bokrecensioner boktips

Den döda arméns general

Författare: Ismail Kadaré
Genre: Roman
Ämnesord: krig, historia, kultur
Utgivningsår: 1974
ISBN: 9100577561


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Åratal efter Italiens ockupation av Albanien kommer en italiensk general tillbaka för att hämta hem sin armé, dvs resterna av armén, de stupade soldaternas benknotor. Han beger sig tillsammans med en präst upp i de svårtillgängliga bergen för att leta efter gamla slagfält och gravplatser. Strapatserna erinrar honom om kriget och han minns t ex desertören som blev en så bra dräng i Albanien och skandalen när italienarna startade bordell.
Men uppdraget visar sig inte vara enkelt. Plötsligt dyker en tysk general upp i området med samma uppdrag – en man som inte drar sig för att stjäla italienska benknotor.

Ismaïl Kadaré (1934) är en av Albaniens främste författare. Han böcker är översatta till fyrtio språk världen över och han nämns ofta i Nobelprissammanhang.

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den döda arméns general :
2006-04-17 08:30
Ismail Kadaré är Albaniens mest kände författare och Den döda améns general var hans genombrott i väst. Boken handlar om en italiensk general som under sextiotalet får i uppdrag att hämta hem kropparna efter de italienska soldater som stupade i Albanien under andra världskriget. Tillsammans med en präst far han runt på den albanska landsbygden, jämför kartor och gräver upp skelett.

Boken är mycket vackert skriven, trots sitt lätt deprimerande innehåll. Under sina resor tvärs och kors över Albanien får generalen höra en mängd historier om de italienska soldaternas öden i landet, och kulturkrockarna blir både dråpliga och sorgliga.

En vacker och poetisk bok skriven innan klyftorna mellan öst och väst blev alltför stora.
Betyg 4
2007-03-18 19:10
Bra!!
Betyg 4
Liknande böcker:
Vända hem
 Y. Gyasi
Här är vi
 G. Swift
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow