bokrecensioner boktips

Ormen

Författare: Stig Dagerman
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi
Utgivningsår: 1945
ISBN: 9789113023137


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I maj 1943 ryckte Stig Dagerman in i det militära och det var främst ur den upplevelsen han hämtade stoff och miljö till romanen som hyllades unisont av dåtidens mest framträdande kritiker. På baksidan av förstaupplagan formulerade Dagerman själv sina "teser" om Ormen: "den är en bok om den starkaste av alla mänskliga drifter, fruktan, som dissekeras av författaren med klar och kylig intellektualism."

Stig Dagerman, 1923-1954, framstår genom sin originalitet, kreativitet och intensitet som ett av de största inom den moderna svenska litteraturen.

Med kommentarer av Dagerman-kännaren Hans Sandberg.

Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ormen :
2004-01-08 14:47
Dagermans debutroman har ett språk som griper tag i läsaren och utsöndrar de dofter, smaker och känslor som finns på pränt. Handlar mycket om människans inre; om kärlek och hat.
Betyg 4
2009-08-05 20:59
Ormen består av två delar: Iréne och Vi kan inte sova. Vad som binder samman båda delarna är ångesten som ingen lyckas undfly, men som alla försöker "tämja". Eller som Dagerman skriver "att försöka låsa in ormen lådan". Det är ormen som är hotet som lurar vid varje vrå. Det är ormen som är ångesten.

Den första delen Iréne handlar, liksom namnet antyder om, om en dag i Irénes liv. Mycket hinner hända under en dag, bl.a. att hon mördar sin mamma. Likgiltigheten, överlägsenheten och revoltviljan finns där, att vilja höra samman, men att inte ägas.

Vi kan inte sova består av flera kortare, men mycket starka berättelser, om fruktan för att frukta, rädslan för tryggheten, oindividualismen, ensamheten, etc.

Språket var likaså uppdelat i två delar, talspråket och det "vanliga". Dagerman använder målande liknelser för att beskriva de simplaste tingen. Språket var för tungt för att kunna ge boken en fyra.
Betyg 3



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ormen
Liknande böcker:
Koryféerna
 L. Andersson
Pestkung
 M. Strömberg
Elizabeth Finch
 J. Barnes
Varken
 L. Förare
En gång om året
 P. Öhman
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Våldets historia
 É. Louis
Andras vänner
 L. Moriarty
Världen utan dig
 J. Santopolo
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein