att mamman faktiskt finns i bakgrunden.

Jag gillar historien som väcker många känslor. Ingen pekpinne på vad som är rätt och fel. Bara en bok skriven som en förtröstan.
Betyg 4
2014-09-02 21:58
En klassiker, som trotts teateruppsättning, film osv. är i särklass som bok. Ett måste för alla som är intresserad av samhällsskildring ifrån 1970-80 tal Ett mästerverk enligt min mening.
Betyg 5
2016-01-18 10:41
Långtråkig tyckte jag tyvärr...
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mig äger ingen
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Dagböcker 1959
 T. Erlander
Che Guevara
 D. Harrison
Allt kommer att bli br..
 J. Sjöstedt
Samma Författare: