bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blåst
Doppler
Fakta om Finland
Gör vad du vill
Naiv Super
Stilla dagar i Mixing..
Liknande böcker:
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Fullmåne
 P. Wodehouse
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den svarta systern
 D. Edqvist
Kristin Lavransdotter 1
 S. Undset
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerExpedition L

 
Författare: Erlend Loe
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, humor, religion
ISBN: 9150102877
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


När Erlend hör ljudet av sina egna skridskor mot isen formas en storslagen teori inom honom, inspirerad av Thor Heyerdahl. Han ska bevisa hur urbefolkningen i Sydamerika på skridskor tog sig till polynesiska öarna! Det är en teori lika god som någon annan, kommer han fram till. Detta blir startskottet för Expedition L. Erlend och ytterligare sex moderna män, uppväxta med TV och gatukök, åker till den obebodda ön Managua i Stilla havet för att bevisa Erlends teori. Och för att undersöka vilka stordåd de kan utföra på en öde söderhavsö. Expedition L är en fantastiskt rolig roman om ett projekt dömt att misslyckas. Men det är också berättelsen om en generation norrmän som är helt annorlunda än de tidigare, de som skapade myter och män. Boken handlar också om lek och rivalitet och om vänskapen män emellan. Romanen slog alla rekord när den kom ut i Norge - både när det gäller försäljning och fina recensioner.

Utdrag ur boken:
Det var för två år sedan och vinter. Jag bodde i Trondheim på den tiden och var hemma och hälsade på hos mina föräldrar. Jag hade fått skridskor i julklapp. Och en insirerande bok. Jag hade läst hela boken på en enda natt. Den handlade om Thor Heyerdahl och en handfull andra som seglade över Stilla havet på en flotte av balsaträ. Färden var inte riskfri. Det var våghalsigt gjort. Men de klarade sig. Och Heyerdahl bevisade en teori han hade om att det folkslag som befolkar Stilla havet, polynesierna, kan ha kommit över havet från Sydamerika. För länge sedan. Heyerdahl är den mest berömde nu levande norrmanen. Han är berömd och lever. Han lever åtminstone i skrivande stund. Han är århundradets norrman. Man har korat honom till det. Han har seglat på många hav. Bevisat både det ena och det andra. Hans teorier är kontroversiella. Och berömda. Heyerdahl har varit ung en gång. Han var som jag. Var han som jag när han var 29? Hade han inte heller byggt mer än en vägg ?

Medelbetyg: 3,87 (15 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Expedition L :


annapuma 2004-01-08 14:15
Jag gillar Loe över lag och denna bok var inget undantag. Boken är tjockare än hands andra romaner och det fungerar bra. Man blir glad av att läsa Loe, helt enkelt. Kanske mycket för att man tillhör samma generation och känner igen sig i sättet att tänka och vara.
Betyg 4

lillamy 2004-02-01 21:58
Bättre än vad jag hade vågat tro. Den handlar om en grupp galna norrmän som ger sig in i ett expedition som redan från början är dömd att misslyckas. De ska bevisa att de polynesiska öarna befolkades av människor som tagit sig över dit på skridskor. Väldigt underhållande och välskriven bok
Betyg 4

Profilen 2004-02-08 21:59
En sinnessjukt bra bok. Loes språk är förträffligt och humorn slående. Loes bästa hittills, trots att inledningen kunde ha setts lite kortare. Men vem har skrivit recensionen? Ön heter Manaue, inte Managua!
Betyg 4

pontus 2004-08-04 16:38
Jag brukar gilla Erlend Loe, och den här boken är inget undantag. Skruvad kvasidokumentär handling.
Betyg 4

Pingu 2005-10-05 20:32
Har inte läst något av Loe tidigare. Fick boken i handen av en kompis. I början tyckte jag den var grymt rolig, just för att språket är så underhållande, med korta träffande meningar. Och som 30-åring känner jag väl igen mig i mycket. Men sedan kommer, som man snart misstänker, till att allt bara handlar om en misslyckad expadition där inget speciellt händer. Det är i o f s en smårolig episod där de provar på olika samhällsstyren på olika dagar. Denna förtas dock i min mening av att det, liksom hela expeditionen, bara är ett ovetenskapligt tidsfördriv.

Trots "bildbevis" så kan man inte låta bli att undra om expeditionen verkligen gjorts i verkligheten. Detta gav min bror uppslaget att man kunde göra en expedition till ön för att se om man kan hitta spår efter att de verkligen skulle ha varit där. Sedan kan man skriva en bok. :) Det är nästan tillräckligt roligt för att jag skulle kunna göra det själv...

Betyg 4

tekoppen 2006-10-15 10:10
Deta är en låg bok jämför med hans tidigare. Lite för upphackad. Men en del skratt gev den ju, tex när de testade olika samhällsystem.
Betyg 2

mazyoly 2007-09-11 18:25
Expedition L är en helknasigt kul bok.
Det framstår som om denna galna expedition verkligen har ägt rum.... han har t ex med sig själv och sin bror i texten, med allt är nog bara en väldigt fantasifull skrivbordsprodukt. En av hans bättre böcker.
Betyg 4

MrE 2007-11-24 03:33
Ett naivistiskt mästerverk utan pretentioner. Varje sida garanterar ett nytt leende!
Betyg 5

bonadea 2010-03-24 00:24
En kul bok, med mycket ironi. Det verkar vara en historia som verkligen har upplevts med tanke på att boken har även bilder från expeditionen. Rekommenderar att läsa!
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Expedition L


  Köp boken som film på cdon: