bokrecensioner boktips

Ormen

Författare: Stig Dagerman
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi
Utgivningsår: 1945
ISBN: 9789113023137


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I maj 1943 ryckte Stig Dagerman in i det militära och det var främst ur den upplevelsen han hämtade stoff och miljö till romanen som hyllades unisont av dåtidens mest framträdande kritiker. På baksidan av förstaupplagan formulerade Dagerman själv sina "teser" om Ormen: "den är en bok om den starkaste av alla mänskliga drifter, fruktan, som dissekeras av författaren med klar och kylig intellektualism."

Stig Dagerman, 1923-1954, framstår genom sin originalitet, kreativitet och intensitet som ett av de största inom den moderna svenska litteraturen.

Med kommentarer av Dagerman-kännaren Hans Sandberg.

Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ormen :
2004-01-08 14:47
Dagermans debutroman har ett språk som griper tag i läsaren och utsöndrar de dofter, smaker och känslor som finns på pränt. Handlar mycket om människans inre; om kärlek och hat.
Betyg 4
2009-08-05 20:59
Ormen består av två delar: Iréne och Vi kan inte sova. Vad som binder samman båda delarna är ångesten som ingen lyckas undfly, men som alla försöker "tämja". Eller som Dagerman skriver "att försöka låsa in ormen lådan". Det är ormen som är hotet som lurar vid varje vrå. Det är ormen som är ångesten.

Den första delen Iréne handlar, liksom namnet antyder om, om en dag i Irénes liv. Mycket hinner hända under en dag, bl.a. att hon mördar sin mamma. Likgiltigheten, överlägsenheten och revoltviljan finns där, att vilja höra samman, men att inte ägas.

Vi kan inte sova består av flera kortare, men mycket starka berättelser, om fruktan för att frukta, rädslan för tryggheten, oindividualismen, ensamheten, etc.

Språket var likaså uppdelat i två delar, talspråket och det "vanliga". Dagerman använder målande liknelser för att beskriva de simplaste tingen. Språket var för tungt för att kunna ge boken en fyra.
Betyg 3
Liknande böcker:
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Regnmannen
 J. Karlsson
Sommaren utan män
 S. Hustvedt