bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson
Boktjuvarna Jakten på..
 A. Rydell
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Det dunkla pusslet
 W. Agrell
Den banala godheten
 A. Heberlein
Så blev vi alla rasister
 I. Arpi

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAtt göra kön

 
Författare: Ylva Elvin-Nowak & Heléne Thomsson
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, feminism
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100578525
 
Lärorik:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kan man göra kön? Kön är väl något man bara är, eller har? Nej, det är just vad det inte är. Kön är något vi alla gör, mycket aktivt, fast inte alltid fullt medvetet. Vi gör kön när vi säger att den nyfödda flickan är söt och snäll, medan pojken benämns som stark och modig. Men könsskapandet fortsätter hela livet. Från vaggan till graven upptas vi oavbrutet av vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män. I boken ställs detta grund-läggande psykologiska behov mot det moderna jämställdhetsidealet. Utifrån igenkännbara exempel diskuteras denna konflikt på ett underhållande och tankeväckande sätt. Ylva Elvin-Nowak och Heléne Thomsson är båda fil dr i psykologi med könsteori som specialitet. Deras första gemensamma bok manar till eftertanke och förändring - det går att göra kön på annat sätt.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Att göra kön :


Jenny 2006-06-20 09:58
”Att göra kön” är kanske den femte boken om feminism och könsteori som jag läst, och det är fortfarande lika intressant och tankeväckande att läsa om de innebörder vi människor lägger i ”kvinnlighet” och ”manlighet”, och vad detta får för konsekvenser (och fått för konsekvenser i samhället genom historien).

Författarna, som båda två är fil dr i psykologi med könsteori som specialitet, för fram sin tes att ”kvinnlighet” respektive ”manlighet” inte är något som bara finns oberoende av historien, kultur och socialt sammanhang. Det är istället något konstruerat. Ett träffande exempel på detta tar Ylva Elvin-Nowak upp i ett av sina kapitel: Om man tittar på ett porträtt av kung Gustav III så ser man att den kungliga manlighet som gällde då krävde att man hade rödmålade läppar, vilket knappast är något vi lägger in i begreppet ”manlighet” idag.

Boken är uppdelad i åtta kapitel som antingen Ylva Elvin-Nowak eller Heléne Thomsson har skrivit baserat på sin forskning om könstillhörighet och jämställdhetsproblematik. Jag tycker båda två skriver på ett underhållande och intressant sätt som lockar till eftertanke, även om jag känner igen mycket av de teorier och tankegångar som tas upp från annan litteratur om ämnet. Med exempel från vardagen kopplar de bland annat kön med klass, arbetsliv, föräldraskap, stress och hälsa. Det blir så tydligt hur strukturer och normer i samhället styr vårt sätt att behandla kvinnor och män.

Det är lätt att bi uppgiven när man gräver ner sig i sådana tankar som boken framkallar, men författarna gör en hoppingivande avslutning när de i sista kapitlet talar om att eftersom det är vi som hela tiden gör kön så är det också vi som kan göra kön annorlunda.
Betyg 4

Humman 2010-11-05 16:37
En faktabok om manligt och kvinnligt! Bra bok!
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Att göra kön


  Köp boken som film på cdon: