bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Frågor jag fått om För..
Skärvor av ett liv
Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Kampen om Falklandsöarna
 I. Gardiner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEtt tredje liv

 
Författare: Hédi Fried
Genre: Fakta
Ämnesord: depression, krig, hälsa, psykologi, religion, historia
ISBN: 9127092801
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hur klarar Förintelsens överlevande att leva vidare? Genom enskilda människors livsöden, inte minst sitt eget, visar Hédi Fried hur viktigt det är att komma tillrätta med de traumatiska upplevelserna, att bryta tystnaden mellan generationerna och prata, prata...

Detta är en både personlig och dokumentär berättelse om Hédi Frieds unika yrkesverksamhet att hjälpa andra överlevande och deras barn och barnbarn att bearbeta sina hemska erfarenheter, bl a inom det socialpsykologiska projektet Café 84 och det årligen återkommande seminariet Dialogen.

Våren 1945 kom ca 10 000 judiska överlevande från koncentrationslägren till Sverige. De omhändertogs utomordentligt beträffande sina fysiska behov, men ingen visste då att de också behövde hjälp för de massiva trauman de genomlevt. Långt senare uppmärksammades detta, först i USA och så småningom i Sverige. Hösten 1984 startade Hédi Fried ett socialpsykologiskt dagcenter för äldre överlevande: Café 84.

Ur detta koncept utvecklades terapigrupper med barnöverlevande och andra generationen, dialog-seminarier mellan överlevande och deras barn samt en upplysningsverksamhet bl.a. i skolorna för att bekämpa rasism. Det är detta arbete som vi får ta del av i Ett tredje liv.

Genom att Hédi Fried redovisar sin terapeutiska metodik och anknyter till facklitteraturen om posttraumatiska stressrubbningar blir boken viktig för alla som kommer i kontakt med människor som gått igenom traumatiska upplevelser i krig eller i hemmet: tortyr, flyktingskap, incest, våldtäkt eller misshandel. Konsekvenserna av obearbetade traumatiska erfarenheter visar sig i bl.a. ökad vårdkonsumtion och våldshandlingar.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ett tredje liv :


koala_75 2006-04-11 15:11
Författaren varvar fallbeskrivningar med fakta. En intressant läsning som går djupare i vad som händer efter en traumatisk upplevelse
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ett tredje liv


  Köp boken som film på cdon: