bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Frenchmans Creek
My Cousin Rachel
Rebecca
Vänd dig inte om
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
1794
 N. Natt och Dag
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Belle
 L. Pearse
Lyktsken
 M. Ondaatje
Under Slussen
 J. Werner
Hallonfallet
 G. Tunström
Under floden
 S. Nordstrand
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker



Jamaica Inn

 
Författare: Daphne du Maurier
Genre: Roman
Ämnesord: spänning, äventyr
Utgivningsår: 1936
ISBN: 0575001798
 
Spänning:  7
Romantik:  4
Humor:  2
Lärorik:  2
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM




Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Mary Yellan, recently orphaned, goes to live with her aunt at Jamaica Inn - stark and forbidding and standing alone on Bodmin Moor, its very walls tainted with corruption. This book presents a story of smuggling and Cornish secrets and Mary who must observe it all alone. It is a tale of deception.

Medelbetyg: 4 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jamaica Inn :


Sanne 2006-10-17 16:49
I den här fantastiska romanen som utspelar sig på Cornwalls Bodmin Moor, får vi följa den unga Mary Yellan, som efter sin mors död ger sig av för att bo hos sin moster på Jamaica Inn. Mostern, som hon inte har träffat på många år, har gift sig med den mörksinnade Joss Merlyn, och med honom flyttat till Bodmin Moor för att driva värdshuset Jamaica Inn. Mary blir chockad när hon ser hur förändrad mostern blivit: hon minns henne som en vacker och levnadsglad kvinna, och har svårt att förstå hur hon kunnat förvandlas till den osäkra och närmast skräckslagna, bleka varelse hon nu möter. Mötet med hennes man, värdshusägaren Joss Merlyn, får Mary att ana att mosterns liv är fullt av oanade hemligheter. Det gamla värdshuset är numera ett ställe som folk i trakten undviker och talar om med skräck i rösten. Mary blir först rädd och önskar sig därifrån, men ungdomlig envishet och omtanke om mostern får henne att inte bara stanna kvar, utan även börja undersöka vad som egentligen försiggår på Jamaica Inn.

Det här är en spännande berättelse om livet på de öde markerna längs Cornwalls vindpinade kuster. Livet är hårt, och farligt: smugglare drar sig inte för att mörda hela besättningar efter att de med falska signaler strandsatt skepp för att komma åt lasten. Stämningen är mörk och kuslig, och man har hjärtat i halsgropen när huvudpersonen modigt kastar sig ut i att lösa mysteriet.

Jag gillar du Mauriers förmåga att bygga upp stämningar och beskriva miljöer och personer så att man tycker att man kan ta på dem. Hon har en fantastisk förmåga att bygga en spännande berättelse som fängslar och berör. Mycket läsvärd underhållning!

Betyg 4

Dracnight 2007-05-12 01:41
Den här boken är en riktig pärla!

Sedan första gången jag läste den när jag var i början av tonåren så har den fägslat mig.
Mary Yellan är en otroligt modig och viljestark hjältinna utan att vara jobbig och bitchig som vissa nutida hjältinnor tenderar att vara. Hon kommer till värdshuset Jamaica för att bo hos sin moster som hon träffat en gång när hon var liten. Mycket snart anar Mary att allt inte står rätt till. Vad finns det inne i det låsta rummet? Varför har hennes moster förlorat all livsglädje?, och hur kan mosterns man och ägare till värdshuset - Joss driva värdshuset med vinst när det aldrig kommer några gäster?
Mary börjar önska sig bort från det dystra värdshuset där hemska saker börjar att hända och där det hela tiden tycks regna och vara lerigt. Men som tur väl är så stannar hon kvar.
Mysterierna tätnar och mitt i alltihopa så träffar hon en charmig ung man vid namn Jem och han fungerar nästan som en uppvägning mot allt som är mörkt och dyster i berättelsen. Han är retsam, oansvarig och inte speciellt hederlig (om ni funderat över anledningen till varför jag läste om boken så många gånger så kan ni sluta undra nu...) och hon frågar sig om hon verkligen kan lita på något som han säger.

Boken får en 5:a, kanske den egentligen bara förtjänar en stark 4:a men man får en sådan mysig känsla när man läser den som man inte får av många andra böcker :)
Betyg 5

tekoppen 2008-11-05 08:45
Jag vart mycket glatt överraskade av den här boken. En spännande historia med starka personer.
Betyg 4

urok2 2009-09-29 08:53
Prcis som föregående recensenter skrivit är det här en stämningsfylld roman. Man kan nästan ta på ödsligheten och melankolin. Dessutom är det en spännande historia (som blev en utmärkt film). Skön läsning för kalla vinterkvällar helt enkelt.
Betyg 4

okidoki 2010-01-31 17:27
Beskrivning från Fantastic Fiction: On a bitter November evening 1814, young Mary Yellan journeys across the rainswept moors to Jamaica Inn in honour of her mother's dying request. When she arrives, the warning of the coachman begins to echo in her memory, for her aunt Patience cowers before hulking Uncle Joss Merlyn. Terrified of the inn's brooding power, Mary gradually finds herself ensnared in the dark schemes being enacted behind its crumbling walls -- and tempted to love a man she dares not trust.
Romanen skrevs 1936 och översattes till svenska året därpå. Det är den svenska utgåvan som jag har läst. Berättelsen är spännande från första till sista sidan. Jag upplevde den som en svartvit lite repad matinéfilm. Lite mossigt tycker jag nog att innehållet var och den gamla svenska språkdräkten bidrog nog.
Kuriosa: Författarinnan inspirerades till romanen vid ett besök på Jamaica Inn utanför staden Bodmin i Cornwall. Ännu idag kan Du ta in på detta värdshus som skryter med sina spöken.
Betyg 3



KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jamaica Inn






  Köp boken som film på cdon: