bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den trägne odlaren
Mord i högre skolan
Spionen som kom in frå..
Liknande böcker:
Annelie
 H. Fogelström
Lurad
 O. Svedelid
Helvetestrappan
 L. Frostelid
En chans på miljonen
 L. Frostelid
Jihadistjägaren
 L. Frostelid
När himlen håller andan
 A. Sjögren
Kurirplan nödlandar
 L. Ray
Utan alibi
 S. Brown
Bara du
 N. Schulman
Yrsel
 A. Widholm

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSkräddaren i Panama

 
Författare: John Le Carre
Genre: Thriller
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9789100565183
 
Spänning:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Harry Pendel är Panamas mest välrenommerade skräddare, anlitad av alla samhällets toppar. Men en gång var han någon helt annan, hans förflutna är mörklagt och har förblivit en väl bevarad hemlighet - tills den dag en viss Andrew Osnard träder in i hans butik. Osnard är brittisk underrättelseagent, stationerad vid brittiska ambassaden i Panama City, och han behöver Pendel för sina egna syften. Han känner till allt om Pendels bakgrund - och han vet också att Pendel befinner sig i ekonomiskt trångmål. Osnard har skickats till Panama i ett känsligt uppdrag. År 2000 närmar sig och då ska Panamakanalen, en av världens viktigaste transportleder som gemensamt administreras av Panama och USA, helt övergå i Panamas ägo. Bland britter och amerikaner finns det de som oroar sig för att någon ny ekonomisk stormakt ska fylla det tomrum som USA lämnar efter sig. Osnards uppgift är att försöka skaffa sig en uppfattning om hur pass reell hotbilden är, att avläsa stämningarna bland det panamanska folket och att bedöma vilka krafter som eventuellt kan tänkas planera en statskupp. Med sina kontaktytor är skräddaren Pendel som klippt och skuren för att bistå Osnard. I Pendels skrädderi flockas ju många av dem som har bäst insyn i och mest makt över politiken och ekonomin i Panama. Och Pendel behöver knappast övertalas - han måste värna den identitet han konstruerat åt sig och han behöver de pengar som Osnard erbjuder honom. Pendel blir Osnards avlyssnare och är snabb att infria förväntningarna. Lika skicklig som han varit i att fabricera sitt eget liv, lika skicklig är han nu i att efter egna premisser omskapa den panamanska verkligheten. Vid sitt skrivbord bygger han upp ett helt nät av underagenter och påstår sig ha höga kontakter inom en hemlig motståndsrörelse. Varje förfluget ord, varje litet skvaller han får höra från sina kunder i skrädderiet - allt förstoras upp, allt utnyttjas för att bygga upp en bild av komplotter och intriger, uppgifter som villigt vidarebefordras av hans beskyddare och utpressare Osnard. Båda blir de huvudrollsinnehavare i ett konspiratoriskt spel där alla bedrar alla och där katastrofen inte låter vänta på sig.Skarpsinnigt och på ett oefterlikneligt sätt blandar mästarberättaren John le Carré spänning och satir i denna mörka komedi om hycklande diplomater, korrupta politiker och giriga vapenhandlare och om kampen mellan illusion och verklighet.

Utdrag ur boken:
"När vi inte kan skada våra fiender, skadar vi våra vänner. Bara så du vet det."

Medelbetyg: 3 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Skräddaren i Panama :


marta153 2007-02-28 20:56
Det är lätt att snärja in sig i ett nät av lögner! Boken skiljer sig ganska mycket från filmen (snygge Pierce Brosnan i huvudrollen, 2001) men är mycket mycket bättre! Harry Pendel är utåt sett en mycket respektabel engelsk gentleman som driver finskrädderi i Panama City. Hans kunder är höga regeringsmän och rika playboys. Det perfekta livet kröns av vacker hustru i karriären och välartade barn. En dag kliver en ny kund in i skrädderiet; den unge Andy Osnard, ambassadtjänsteman och spion!
Betyg 4

Spaniard 2014-05-31 11:24
En märklig spionhistoria, nästan helt utan spänning.

Harry Pendel är skräddaren i Panama och vi får följa hans snåriga väg in i 1990-talets spionverksamhet. Det borde vara intressant. Det borde vara dramatiskt. Men icke.

Den i mina ögon överskattade Carré skriver på ett besynnerligt sätt. Han utelämnar ofta platser och namn vilket gör att man hela tiden får anstränga sig för att hitta den aktuella intrigen.

Det är en raffinerad historia berättad på ett omständigt sätt.
Stor besvikelse.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Skräddaren i Panama


  Köp boken som film på cdon: