bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den olydiga ballongen
Mamm och Pappsagor
om livet är dig kärt
Osynliga Klubben och h..
Skräcknatten i Fasenbo
Liknande böcker:
Dollans dagis
 B. Lindgren
Nu har Kalle fått en l..
 B. Lindgren
Min björnfarfar
 A. Cousseau
Bullerbyboken
 A. Lindgren
Vi måste till jobbet
 P. Lindenbaum
Monster Monster - Den..
 J. Pinter
Vem är bäst?
 S. Wirsén
När Emil skulle dra ut..
 A. Lindgren
Julia och jag och det..
 S. Töringe
Julen kommer till Mumi..
 T. Jansson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen vita stenen

 
Författare: Gunnel Linde
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1964
ISBN: 9789186391218
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det finns en sorts vita stenar som är så vackra och lena att man absolut måste ha dem. Fia, som bodde i landshövdingens hus, hade en sådan sten. Hon hade inte tänkt ge bort den, men så träffade hon Hampus, skomakarens unge, som lovade att måla ögon-näsa-mun på kyrkklockan om han bara fick stenen. Och det gjorde han.En magisk berättelse om vänskap och utmaningar, belönad med Nils Holgersson-plaketten 1965."Den vita stenen" ingår i Bästa Bokvalet, ett urval av de bästa böckerna som utkommit under senare delen av 1900-talet. Moderna klassiker som varit starka läsupplevelser för en ung läsargeneration.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den vita stenen :


ElinLeticia 2005-09-18 18:33
Fia och hennes mamma bor inneboende hos häradshövdingen. Hushållet sköts av den stränga husfrun Malin. Fia blir retad i skolan för att hennes mor är pianolärarinna och hon har inga vänner förrän Hampus kommer till staden. Hampus är en av skomakarungarna som flyttar runt med militärisk regelbundhet. Hampus är egentligen inte son till skomakaren utan brorson och orsakar alltid problem på de nya platser de bosätter sig på. Hampus och Fia börjar utmana varandra att utföra diaboliska hyss för att få ha en vit vacker sten som egentligen är Fias. Men Fia känner inte Hampus som en av skomakarbarnen, istället är han "Farornas konung" och Fia själv är Fiddeli.

Gunnel Lindes "Den vita stenen" tillhör Sveriges kulturarv. Under 70-talet spelades boken in som film med Julia Hede och Ulf Hasseltorp i huvudrollerna. Filmen/serien, liksom boken gjorde stor succé. Idag har SVT repriserat serien åtta gånger (utan att barnskådespelarna fått ett öre betalt, vilket är synd och skam!). Berättelsen om Fia och Hampus är också en berättelse om fattigdom och klassuppdelning. Barnens vänskap överbygger de den struktuerade klassordningen och hotar att bryta samman de vuxnas föreställningsvärld. Mot slutet tvingas barnen ta itu med den verklighet som de faktiskt lever i - och gör det, på ett mycket pedagogiskt sätt....

"Den vita stenen" är en sann nostalgitripp. Slutet känns inte helt trovärdigt, men är passande ändå för bokens helhet. Den får en stark trea.
Betyg 3

anonym 2006-07-04 09:57
höjdarbok
Betyg 4

frökentulpan 2012-04-03 15:42
En härlig bok med mycket spänning och dramatik - tyvärr har väl boken kommit i skymundan för en till leda reprisvisad TV-serie (som väl egentligen också är bra, det är bara elefanten som ser konstig ut).
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den vita stenen


  Köp boken som film på cdon: