bokrecensioner boktips

Eugenie Grandet

Författare: Honoré de Balzac
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi, historia, kärlek
Utgivningsår: 1970
ISBN: 019280474X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Eugenie Grandet :
2005-08-12 00:51
Eugenie Grandet

Eugenie är dotter i en fransk familj på 1800-talet. Hennes far är en girig penningdyrkare som gör allt för att öka sitt kapital. Han kostar aldrig på sig någon lyx varken till sig själv eller till familjen och hans beteende leder till många olyckliga öden. Eugenies mor är undertryckt och tystlåten men stöder sin dotter i sin befrielsekamp och i sin törst efter den stora kärleken.

På grund av ryktena som sprids i byn är det välkänt att Eugenie är ett riktigt kap och två familjer tävlar om att få sina söner ingifta i den rika familjen. Hela dramat är tragiskt och påvisar hur irrationell snålhet kan leda till stora olyckor. Även romantiska idéer om evig kärlek som står emot alla hinder får sig en rejäl törn.

Eugenies far är en extremt endimensionell person som påminner väldigt mycket om Harpagon i Molieres ”Den girige” som skrevs på 1700-talet. Det hela blir något överdrivet och förutsägbart efter ett tag. Boken är trög att komma in i men stora delar av mitten och slutet av boken kompenserar till viss del detta.

Balzac, de, Honoré: Eugenie Grandet, Bokfrämjandet Hälsingborg, 1970
Betyg 3
2005-10-30 15:02
Som Balzacs flesta andra böcker så handlar Eugénie Grandet om vad pengar gör med människor. Herr Grandet är rikast i hela området, men lever enklast av alla. På grund av sin girighet har han inte ens låtit sitt enda barn, Eugénie, förstå vilken enorm förmögenhet hon en dag kommer att ärva. Så när herr Grandets brorson plötsligt flyttar in och genast börjar uppvakta sin kusin, är frågan om han gör det för hennes pengar eller inte.

Det här hade kunnat vara ett intressant upplägg om handlingen inte varit så utstuderat seg. Efter halva boken har fortfarande ingen intrig uppstått. Balzac ägnar sig istället helt och hållet åt att förklara hur fadern behandlar Eugénie och försummar allt som gör livet värt att leva. Oturligt nog så är han också den ointressantaste karaktären.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Eugenie Grandet
Liknande böcker:
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout
Båten
 L. Lundberg
Bittert hat
 L. Masterson
Papperspalatset
 M. Cowley Heller
Norna - Gäst
 J. Jensen
Andromeda
 T. Bohman
Samma Författare: