bokrecensioner boktips

Ninas resa

Författare: Lena Einhorn
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9151844451


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Till att börja med var gettot ett till synes normalt samhälle, mitt i Polens huvudstad. Nina studerade i Warszawagettot, hon blev kär, hon gick på fester. Och hon tog studenten, förmodligen den enda som överlevt med ett studentbetyg från Warszawagettots gymnasium. Detta betyg godkändes efter krigsslutet, och möjliggjorde för Nina att omedelbart efter kriget börja studera medicin vid universitetet i Lodz, där hon också träffade sin kommande make Jerzy.
Detta är i korthet ramberättelsen i denna gripande och spännande överlevnadshistoria. När Ninas familj och släktingar flyttar in i gettot lever de alla tillsammans - Nina, hennes föräldrar,hennes bror, hennes farföräldrar, fastrar och farbröder, tre kusiner. En efter en försvinner de ur hennes liv. Till slut finns endast Nina och hennes bror, Rudek, i livet. På gettots sista dag smugglas de ut. Det som händer sedan är drama på högsta nivå.
Lena filmade en fem timmar lång intervju med Nina, så här och var är det Nina som med egna ord berättar i boken.
Ninas resa är inte bara en bok utan även två filmversioner, en biografversion och en för SVT. Biografversionen visas samtidigt som boken kommer ut, TV visar filmen senare.

Medelbetyg: 4,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ninas resa :
2006-01-27 21:16
Det känns speciellt att recensera den här boken, då jag läste den inför en författarträff med Lena Einhorn.
På så sätt har jag både boken, författaren och författarens tankar runt boken i färskt minne när jag skriver detta.

Författaren Lena är dotter till bokens huvudperson Nina, och på ett distansierat sätt berättar hon historien om hur modern steg för steg närmade sig de obärmhärtiga förintelseugnarna - men gång på gång fick återvända till livet och leva något som under omständigheterna skulle kunna kallas ett normalt tonårsliv.
Vi följer henne från Lodtz, den bekymmerlösa barndomsstaden, till Warszawas själsdödande judeghetto som del för del töms på judar för vidaretransport till förintelsen.

På samma sätt som senare filmen, balanserar boken mellan det skönlitterära och det rent dokumentära - utan att för ett ögonblick avvika från vad som hände i verkligheten.

Resultatet blir distansierat, men ändå personligt. Hade boken inte varit skriven av huvudpersonens egen dotter, med huvudpersonen som förstahandskälla - hade historien kunnat passare med relativ likgiltighet. Men nu förmedlas familjen Einhorn/Rajmiks kamp från 1900 -talets början in i nutid. Från släktens rysslandfödda förfäder, som flydde antisemitismens östeuropa, till nutidens Lena som än idag drivs av den starka viljan att berätta historien om judeförföljelsen. En drivkraft hon själv inte kan förklara helt, men som är obetvinglig.
Kanske för att hon vill göra oss uppmärksamma på att förintelsen inte var ett avslut på antisemitismen - blott ett mycket tydligt och våldsamt kapitel i en historia som ännu pågår.

"Ninas resa" är en spännande och lättläst bok. Vi vet att hon kommer att klara sig, men inte till vilket pris. Vi vet inte vilka hon kommer att överleva tillsammans med. Detta ger boken en mycket stark nerv som hela tiden håller läsaren på helspänn.
Som ren läsupplevelse är det en slukare.
Betyg 4
2006-04-24 18:10
Bra bok. En bok som fick mej att gråta över en av alla judar som dog för över 60 år sedan.
Betyg 4
2006-07-13 01:23
Oddsen att femtonåriga Nina Rajmic skulle överleva andra världskriget var ett på fyrahundratusen. Nina överlevde tiden i gettot, bevittnade det judiska upproret 1943 (där de underlägsna judarna lyckades stå emot nazisterna längre än Polen gjorde) och hon lyckades mirakulöst ta sig till Sverige tillsammans med sin bror. "Ninas resa" är en viktig historisk skildring, men också en trovärdig berättelse om en ung flicka som tvingas bli vuxen i förtid. Författaren Lena Einhorn blev Augustnominerad med denna bok år 2005. Samtidigt fick spelfilmen med samma namn premiär, tyvärr tre år för sent, då Nina avled år 2002.

Jag har läst många böcker om förintelsen och lika många skildringar av förintelsens offer. Förintelsen blir lätt en radda med upprepningar, "gettot, tåget, förintelselägret och slutligen räddningen". Jag betvivlar inte berättelsernas historiska betydelse, men bara för att historien är viktig, är det inte självklart att böckerna håller hög klass. Ninas resa är ett undantag. Lena Einhorn är Ninas och Jercy Einhorns dotter och boken är utsökt välarbetad. De historiska detaljerna är oantastliga och författaren har ett bra och flytande språk. Jag ger boken en svag femma.
Betyg 5
2007-08-22 20:49
Jag läste denna bok som ljudbok uppläst av författaren själv, Lena Einhorn, dotter till bokens Nina. Boken bygger helt på intervjuer som Lena gjorde med sin mamma när hon på ålderns höst led av cancer och inte hade lång tid kvar. Det är en väldigt gripande bok som inte lämnar en oberörd. Att Nina överlevde är helt oroligt med tanke på alla gånger hon undslapp med en hårsmån pga tur eller helt enkelt sunt förnuft. Oddsen var helt enkelt nästan obefintliga men överlevde gjorde både hon och hennes bror . Hela sin tonårstid tillbringade Nina i Warszawaghettot och lyckades till och med ta studenten även om det inte var fråga om några normala tonår. Hennes vänner och släktingar försvinner en efter en och när det är dags för ghettots slutgiltiga likvidering finns det bara en sak att göra för Nina och hennes familj. Att ta sig ut...
Betyg 4
2009-01-03 14:53
Har nyss läst denna förskräckligt hemska bok av
Lena Einhorn,
där hon berättar om sin mors resa.
Resan kan beskrivas som en resa genom outhärdliga upplevelser,
en resa genom tonåren till vuxen insikt,
en resa från Polen och Hitler till Sverige
eller en resa i moralisk moränmark.
Den utstuderade, fasansfulla grymheten hos människan - var kommer den ifrån? Hur kan vi komma bort från den?
Modet hos andra som trots fruktansvärda straff ändå hjälpte och gömde, ännu hjälper och gömmer de som behöver
Offermentaliteten som gör att ett folk som blivit så plågat som judarna,
nu plågar ett annat folk - eller är det inte offerrollen? Vad är det då?
Och - hoppet som aldrig överger oss, som tur är, för överger det oss - då är det slut. Vi är glada för Pandoras ask.
Och vi anpassar oss - vi kan anpassa oss- trots outhärdliga förhållanden och skräck.
Sorgen över och för oss alla
Betyg 4
2011-01-29 17:02
En gripande bok om judarnas situation under andra världskriget. Boken är skriven av huvudpersonens dotter.
Nina hade många gånger tur som klarade sig levande från judeutrotningen men även en hel del skicklighet från hennes föräldrar, bror och henne själv.
Läsvärd!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ninas resa
Liknande böcker:
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Barnen i Auschwitz
 O. Kraus
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Frivillig i Auschwitz
 J. Fairweather
Systrarna i Auschwitz
 R. van Iperen