bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
It was on fire when I..
 R. Fulghum
Mу Ѕtory &..
 &. Ибрахим&
Mу Ѕtory &..
 &. Ибрахим&
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Vägen ut
 H. Martinson
Hundhistorier
 J. Herriot
Men hur som helst
 J. Cleese
En skruv lös
 V. Hagnell
Liv, död och hjärnkiru..
 H. Marsh
Hitler En Biografi
 J. Fest

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassikerjärngräshoppan

 
Författare: salim barakat
Genre: Biografi
Ämnesord: humor, ungdom
ISBN: 9188420388
 
Spänning:  6
Romantik:  5
Humor:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Järngräshoppan är en magisk barndomsskildring från stäppen längs gränsen mellan Syrien och Turkiet. Här möts ett myller av fantastiska, besynnerliga och sällsamma människor. Huvudpersonen, en pojke, är likt gräshoppan ständigt på språng. Tiden är 1900-talets mitt men människorna här följer sin egen tideräkning byggd på fantasi och myt.
Salim Barakat hör till den samtida arabiska litteraturens stora namn. På hypnotiserande prosa utforskar han egensinnigt och orginellt de exisentiella frågorna i en värld där saga och verklighet smälter samman.
Järngräshoppan är en självbiografisk berättelse, som ursprungligen publicerats i två delar. Den är översatt till flera språk. Sedan 1999 befinner sig Salim Bakarat i Stockholm, som stadens förste "fristadsförfattare" på intiativ av Svenska PEN och International Parliament of Writers.


Utdrag ur boken:
Så här beskriver författaren en by:
”Vad är du Briva? Du är ett knivhugg av lera. Du är lerans pulsslag och dess jordiga hjärta på drift. Du är byarnas vingspets, Briva, ett gråbrunt litet moln som blygt nuddar jorden och stackar upp sig hus efter hus runt en osynlig brunn full av damm och vedermöda. Men är du verkligen en by? Eller är du ekot av mörkret när det för första gången ankrade på jorden och sådde olyckans frö?”


Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av järngräshoppan :


buccho 2006-11-22 21:44
har aldrig varit vidare förtjust i biografier och därför var jag aningen förvånad över att jag valde att läsa den här boken, men trots att jag bara hade läst ett fåtal sidor i denna boken så visste jag att det var ingen vanlig biografi och den känslan höll sig kvar under hela läsningen!
Hade inte hört talas om författaren innan dess, så jag är stolt att jag hittat en ny författare som har skrivits på listan under författare som ska läsas framöver, extra roligt är att han är kurd.

Huvudpersonen är en pojke som tillsammans med sina bröder och vänner gör liver surt för allt som andas, föräldrarna, pojkar, flickor, äldre, djur, växter och allt som befinner sig mellan jord och himmel, ja ibland även de som vilar i jorden.
Ständigt väntar nya hyss och inte en sekund vilar de!

språket är vackert, rolig och välformulerat med korta beskrivningar.
Inga långa tråkiga stycken som beskriver samma sak om och om igen, kanske skulle boken innehålla fler skildringar av miljön, men å andra sidan kan det inte vara enkelt om de befinner sig på stäppen.

helt klart den bästa biografin jag läst och högsta betyg är väl inte mycket

Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till järngräshoppan


  Köp boken som film på cdon: