bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Arkimedes
Liknande böcker:
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Båt 370: Döden på mede..
 A. Björk
Dödgrävarna
 R. Barth

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRussells kalkon

 
Författare: Roland Poirier Martinsson
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9113011774
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vad är vetenskap egentligen? Vad är den bra för? Vågar vi lita på den? Roland Poirier Martinsson tar oss med på en lärorik resa genom den västerländska vetenskapshistorien, från istiden till växthuseffekten.

Ena dagen får man cancer av akrylamid - ett halvår senare är det ofarligt. Exemplen kan göras många. Om det så gäller fläckar på tänderna eller antalet torskar i Östersjön, så möts vi varje dag av en mängd motstridiga budskap, alla baserade på vetenskaplig forskning. Hur kan det vara så?

Enligt filosofen Roland Poirier Martinsson beror det på att vetenskapen inte är en abstrakt och egen värld, utan har skapats av människor. Ibland av ensamma genier som i snabba knyck driver utvecklingen framåt, ibland av breda forskningsprogram. Man kan därför inte förstå vad vetenskap är utan att känna till dess historia. Man kan heller inte förstå vetenskapen utan att ta hänsyn till vår egen tids normer och konvention.Vetenskapen är en kulturprodukt bland andra.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Russells kalkon :


helix 2006-05-20 18:42
Att fundera över vad vetenskap egentligen är och sätta in den i ett historiskt och socialt perspektiv - kan det vara kul? Ja, det kan det, "Russells kalkon" är faktiskt riktigt underhållande. Martinsson ger en historisk överblick över vetenskapens framväxt, han dyker in på flera ur historien kända vetenskapsmän, t ex Aristoteles, Pythagoras, Kepler, Newton, Darwin, Einstein och Freud. Men han beskriver inte bara deras vetenskapliga bedrifter, han försöker sätta in dem i ett socialt sammanhang. Det blir kul, det gränsar faktiskt till skvaller. Dock lyckas författaren övertyga åtminstone mig om att forskarens omgivningar, det samhälle i vilket han omger sig av och verkar i spelar roll för resultaten.

Och det är fortfarande så.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Russells kalkon


  Köp boken som film på cdon: