bokrecensioner boktips

Singoalla

Författare: Viktor Rydberg
Genre: Klassiker
Ämnesord: lycka
Utgivningsår: 1857
ISBN: 9789188680082


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Viktor Rydbergs Singoalla, som ursprungligen publicerades 1857, har blivit en av de populäraste klassikerna i svensk romanlittertur. Berättelsen om den unge riddar Erland och hans kärlek till zigenarflickan Singoalla med dess romantik, mystik och vemod äger en suggestiv stämning, ett skimmer av saga, som fortfarande fängslar oss. Handlingen utspelas på 1300-talet och författaren har utan att tynga med historiska detaljer gett en stark påtaglig tidsfärg åt sin skildring. När Erland och Singoalla för första gången möts vid bäcken i vildmarken i den ljusa sommaren är de två naturbarn, som utan att fråga efter stånd och samhällsskrankor förälskar sig i varandra. Men denna kärlekssaga utanför samhällets ram är dömd att sluta tragiskt. Erland blir slottsherre, accepterar de plikter som hans ställning ålägger honom, och glömmer Singoalla. Men i det undermedvetna har hon fortfarande makt över honom och om natten kommer Sorgbarn, den son de fått, till Erland, försänker honom i hypnos och för honom till Singoalla.
Medelbetyg: 2,91 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Singoalla :
2003-12-19 15:55
Romantisk och poetisk, både till språk och handling. En fängslande historia som dock kändes lite rörig på sina ställen. Men det kanske bara var jag som var trött..Språket var ibland lite för högtravande för min smak. Men absolut en trevlig läsupplevelse!
Betyg 3
2004-01-30 19:44
En otroligt vacker historia! Jag var väldigt förtjust i den när jag läste den för några år sedan, och jag minns den än. Det finns flera slut har jag för mig, vet dock inte om alla är lika sorgliga...?
Betyg 5
2005-01-14 06:21
Boken var ganska ointressant till en början men blev bättre när man väl kommit igång. Det är däremot inget jag skulle vilja läsa någon mer gång.
Betyg 2
2005-02-16 11:34
Jag tycker Singoalla, trots ett vackert språk var alldeles för osammanhängande, ologisk och överdramatisk. Den var efter halva boken väldigt ointressant att läsa och texten kändes stökig. Slutet kändes ofärdigt och hastigt påkommet, jag förstår inte varför han inte valde att ta med orginalslutet, som var mycket bättre och mer logiskt.
Betyg 2
2005-02-16 11:37
Jag har läst Singoalla och tyckte inte om den särskilt mycket. den kändes väldigt seg bitvis, rörig annars och överlag mycket ologiskt. Kanske var det tidens ideal, men det är inget som tilltalar mig. Det kändes som att mycket av det som hände huvudkaraktärerna var överdrivet och vissa av de åsikter som genomsyrade boken kändes fördomsfullt. Boken var på det stora hela väldigt rörig, osammanhängande, ologisk och ganska överdriven. Ingen bok jag skulle läsa igen. Vackra bilder dock.
Betyg 2
2005-02-16 11:37
början var riktigt mysig men den urartar och blir sämre, slutet går att diskutera.
Betyg 2
2005-02-16 11:39
Personligen så ogillar jag skönlitterära böcker skrivna på gammelsvenska. Själva historien om Singoalla och Erlands öde var måttligt intressant och det var tyvärr inte en av de böcker man längtar hem till.

Av mig får boken en liten svag tvåa, det var ändå otroligt vackra bilder i den upplaga jag läste.
Betyg 2
2005-02-16 11:40
En bok som fungerar att läsa, men vid vissa tillfällen kan det bli lite jobbigt, och vissa delar tycker jag var helt onödiga. Dem hade jag klarat mig utan. Lite för mycket detaljer ibland och slutet var katastrof. Det slut som först skrevs är betydligt bättre.
Betyg 2
2005-02-16 11:40
Jag tyckte att den här boken var ganska långtråkig. (Jag har svårt för böcker som handlar om kärlek vid första ögonkastet). Det fanns fina beskrivningar av naturen och vissa av karaktärerna var lite intressanta men det är ingen bok jag skulle rekommendera.
Betyg 2
2005-02-16 11:40
boken var bättre än vad jag trodde, för att vara så gammal. Jag tyckte mycket om handlingen, men ibland kunde det blilite långtråkigt att läsa, när t. ex beskrivningen blev för lång. // Liiisa
Betyg 3
2005-02-16 11:41
Boken var en aning förvirrande i början men sedan satte den igång. Språket är inte det vanliga vi läser i dag, därför blev det en del lässvårigheter. Annars var boken okej, hanlingen var bra förutom slutet. Däremot skulle jag inte tänka mig att läsa den igen. Det var inte riktigt min typ av bok men den får en 2:a.
Betyg 2
2005-02-16 11:42
För att vara en bok man läser i skolan var den bra. Den är underhållande och spännande. Jag läste den när jag åkte till och från skolan och längtade faktiskt ibland lite till att läsa. Jag vet inte om jag skulle rekomendera den till någon kompis att bara läsa så där, men att ha som uppgift till Romantik epoken är bra.
Betyg 4
2005-02-16 11:42
jag tyckte inte om denna bok. historien är löjlig och väldigt opersonlig. man blir inte berörd av den, trots att det ska vara en svallande kärlekshistoria. det som är bra med den är att den utgåva jag läste hade vackra bilder av Carl Larsson.
Betyg 2
2005-02-16 11:43
Jag tycker boken började bra men blev bara sämre och sämre efter att Erland blev förgiftad. Orginal slutet var myckte bättre och lät troligare/realistiskare än det vi har läst. Jag gillade inte hur boken tog sin upplösning. Men jag är förtjust i början. mitt betyg blir en 2a.
Betyg 2
2005-02-16 11:44
Singoalla

En roman skriven utav Viktor Rydberg. Boken var hyffasad, men dock inte i min smak. Lite små luddig och konstig emallanåt, men överlag en bra bok. En fin historia, men ett väldigt luddigt slut på romanen.

/ Daniel
Betyg 3
2005-02-16 11:44
Jag anser att boken är lättläst och en smula underhållande. Trots att det inte är en bok som föll mig i smaken var den fortfarande lätt att ta sig igenom och får därför en tvåa. Anledningen till att jag inte tyckte om den var att slutet var vad jag skulle vilja säga tafatt och väldigtg plötsligt och påskyndat. En annan sak som besvärade mig var att det skulle vara en kärleksroman men tycktes mer som en tv såpa...

Tack för mig.
Betyg 2
2005-02-16 11:44
Jag tyckte om boken efter att ha läst förbi första kapitlet, det var lite svår fornsvenska. Men redan vid andra kapitlet kom jag in i boken och tyckte den verkade spännande. Det som jag nästan chockerades av var att karaktärerna var så grova i sina handlingar. Det måste nästan syfta på att de levde i en svår tid. Men också att en bok kunde vara så sorglig, våldsam men samtidigt så vacker i sitt språk, det gjorde den läsvärd. Jag ger boken mitt betyg pga att den var spännande och oförutsägbar.
Betyg 3
2005-02-16 11:44
Ingen bok jag skulle välja att läsa, men en av de bättre böcker jag läst i skolan. Men den var helt okej! En bra bok för att ha ett så gammaldags språk och för att den utspelar sig under den tiden den gör! Men absolut ingen av de bästa böcker jag läst! Okej för skolan men inget mer!
Betyg 3
2005-02-16 11:45
Till en början när jag läste Singoalla så tyckte jag att den var svår att läsa pga det gamla språket, men när man väl kommit in i boken så fastnade jag direkt för den romantiska och vackra berättelsen. Men tyvärr så förstörde det otroligt röriga slutet min uppfattning om boken. Viktor Rydberg borde ha behållt det gamla slutet, som var mer logiskt och knöt ihop boken på ett mycket bättre sätt.
Betyg 3
2005-02-16 11:49
Jag tyckte att boken var lätt att läsa även fast det var orginalversionen. Det var en perfekt buss & tåg bok, man ville verkligen veta vad som hände sen och hur boken avslutades. Viktor Rydberg är en författare jag aldrig läst något tidigare utav men gärna läser igen och mer av. Singoalla var helt åt det positiva hållet, helt emot min första uppfattning om svensk 1800-tals litteratur. Det är en bok jag hjärtligt rekommenderar!
Betyg 5
2005-03-04 13:00
Viktor Rydberg tillhör inte en av mina favoritförfattare tyvärr. Det gammelsvenska språket var ganska jobbigt att läsa till en början, men som sagt vande man sig vid det när man kom längre in i historien. Bokens handling ger jag inte några höga betyg för. Efter ett lov med en extremt underhållande läsning av "Da Vinci Koden" känns den här romanen ganska billig, men med tanke på att "Singoalla" skrevs runt 1800-talets mitt får man ha lite överseende för vad som underhöll folk på den tiden. Det här är bara vad jag tycker, det finns säkert många även i dagens samhälle som fortfarande faller för sådana här böcker. Jag tillhör inte någon av dem.

Hälsningar till alla i ES3b!
/Frida

Betyg 1
2005-05-06 15:36
Läste den för länge sedan på grund av tvång. Underbar bok.
Betyg 5
2011-01-25 17:18
Det många missar är att den här boken är en uppgörelse med det dunkla och världsfrånvända hos romantiken. Erland slits hela tiden mellan sina plikter och sina fränder och kärleken till Singoalla, som alltså på ett djupare plan är en metafor för romantiken. Den här spänningen mellan klassicism och romantik finns i hela Rydbergs författareskap och är en av de saker som gjorde honom unik. Boken är underbar! Språket vackert som vanligt med Rydberg, historien älskvärd, och intrigen tänkvärd.
Betyg 5
2015-02-28 21:47
En klassiker men för min del inte den bästa klassikern
Betyg 3
2021-09-20 17:40
En sorglig berättelse om riddar Erland och zigenarflickan Singoalla. En klassiker i svensk litteratur. Ålderdomligt språk i min översättning men boken är helt ok,
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Singoalla
Liknande böcker:
Annelie
 H. Fogelström
Bergtagen
 M. Engqvist
Getting even - Good Girlz
 R. Tate Billingsley
Sofies födelsedag
 M. Brahm Lauritsen
Vi flyger i natt
 P. Brickhill
Albatross
 D. Scaling Kiley