bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Båt 370: Döden på mede..
 A. Björk
Dödgrävarna
 R. Barth

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen mänskliga koden

 
Författare: Kevin Davies
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9113009419
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Under mitten av 1980-talet började en grupp forskare formularea planer för att ta fram den kompletta sekvensen för genomet, alla de tre miljarder bokstäverna i mänskligt DNA. Och efter åratal av diskussioner kom HUGO-projektet slutligen igång 1990.
I börjag gjordes snabba framsteg, bland annat identifierades gener som orsakar muskeldystrifi, Alzheimers sjukdom och cancer. Men tekniken för den mödosamma sekveseringen gjorde inte lika stora framsteg. Halvvägs genom projektets planerade femtonårsperiod hade bara tre procent av genomet sekveserats, och man började tvivla på att det skulle kunna avslutas i tid.
Men då äntrade Craif Venter scenen och förklarade att han skulle hinne sekvensera hela genomet snabbare än det offentliga HUGO-projektet. När Venter och hans företag Celera på bara fyra månader 1999 lyckades sekvensera genetikens klassiska modellorganism, bananflugan, rådde det inte längre några tvivel om att han skulle kunna uppfylla sitt löfte. Frågan var om HUGO skulle kunna hålla jämna steg med Venter.
Kartläggningen av de mäsnskliga genomet är en av de stora vetenskapliga bedrifterna. Den blev inte bara till en kapplöpning om vem som skulle bli först och få hela äran, utan också till en strid kring fundamentala frågor: Kan enskilda gener patneteras av företag eller är de hela mänsklighetens arv?

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den mänskliga koden :


helix 2007-06-28 23:17
"Den mänskliga koden" är en ojämn bok med ett tema som jag gissar inte alla känner sig helt bekväma med: genetik. Jag trodde, när jag inhandlade boken, att det skulle vara en populärvetenskaplig skrift. Viss, har den blivit poplariserad, men jag tror inta att en helt oinvigd kan ta till sig allt Dr. Davies säger (författaren är själv genetiker och har bedrivit genetisk forskning).
Men även för den som hänger med blir det tjocktuggat ibland. Och jag måste också säga att de kapitel som handlar om vad forskarna kommer kunna göra i framtiden (nu när den mänskliga koden är känd), känns lite överoptimistiska och nästan larviga... Tiden går fort inom forskningen.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den mänskliga koden


  Köp boken som film på cdon: