bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Currency Trading For D..
 B. Dolan
Currency Trading For D..
 B. Dolan
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Konsten att städa
 M. Kondo
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Båt 370: Döden på mede..
 A. Björk
Dödgrävarna
 R. Barth

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSteriliseringar i folkhemmet

 
Författare: Maija Runcis
Genre: Fakta
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9173245925
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Mer än 60 000 människor steriliserades i Sverige under åren 1935-1975. Det är fler än i något annat västland. Över 90 procent av dem var kvinnor. Ofta var det unga människor som stämplades som olämpliga att bli mödrar och de steriliserades i samband med att de sökte abort.
För första gången framträder nu en samlad bild av hur besluten fattades: initiativen togs ofta i barnavårdsnämnder och fattigvårdsstyrelser, eller av läkare, senare av socialarbetare och kuratorer. "Sinneslöhet" löd den vaga diagnosen. Många kvinnor anmäldes även av grannar, arbetskamrater eller anhöriga med motiveringen att de var "sexuellt hållningslösa".
Egendomligt nog var det i samband med att de stora välfärdsreformerna genomfördes på 1930-1950-talen som denna verksamhet drogs igång. När de "varaktigt fattiga", som främst var kvinnor, gavs rösträtt 1945 drabbades Sverige av en epidemi av "sinneslöhet" att döma av läkarjournalerna, och antalet steriliseringar ökade. När allmäna barnbidrag infördes 1948 ökade antalet ingrepp på samma sätt, och även då var det framför allt kvinnor som drabbades.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Steriliseringar i folkhemmet :


helix 2006-03-28 20:13
Runcis kallar i den löpande texten "Steriliseringar i folkhemmet" för en avhandling. Jag gissar att det är en doktorsavhandling. Som sådan är det en av de mest lättlästa jag har träffat på (jag har läst en del). Men som litterärt verk finns en hel del övrigt att önska.
Språket är väldigt platt och upprepningarna retar verkligen min otålighet. Varje kapitel avslutas med en sammanfattning av vad som beskrivits i kapitlet, och hela boken avslutas med ett kapitel som sammanfattar allt. Man sitter som på nålar.

Ämnet dock, ser jag som mycket intressant. Författaren har verkligen penetrerat det, och ger djuplodande beskrivningar på hur arbetet med framställandet av de olika steriliseringslagarna gått till, och hon ger belysande exempel på debatten (ibland offentlig, ibland mindre intressant för "allmänheten").
Dessutom redogör hon för en handfull enskilda fall, och det är väl här som det verkligen lyfter för en allmänt historieintresserad läsare.
Verkets torftighet gör dock att betyget inte blir mer än 2.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Steriliseringar i folkhemmet


  Köp boken som film på cdon: