bokrecensioner boktips

Ett tredje liv

Författare: Hédi Fried
Genre: Fakta
Ämnesord: depression, krig, hälsa, psykologi, religion, historia
ISBN: 9127092801


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hur klarar Förintelsens överlevande att leva vidare? Genom enskilda människors livsöden, inte minst sitt eget, visar Hédi Fried hur viktigt det är att komma tillrätta med de traumatiska upplevelserna, att bryta tystnaden mellan generationerna och prata, prata...

Detta är en både personlig och dokumentär berättelse om Hédi Frieds unika yrkesverksamhet att hjälpa andra överlevande och deras barn och barnbarn att bearbeta sina hemska erfarenheter, bl a inom det socialpsykologiska projektet Café 84 och det årligen återkommande seminariet Dialogen.

Våren 1945 kom ca 10 000 judiska överlevande från koncentrationslägren till Sverige. De omhändertogs utomordentligt beträffande sina fysiska behov, men ingen visste då att de också behövde hjälp för de massiva trauman de genomlevt. Långt senare uppmärksammades detta, först i USA och så småningom i Sverige. Hösten 1984 startade Hédi Fried ett socialpsykologiskt dagcenter för äldre överlevande: Café 84.

Ur detta koncept utvecklades terapigrupper med barnöverlevande och andra generationen, dialog-seminarier mellan överlevande och deras barn samt en upplysningsverksamhet bl.a. i skolorna för att bekämpa rasism. Det är detta arbete som vi får ta del av i Ett tredje liv.

Genom att Hédi Fried redovisar sin terapeutiska metodik och anknyter till facklitteraturen om posttraumatiska stressrubbningar blir boken viktig för alla som kommer i kontakt med människor som gått igenom traumatiska upplevelser i krig eller i hemmet: tortyr, flyktingskap, incest, våldtäkt eller misshandel. Konsekvenserna av obearbetade traumatiska erfarenheter visar sig i bl.a. ökad vårdkonsumtion och våldshandlingar.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ett tredje liv :
2006-04-11 15:11
Författaren varvar fallbeskrivningar med fakta. En intressant läsning som går djupare i vad som händer efter en traumatisk upplevelse
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ett tredje liv
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Intervjumetodik
 A. Lantz
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Tjernobylkatastrofen
 S. Olsson
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson