bokrecensioner boktips

(O)planerat bröllop

Författare: Bali Rai
Genre: Ungdom
Ämnesord: psykologi, humor, religion, kärlek, kultur, spänning, äventyr, kulturkrock, indien, vänskap.
ISBN: 9189646193


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Harry och Ranjit väntade på mej. Väntade på att skjutsa mej till Derby, till ett bröllop, mitt bröllop. Ett bröllop jag inte hade bett om, som jag inte ville vara med om, med en tjej jag inte kände... Om dom bara hade brytt sej om att öppna ögonen så skulle de ha sett mej: sjutton år, arg, upprörd men fast besluten. Fast besluten att göra min grej, att välja min egen väg i livet.''

Manny försöker frigöra sig från gamla traditioner och från sin familjs förväntningar, han vill vara sig själv och göra som han vill. (o)planerat bröllop utspelar sig i Storbritannien och Indien, det handlar om generationsklyftor och om mötet och krockarna mellan västerländsk och österländsk kultur.

Bali Rai är född 1971, bosatt i Leicester, Storbritannien. Han är av indisk härkomst, men (o)planerat bröllop är inte självbiografisk, bara till viss del. Boken är hans debut och han håller som bäst på att skriva en uppföljare. Bali Rai är Englands nya stjärnskott på den litterära himlen och (o)planerat bröllop håvar in pris efter pris.

Medelbetyg: 3,5 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av (O)planerat bröllop :
2006-06-16 16:45
Boken tar upp ett viktigt ämne på ett ganska lättsamt sätt. Den engelske författaren Bali Rai skriver om arrangerade äktenskap, i denna berättelse ur en ung mans perspektiv. I boken får man följa Manny, eller Manjit som han egentligen heter, som är av indisk punjab-släkt.

Boken tar upp klyftorna mellan generationerna där föräldrarna tror på att bevara deras kultur och tradition, och Manny gör allt för att visa att han vill lev asitt eget liv som han själv vill. Det viktigaste för pappan är att skydda familjens heder på det sätt som han finner lämpligt. Läsaren får ta del av Manny tankar och liv och hans tappra men ganska lönlösa försök att slippa ett arrangerat äktenskap och att själv välja sina vänner och flickvän. Man för föja hans liv i England och i Indien, dit han åker för första gången och får träffa både väntade och oväntade människor.

Bali Rai berättar en historia som i de flesta tidningsrubriker handlar om unga flickor och hur de tvingas in i arrangerade äktenskap.
Han visar på att det inte är lättare för en ung kille. Att växa upp och känna sig annorlunda och utanför är något som de flesta tonåringar upplever. Jag tycker att det var väldigt intressant att läsa om kulturkrockarna och Mannys vardag.

Detta tycke jag var en kul bok att läsa och jag fick mig en liten tankeställare om hur svårt dte kan vara att vara ung och slitas mellan två kulturer. Ibland blev det tyvärr lite långtråkigt att läsa boken och slutet kunde varit bättre.
Betyg 3
2006-08-23 10:58
Inte så bra som jag skulle vilja att den var. Den kan vara lite seg ibland. Men den fångar läsaren på första sidan.
Betyg 3
2006-10-05 21:12
Jo, den var väl okej, fast lite för modernt språk för min stil, och indien delen var nästan den mest långdragna episod jag läst.
Annars är det en bra handling och man lider med huvudpersonen Manny som blir bortgift vid 17 års ålder med någon han inte känner.
Betyg 3
2008-06-20 14:38
Jag håller nog inte med andra som har läst denna bok , jag läste denna när jag gick i sexan och det var verkligen min favorit bok då ! . Och även idag ser jag den som en väldigt bra bok
Betyg 4
2013-02-12 23:48
Nu var det drygt tre år sedan jag läste denna bok men lite tankar har man ju kvar om den.

Minns att vi fick i uppgift i grundskolan att läsa denna bok och skriva en recension om den. Jag läste ut den på två dagar av vissa anledningar och det som har fastnat i minnet är att boken var "ungdomlig" dvs man fick leva sig in i en tonårings vardag. Läste den med stor hängivenhet från början till slut, och det var nog de sista 50-100 sidorna där det i princip var omöjligt att lägga ifrån sig boken efter all dramatik, spänning och förväntan.

Helt klart en läsvärd bok. Passar bäst personer som är ute efter det mer livliga och energiska i läsningen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till (O)planerat bröllop
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
Silverskeppet
 J. Moen