bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Jag är en sån som bara..
Jordens smartaste ord
När börjar det riktiga..
Vad gör alla superokän..
Vem är Björn och vem ä..
Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Serietidningsreklam
 J. Wilhelmsson
Hallucinationer
 O. Sacks
Levande litteratur Frå..
 T. Zetterholm
Time Travel: A History
 J. Gleick

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVärldens dåligaste språk

 
Författare: Fredrik Lindström
Genre: Fakta
Ämnesord: kultur
ISBN: 9100574090
 
Humor:  2
Lärorik:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Språket är människans viktigaste redskap. Hur ser vårt förhållande ut till detta redskap? Varför tycker många att svenskan är ett fattigt språk som det slarvas med?
Fredrik Lindström har mycket att säga om dagens språkbruk och han väcker både tankar och ger överraskande svar i denna livfulla bok - en inspirationskälla där kunskap och underhållning förenas.

Utdrag ur boken:
Därför visar all forskning på att barn inte blir ett dugg bättre språkbrukare för att man rättar dem och säger: ''Det heter inte 'skärde', du ska säga 'skar'.''
Nu måste vi stanna upp ett ögonblick. ''Vad är det här för dumheter?'', frågar sig vid det här laget en del läsare: ''Ska man inte rätta barn när de säger fel? Hur sjutton ska de då lära sig att prata ordentligt?''.
---
I själva verket riskerar man faktiskt att göra barnet en björntjänst genom att rätta det. Om barnet sagt något som vi förstått så är det en framgång, något positivt, men som vi istället vänder till något negativt. Vi förstod precis vad det menade med ''skärde'', kommunikationen fungerade, men vi ger barnet signalen att kommunikationen var fel, fast vi förstod den. Det enda vi kan åstadkomma med det är att barnet så småningom tappar tilltron till sin egen spåkliga förmåga, och därmed i värsta fall riskerar att avstanna i utvecklingen.


Medelbetyg: 3,82 (38 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Världens dåligaste språk :


Margut 2004-02-02 16:08
En mycket bra och intressant bok. På ett humoristiskt sätt väcker Fredrik Lindström debatt om det svenska språket. Jag fick en och annan aha-upplevelse och flera småleenden.
Intressant läsning om varför vi säger/skriver som vi gör. Jag lärde mig mycket som jag inte ens visste att jag inte visste! :-)
Boken är väl värd att läsa!
Betyg 4

Natalya 2004-02-02 21:00
Kul, intressant och lärorikt. Lättillgängligt. Fick också en del aha-upplevelser, även om jag sen kanske inte håller med honom i precis allt.
Betyg 4

lillamy 2004-02-03 10:08
En bra och rolig bok. Jag gillar Lindströms stil helt klart. Lättsam och rolig.
Betyg 5

Pingu 2004-03-08 03:06
Den här boken bör läsas av alla språkpoliser. Jag är i princip omvänd sedan jag läst den. Jag har liksom inte tänkt på att det inte finns (eller kan finnas) några regler för språk tidigare. Det enda jag hatar fortfarande är särskrivning. Det är ett oskick som måste upphöra. Hur som helst rekommenderas boken.
Betyg 4

svante 2004-03-08 11:15
bästa språket
Betyg 5

Elli 2004-04-18 19:38
Mycket intressant bok för mig som bara ÄLSKAR språk. Som vanligt skriver Lindström väldigt humoristiskt, till och med i en sån lärorik bok.
Många aha- upplevelser.
Betyg 5

replica 2004-05-03 11:33
Precis som programmet "värsta språket" som gick för ett tag sen är det här en väldigt intressant bok för alla som är intresserade av språk. Tror kanske inte att man ska läsa den från pärm till pärm som jag gjorde, det blev nästan segt i längden, för det är ju inte direkt en skönlitterär bok som man sträckläser. Innehåller i alla fall många intressanta fakta.
Betyg 4

Ninnas 2004-05-09 21:47
Interessant och rolig bok!! Aha-upplevelse-fylld bok som slog huvudet på spiken! Fredrik Lindströms språk är gudomligt (inte så konstigt eftersom han ju beskriver det svenska språket...) och målande! Får en att själv sukta efter en författarkarriär! (Yeah right...)
Betyg 4

Linda Ch 2004-05-21 17:19
Bra mycket roligare än de sega svenskatimmarna på högstadiet/Gymnasiet.
Mycket lärorik, men TV- serien slog allt!
Betyg 3

ElinLeticia 2004-06-08 13:06
"Världens dåligaste språk" är en lättsam humoristisk bok om vårt svenska språk, skriven direkt till folket. Författaren förespråkar utveckling av språket och visar konsekvenserna av användningen av vårt språk, samt hur det påverkar oss medborgare i samhället.

Mycket bra och läsvärd bok som dock inte är särskilt djuplodande. Detta ser jag dock inte som något negativt utan snarare tvärtom. Lindström håller läsaren i ett fast grepp från första sidan till den sista. Boken blir aldrig tråkig eller akademisk. Eftersom Lindström lagt upp en litteraturlista kan man som intresserad läsare alltid dyka djupare i ämnet i andra böcker. Som helhet är denna bok en bra och nyttig bok om vårt språk och hur viktigt det faktiskt är.
Betyg 4

mana 2004-08-02 10:57
jag tycker den här var vldigt tråkig. bra skriven, ja, men ändå inte så värst bra. jag orkade helt enkelt inte läsa ut hela.
Betyg 1

axel-nelson 2005-01-20 00:49
Lika bra som hans teveprogram.
Men hans senaste; "Vem är Björn och vem är Benny", är bara dum. Den blandar fakta med rent strunt och lögn. Det är en kul idè, men uselt genomförd.
Men Världens dåligaste språk är en klar fyra!
Betyg 4

ShivaS 2005-04-15 09:25
Jag gillade boken enormt mycket, den är som så många ovanstående påstår enormt rolig. Den fick mig bli intresserad av språk, dess betydelse, vad man kan analysera genom språket osv. Det är en bok som alla små (som det finns väldigt många av) språkfacsister bör läsa.
Betyg 4

lillsyster 2006-01-15 21:32
Tar på ett underhållande sätt upp vårt språk. Mycket av TV serien med samma namn är hämtat rakt av från boken. Fredrik tar upp en salig blandning om vårt språk i boken, från vilket ord han tycker är det vackraste (kvällssol), fulaste (grisfitta) till vilka ord som är typiska högstadieord (bl.a. vrålhångla & långtradare)
Allt sammanvävt till en underhållande och kul bok.
Betyg 4

BonHawk 2006-05-06 11:09
Intressant och bra skriven. Fick mig att se på vårt språk ur en annan synvinkel och bara det är ju värt en fyra :-)
Betyg 4

dichoso 2006-06-02 15:11
Lättläst, intressant och underhållande som lördagsgodis för en språkälskare som jag! Läs!
Betyg 5

tekoppen 2006-10-03 11:22
Intressant fkatabok som jag läste högt ur för min pojkvän...
Betyg 5

Dracnight 2007-05-12 02:03
Jätterolig och absolut läsvärd för alla som har något som helst intresse för det svenska språket.
Jag älskade den! :)
Betyg 5

eloij 2007-05-23 15:23
Riktigt intressant bok som säger att språket faktiskt är dynamiskt och att människan är den som får förändra det, inte myndigheter så som många språkpoliser menar.

För att vara en faktabok var den mycket lättläst, inte alls så tung som andra faktaböcker blir.

Fredrik lindström är ju också en väldigt bra författare och mycket trovärdig i hans utlägg.
Betyg 5

zvrk 2008-02-15 14:18
Jätteintressant! Underbar sommarläsning!
Betyg 5

verran 2008-05-26 07:54
Boken var enkelt skriven och blev därför lättillgänglig men kändes ändå lite seg på sina ställen. Intressant att få veta mer om språket men hade varit roligare med fler exempel. Man började fundera mycket kring språket även om jag har svårt att hålla med honom i allt.
Betyg 2

jossansten 2008-07-19 00:46
Informativ, lättläst, intressant från början till slut. Jag har lärt mig mycket om vår språkkultur och jag kan med lite mer spänst i stegen se på de knasord som flyger ur min mun ibland - man kanske ska ta tillvara på några av dem och försöka etablera ett officiellt uttryck - för svenskans utvecklings skull.
Betyg 4

Thomas72 2012-10-17 23:45
Boken var intressant och lärorik att läsa. Jag har aldrig refererat så mycket till en bok som den och då började jag att läsa den för 3 veckor sedan.
Det som gör att den inte får en 5:a är att han ibland börjar ge för mycket exempel. T.ex på ord som börjar på an-. Han behöver inte ge 20 exempel på det. Vi fattar ändå.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Världens dåligaste språk


  Köp boken som film på cdon: