bokrecensioner boktips

Levande bränd

Författare: Souad Souad
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9146203443


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hon kallar sig Souad och är född i slutet av femtiotalet i en liten by på Västbanken. Hon växer upp i männens värld där kvinnor ingenting är värda, där de behandlas sämre än husdjuren. Hennes stora dröm är att bli tidigt bortgift, då får hon lite större frihet. Men det är inte hennes tur ännu, först måste hennes äldre syster få en man. Från terrassen ser Souad sin stilige granne och blir förälskad. Hon ger sig åt honom och han lovar att tala med hennes far om äktenskap. När han sviker henne vet hon att hon blivit en skam för sin familj, bara hennes död kan rädda deras ära nu.
Svårt bränd överlever Souad och räddas av en organisation till ett nytt liv. Hon berättar sin fruktansvärda historia, i alla de kvinnors namn som runt om i världen riskerar att bli offer för det som kallas »hedersmord«.

Utdrag ur boken:
Jag är en flicka, och en flicka bör gå med raska steg och ansiktet vänt ner mot marken, som om hon räknade stegen. Hennes blick må inte lyftas, inte förirra sig åt höger eller vänster på sin väg, för ifall hennes ögon skulle möta en mans, då skulle hela byn behandla henner som en charmuta, en lösaktig kvinna.
Om en redan gift granne, en äldre kvinna eller vem som helst får syn på henne ensam i en gränden utan sin mor eller sin äldre syster, utan något får i följe, utan någon knippa hö eller en korg fikon, då kallar man henne också för charmuta.
En flicka bör var gift för att få se rakt fram, för att kunna visa sig i handlarens butik, plocka ögonbrynen eller bära smycken.
Om en flicka fortfarande inte är gift när hon fyller fjorton, som sin mor blev, börjar folk i byn håna henne. Men för att kunna gifta sig bör en flicka vänta på sin tur; först äldsta dottern i familjen, sedan de följande i tur och ordning.

Medelbetyg: 4 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Levande bränd :
2004-02-05 17:10
En bok som berör. Handlar om Souad som växer upp i en by på västbanken, där det är männen som styr. Hon utsätts för ett mordförsök men lyckas överleva. Här berättar hon sin berättelse om sitt liv. Mycket intressant och gripande läsning.
Betyg 4
2004-02-17 15:10
Jag vet inte hur jag ska kommentera den här, men jag läste den under en natt. Det är inte en sådan där bok som man glömmer lätt precis.
Betyg 4
2004-10-19 12:30
Boken är väldigt bra men vet inte riktigt på vilket sätt, men det är ingen bok som jag kommer att glömma bort.
Betyg 5
2005-03-01 00:18
den upprörde mig mkt. det är hemskt med sådana kulturer eller vad man vill kalla de
Betyg 3
2005-07-22 22:31
Den här boken skildar hur ett hedermord kan gå till. Det är en tragisk och hemsk berättelse, men samtidigt väldigt intressant.
Betyg 4
2005-11-12 13:54
Runt om i välden utsätts kvinnor dagligen för ett förtryck som vi aldrig får acceptera oavsett vilken religion vi tillhör.
Souad växer upp i en liten by på Västbanken. Där är det männen som styr, kvinnor har inget värde.
Souad blir förälskad i en man och ger sig åt denne. Han sviker och för att Souads familj ska behålla sin heder är Souad tvungen att dö.
En manlig släkting håller bensin över henne och tänder på.
Svårt bränd och med men för livet överlever Souad. Genom ett under räddas hon till en ny tillvaro under en ny identitet.

Det är en tragisk bok som griper och berör. Den gör ont att läsa och upprör.
Betyg 3
2007-05-02 21:02
Oavsett hur denna boken vore skriven, om den så var felstavad, fel styckeindelning och grammatiskt inkorrekt, skulle den beröra en till den gräns att man aldrig skulle glömma den.
Betyg 4
2008-02-02 14:01
Den här boken är otroligt bra, kan egentligen inte förklara varför men den är jättebra. Och den skiver veerkligen så att man förstår.
Och man förstår, kanske inte helt hur det var för henne, men en del och det tycker jag är viktigt med en bra bok. Att dom kan få känslor levade, och del lyckas ju i princip varenda författare med.

Läs den, du kommer att lära dig nått :)
Betyg 5
2008-02-05 08:00
Levande bränd är en bok som man berörs mycket av. Souads barndom är så fruktansvärd att det nästan är svårt att förstå att den bygger på en verklig person och verkliga händelser. Hon beskriver sin barndom och uppväxt med ett mycket enkelt språk som gör boken lättläst. Tycker att alla borde läsa en bok liknande denna för att förstå de kulturella skillnaderna världen över.
Svårt att sätta betyg på en kvinnas berättelse om sitt liv men får bli en 4:a då vissa delar kändes lite framtvingade.
Betyg 4
2008-04-30 19:20
Jag tyckte mycket om denna bok, den berör en verkligen.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Levande bränd
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Äventyr i etikbranschen
 O. Sigvardsson
Pendeln
 J. Lindahl
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko