bokrecensioner boktips

Kalla det vad fan du vill

Författare: Marjaneh Bakhtiari
Genre: Roman
Ämnesord: politik, religion, kärlek, kultur, ungdom, integration
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170370826


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Jag vet faktiskt själv hur det är att vara utlänning." Så tittade han snabbt på dom andra kring bordet för att se om det sista ordet hade varit opassande. Han var inte alltid medveten om dom aktuella politiskt korrekta orden.
"Kommer själv ursprungligen från Glumslöv och sen Burlöv förstår du. Ja, jag kommer ihåg hur det var i början att vara i en ny stad och inte känna till saker och ting."
Bahar hade inte uppfattat Bengt som en rolig person och det fanns inget spår av humor i hans ansikte. Mannen menade allvar.

I romanen Kalla det vad fan du vill står familjen Irandoust i centrum. De har lämnat Iran för Sverige och mötet med det nya landet och dess invånare är inte alltid smärtfritt, men med envishet och en positiv inställning går allt. Hoppas de.

Mot all förmodan blir deras öde i Marjaneh Bakhtiaris händer varken tragiskt eller tråkigt, utan istället en oväntat rolig läsning. Hon skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Ingen går säker i den ena absurda eller rörande scenen efter den andra riktas strålkastarljuset mot både "gammalsvenskar" och "nysvenskar". För vem gör rätt och vem gör fel? Är det kanske ändå lika långt från Glumslöv till Malmö som från Malmö till Teheran? Finns det egentligen något politiskt korrekt beteende, eller står vi alla trots vår goda vilja hela tiden med båda fötterna i klaveret? Och finns det kanske något sätt att trots våra olikheter mötas på lika villkor?

Medelbetyg: 3,5 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kalla det vad fan du vill :
2005-07-31 23:09
Amir och Panthea Irandoust flyttar till Sverige från Iran i slutet av åttiotalet. Med sig har de dottern Bahar och sonen Shervin, det är ju för deras skull de lämnar sitt hemland. Men gör de rätt, skulle de ha stannat trots prästerskapets diktatur? Blev de lyckligare i det kalla Nord?

Bahar har inga problem med att leva sitt liv i Malmö, snarare är det omvärldens fördomar som stämplar henne som "invandrare" och tillskriver henne egenskaper som hon ställer sig väldigt främmande inför. Hon är stark och debattglad och det som intresserar henne mest är de som inte tar särskilt stor notis av henne. De som inte bryr sig om hennes ursprung eller kultur.

Bokens nav är familjen Irandoust med Bahar i spetsen, men de olika sidohistorierna är minst lika viktiga för helhetsbilden av det moderna Sverige och Malmö i synnerhet. Vi får följa invandrare och svenskar i deras dagliga möten med varandra och de fördomar de bär med sig. Bokens styrka ligger i att det är så många människoöden som målas upp att alla försök till generaliseringar faller plattare än någon pannkaka någonsin har gjort. Budskapet är solklart: du kan aldrig möta en medmänniska på ett annat sätt än som just en människa. Inte svensk, iranier, invandrare eller kvinna.

Debutanten Bakhtari är en otroligt säker stilist som med humor och precision ger sina karaktärer liv. Detta inte minst genom en underbar transkribering av den brutna svenskan och skånskan som används i boken, vad sägs om:

"Vi kom hit får att eslippa domma grejer. Jag kom till Esverige får att jag ville inte se mannikhor bli domma av religion"

eller

"Udlänningar åo annat löust folk kan man inte lida po. Här e ännu ett rån åo man kan ju baora aona vaor di kommer fråon"

Med sådan språkkänsla kombinerat med ett högaktuellt tema och älsklingsvärda karaktärer kan jag inte annat än att rekommendera den här underbara boken till alla fördomsfulla och de som inte tror att de är det.
Betyg 4
2005-08-01 14:39
Jag blev besviken när jag läste denna bok. Jag trodde den skulle vara bättre än vad den var. Början var okey men sedan dalade den. Jag orkade inte ens läsa ut den.. Den var jobbig att läsa men det var intressant att få inblick i andra kulturer och hur invandrare upplever Sverige.
Betyg 2
2006-01-13 17:53
Debutanten Bakhtiari har velat förmedla ett budskap. "Ingen människa är enkel, ingen kan stoppas in i ett fack, man kan inte sätta stämplar på människor. Alla är mångfasetterade och helt enkelt - människor." Ungefär. Och det blir i "Kalla det vad fan du vill" övertydligt.

Allt blir övertydligt. Författaren vill så gärna berätta om hur det egentligen är. Inte som vi tror. Men vi blir skrivna på näsan. Åtminstone bra nära.

Det är ju oundvikligt att jämföra med Khemiris "Ett öga rött". Men där Khemiris roman har ett driv i berättelsen, ett händelseförlopp som man gärna följer, har "Kalla det vad..." bara en massa snack, fluffiga kringhändelser, som mest bara vill illustrera författarens poäng, den jag redovisat ovan.

Betyget blir tre, men den är svag. Det är Bakhtiaris enastående förmåga att skriva repliker på dialekt (skånska, brytning på persiska, brytning på arabiska, jamaica"engelska") som hindrar det att falla ner till en enkel tvåa.
Betyg 3
2006-02-26 20:24
Känner mig övertygad om att författaren skrivit boken i kronoligisk ordning, förspråket känns trevande och poängerna enkla i början.

Att tex inleda med at berätta om hur en invandrarfamilj upplever svensk midsommar och "små grodorna" känns inte helt nytt.

Men boken tar sig tycker jag och den lyckas med sin avsikt, att få mig att se på invandrare med nya ögon.
Betyg 3
2006-09-14 10:13
En fin bok som på många sätt tar upp hur det kan vara att att fly från ett land och komma till ett anna, att behöva använda sina barn som tolk på utvecklingssamtal och om kulturkrockar och fördommar. Väldigt rolig bitvis, man skrattar mycket men den är hela tiden allvarlig. Lite vag storry dock skulle jag säga. En massa händelser, men inte mycket till storry.
Betyg 3
2007-01-30 07:04
Boken är rolig men mot slutet tjatig. Dock ändå läsvärd
Betyg 3
2007-01-30 19:50
Nja. Rolig ibland. Onödig ibland.
Betyg 3
2007-03-03 00:09
riktigt bra emellanåt men ganska ojämn
Betyg 3
2007-09-14 16:46
Hon pricka verkligen personligheterna.
Betyg 4
2008-04-02 13:36
Håller med om att det inte år mycket till story men ändå är det skickligt skrivet med ett intressant upplägg. Genomtänkt, utarbetat, språkkänsla, humor, karakterär står på plussidan. Men jag kommer inte riktigt in i boken. En svag fyra.
Betyg 4
2008-06-17 09:23
Jag pendlar mellan en fyra och en femma, mest för att det av någon anledning tog mig alldeles för lång tid att läsa ut denna bok. Men jag gillade den. Jag tyckte att Bakhtiari skrev skickligt, även om jag blev trött på alla transkriberingar av jamaicansk engelska och Bertils tunga skånska. Jag blev intrigerad av händelseförloppen och riktigt riktigt imponerad av Bakhtiaris förståelse av människan och hennes förmåga att sätta ord på observationer. Nej, jag tror det blir en femma från mig!
Betyg 5
2013-09-24 22:17
Boken tar upp ett mycket aktuellt och intressant ämne, etnisk tillhörighet och assimilation till ett nytt samhälle.
Det hela är skrivet med en ironisk distans och det finns mycket humor i boken. Dock utan att bli löjlig.
Däremot, så uppfattar jag boken som rörig. Den hoppar mellan olika individers problem, och jag tappar tråden ibland. Dessutom, så blir Bakhtiaris grepp att skriva det mesta av dialogen på skånska och "invandrar-iranska" lite jobbigt ibland. Det blir lite FÖR bra.
Betyg 3
2016-08-01 15:54
Bahar och hennes familj är flyktingar från Iran. Det är Bahar och hennes ord som genomsyrar romanen. Hon berättar om sin familj och deras vedermöder och möten i samhället. Allt är skildrat på ett mycket roande sätt. Det fanns mycket att lära och många intressanta funderingar. Varför tror läraren till exempel att Bahar ska veta något om Iran och islam när Bahar kom till Sverige som liten flicka. Dessutom är familjen inte muslimer.

En helt underbar berättelse att höra som ljudbok med Sanna Persson som uppläsare. Hennes språk gör att det blir en otroligt stor upplevelse. Hon växlar i samtal med skånska och olika brytningar på svenska. Och samtal finns det massor vilket jag tycker var mycket bra när det är en så skicklig uppläsare.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kalla det vad fan du vill
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews