bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Fotbollen i London
 O. Lundh
Sanna historier om spi..
 P. Dowswell
Sanna historier om för..
 P. Dowswell
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Om arternas uppkomst g..
 C. Darwin
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSlaget om Kursk

 
Författare: Anders Frankson & Niklas Zetterling
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9113010786
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I en sista jättelik kraftmätning drabbade över 2 000 ryska och tyska stridsvagnar samman vid Kursk 1943. Frankson & Zetterling berättar om bakgrunden till slaget, om de stora generalerna, om utvecklingen av pansar- och antipansarvapen, om ryskt och tyskt manöverkrig och om den enskilde soldatens liv i fält.

Efter nederlaget vid Stalingrad där hela 6:e armén förintades samlade sig den tyska krigsmakten till ett sista desperat försök att återta initiativet på östfronten. Tyskarnas plan var att med hjälp av en jättelik kniptångsmanöver lamslå Röda armén vid staden Kursk, där frontlinjen gjorde en utbuktning. 400 000 man och 3 000 stridsvagnar sattes in från tyskt håll. Problemet var bara att ryssarna fått reda på anfallsplanen och gjorde sig beredda ... en halv miljon ryska soldater utrustade med 20 000 artilleripjäser, 5 000 stridsvagnar och 1 000 stalinorglar grävde ner sig i väntan på anfallet. Den 5 juli kommer så attacken efter ett förberedande artilleribombardemang där fler granater än vad som användes under fälttågen i Polen och Frankrike vräktes ut på några timmar. En vecka senare står så det mytomspunna delslaget, krigshistoriens största pansarstrid. Utanför byn Prochorovka, på en yta av 30 x 30 km drabbar över 2 000 stridsvagnar samman.

Ryssarna går segrande ur striden och dagen efter, den 13 juli, beordrar Hitler reträtt, formellt sett för att omfördela resurserna efter den allierade invasionen av Sicilien, men i själva verket var Tysklands reserver förbrukade för gott.


Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Slaget om Kursk :


helix 2006-11-07 20:58
Uff, säger jag!
En bok som beskriver ett månadslångt pansarslag på östfronten under andra världskriget. Fullplottrat med detaljer om arméer, pansardivisioner, trupprörelser, vapenslag, förluster osv.
Helt omöjligt att se mer än delar av skogen för alla träden.

Ingen bok skriven för någon som inte har specialintresse för krigsföring i allmänhet och pansarslag i synnerhet. Mitt allmänna historiska intresse räckte inte för att hålla intresset uppe ordentligt.
Ungefär så måste korrekturläsaren ha tyckt också för texten var ganska laddad med missar.

Men efter en del silning i efterhand har jag väl trots allt fått en ökad förståelse för somligt av händelseutvecklingen i fronten i Sovjet sommaren 1943.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Slaget om Kursk


  Köp boken som film på cdon: