bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bosnian Chronicle
Bron över Drina
Liknande böcker:
Segraren
 S. Scarrow
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHelvetets förgård

 
Författare: Ivo Andric
Genre: Historisk roman
Ämnesord: depression, historia, kultur
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Helvetets förgård :


stigh 2005-06-10 17:18
I den jugoslaviske nobelpristagarens Ivo Andric roman ”Helvetets förgård” berättas historien om hur den nyss bortgångne munken Broder Petars upplevde sin korta tid i fångenskap i lägret ”helvetets förgård” (beläget i Konstantinopel). Det läger som beskrivs var en sorts vistelseplats eller fängelse, en muromgärdad och torftig karantän som inrymmande allsköns löst folk – hela garnityret av förbrytare alltifrån ficktjuvar och bedragare till råa mördare. I Petars målande återberättelse (!) blir lägret med alla dess bisarra invånare levandegjort på ett högst uttrycksfullt och ibland otäckt sätt.

Petars rumskamrat, den tystlåtne och hemlighetsfulle turken Djamil, tar efterhand allt större plats och blir också vad det lider bokens egentliga förgrundsfigur. Denne är av förnäm härkomst men har efter en serie olyckliga tillfälligheter förläst sig, fångats av, och kommit att identifiera sig med sultansonen Dechem: en man som fick framleva sina dagar i förgylld exil, en fånge som hänsynslöst utnyttjades av kejsare och påvar, en tillvarons olyckskorp. I fångenskapen i helvetets förgård bryts Djamil ner och hans förnuft löses upp då han på fullt allvar tror sig vara sultansonen.

Berättelsen är intressant såtillvida att den nästan fullständigt saknar tidsmässiga referenspunkter. Hade det inte varit för att staden Istanbul benämns med sitt gamla namn, Konstantinopel, hade det faktiskt varit helt omöjligt att tidsbestämma handlingen – berättelsen skulle kunna utspela sig alltifrån tiden för Jesu födelse fram till idag. Boken styrka ligger annars i Andric trollbindande berättarförmåga, språket (med de långa meningarna) såväl som det tillbakalutade tempot känns angenämt och stilfullt. Temat påminner fortsättningsvis om det som står att finna i exempelvis Eyvind Johnsons historiska romaner, och det borgar för en viss kvalitet. Problemet är bara det att berättelsen känns ganska linjemässig och ordinär; införlivandet av en historisk bihandling i ramhandlingen är ingen nyhet i sig och då beskrivningarna i övrigt följer gängse mallar hamnar tyvärr ”Helvetets förgård” i kategorin ”böcker som är trevliga att läsa men som därefter förpassas till glömskans domäner”.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Helvetets förgård


  Köp boken som film på cdon: