bokrecensioner boktips

Djungelboken

Originaltitel: The Jungle Book
Författare: Rudyard Kipling
Genre: Klassiker
Ämnesord: natur, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1894
ISBN: 9789132162480


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Djungeläventyr om djungelpojken Mowgli och vännerna Baloo och Bagheera i kamp med den fruktade tigern Shere Khan.
Nu med både första och andra Djungelboken i en volym.

Utdrag ur boken:
- Vad är det för nya tokerier sin lilla drömmare? sade Bagheera
- Joo då och ska vi kasta ner kvistar och smuts på gamla Baloo, fortfor Mowgli. Det har de lovat mig! O så livat!

Medelbetyg: 3,07 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Djungelboken :
2005-05-06 19:56
En klassiker av Rudyard Kipling, ibland långtråkig men annars ganska bra..
Betyg 3
2005-10-10 16:20
En helt okej bok utan höjdare men också utan större fel.
Betyg 3
2006-04-26 11:24
Djungelboken:
Djungelboken (1967):
Baloo:
En snäll men oansvarig björn som blir Mowglis vän. Han gör allt för att försöka ta hand om Mowgli och samtidigt ha roligt.
Mowgli:
Är det barnet som hittas av en vargfamilj och växer upp i djungeln. Sedan vill Mowgli stanna kvar och när han träffar Baloo så lovar björnen att ta hand om honom.
Bagheera:
En klok panter som försöker få Mowgli att förstå att han hör hemma bland människorna i byn. Bagheera får kämpa och stå i för att se till att Mowgli ska klara sig i djungeln. Inte blir det lättare när Baloo bestämmer sig för att hjälpa Mowgli.
Kaa:
Djungelns knäppaste orm som försöker hypnotisera sina offer för att kunna äta upp dem. Han vill givetvis få fast Mowgli.
Kung Louie:
En knasig orangutang och apkung. Han vill vara som en människa och kidnappar stackars Mowgli för att lära sig hur man gör.
Shere Kahn:
Den fruktade tiger som vill äta upp alla inklusive Mowgli. Alla i djungeln flyr så fort hans namn nämns. Den dagen då Mowgli gick till vargfamiljen var han hungrig och ville äta upp honom, därför svor han att äta upp honom

Djungelboken

. Boken handlar om Mowgli, en liten människopojke som, efter att Shere Khan försökt fånga honom, hamnar hos en vargfamilj. Vargfamiljen består utav Vargmor, Vargfar och fyra små vargungar. De tar hand om Mowgli och snart gör även pantern Bagheera och björnen Baloo det. Mowgli växer upp i djungeln och Baloo lär honom djungelns lagar. Mowgli har dock en fiende i djungeln, Shere Khan. Shere Khan vill äta upp Mowgli därför att den kvällen när han kom till vargarna var Shere Khan trött och hade tänkt sig att Mowgli skulle bli hans middag. När sedan vargarna tog hand om den lilla pojken, svor Shere Khan att han skulle döda Mowgli.


Betyg 3
2006-10-08 11:52
inte bara Mowgli
Betyg 4
2007-11-11 13:20
Kommer ihåg att den var lite seg ibland. Annars ingen fel på den. en klassiker
Betyg 2
2008-04-09 01:52
Var rätt besviken på boken, tyvärr. Trodde att det skulle vara en sammanhängande berättelse som i filmerna. Jag antar att det kanske är det som är meningen med att läsa boken innan man ser filmen:)
Betyg 2
2008-04-17 11:50
Jag bara har läst Djungelboken (och inte uppföljaren) som består av sju kapitel: Tre om Mowgli samt fyra andra noveller.
Det känns som att syftet är att måla upp en spännande bild av Indien helt enkelt. Men det blir inte särskilt bra med alla utdragna beskrivningar och kaxiga huvudkaraktärer som tar sig an jätteutmaningar som de av någon oförklarlig anledning klarar av utan några som helt problem. Det är för lite dramatik och för mycket "dold" rasism.
Betyg 2
2008-08-27 17:24
Vissa avsnitt var riktigt spännande.
Betyg 3
2009-12-19 12:15
En samling spännande och välskrivna noveller med klassisk fabelkänsla!
Betyg 4
2010-11-11 13:07
Djungelboken är berättelsen om Mowgli: den övergivna människovalpen som växer upp tillsammans med vargarna, men som sedan stöts ut ur flocken. Den är också berättelser om andra vilda djur, där en del lever i djungler, medan andra föredrar kyligare trakter. Det är långt ifrån en lättläst bok. Berättelserna om Mowgli är inte ens publicerade i kronologisk ordning. Och flera av de övriga novellerna har väldigt litet att ge. Man bör heller inte ha Disneys filmatiserade version i minne när man läser berättelserna om Mowgli. Flera av de djur som presenteras här har helt andra egenskaper än de djur som visas på film. Ta bara björnen Baloo. På film är han djungelns store bohem. I boken en sträng lärare.
Betyg 2
2011-05-04 19:05
Recension av Rydyard Kiplings Djungelboken.

Jag har läst boken Djungelboken av Rudyard Kipling. Det är en äventyrsroman som handlar om den lilla pojken Mowgli. Mowgli blir hittad en av en vargfamilj som bestämmer sig för att ta hand om det lilla barnet, då de tror han kommer komma till stor nytta när han blir äldre. Mowgli växer upp i familjen och uppfostras som en varg, samtidigt som han av den stora björnen Baloo och den svarta panter Bagheera får lära sig alla djungels regler. Tiden går och Mowgli blir äldre och äldre. Vargflocken och den onda tigern Shere Khan känner sig hotade av honom och är rädda att han ska gå till människorna och berätta var alla vargarna befinner sig. Han blir då utslängd från flocken och tvingas klara sig själv. Mowgli väljer då att börja leva med de andra människorna i by utanför djungeln. Han bestämmer sig dock snabbt att han ska döda Shere Khan, som var orsaken till att han blev utslängd från flocken. Det hela slutar med att Mowgli dödar Shere Khan och kommer in i flocken igen.

Mowgli, som är huvudpersonen i berättelsen får uppleva många äventyr tillsammans med sina vänner Baloo och Bagheera. Under berättelsens gång blir Mowgli äldre och äldre. Det är någon som framgår tydligt i texten, då man märker att hans beteende förändras. Från att vara ett busigt litet barn till en smart pojke. 
Man märker också av att texten är skriven för länge sedan, då författaren inte har samma syn på mörkhyade som vi har idag. I texten framgår mörkhyade som slavar och inte alls lika mycket värda som vita människor. Berättelsen är också skrivet på ett väldigt ”gammalt” sätt. Det är konstiga ord och strukturen på meningar är inte alls likadan som vi har idag. Annars tycker jag att texten är ganska lättläst och författaren ett ganska ”lätt” språk, fast man märker som sagt att berättelsen är gammal. 
Det är ingen bok som är skriven i jagform utan det är hela tiden författaren som berättar vad som händer.

Jag skulle säga att ett av budskapen i berättelsen är att ”acceptera den man är, man ska inte försöka göra sig till något man inte är”. Jag tycker boken är väldigt bra, även om det är en berättelse som de flesta känner till. Jag tror man kan lära sig en hel del om man tänker efter när man läser berättelsen. Tillexempel, behandla andra som du själv vill bli behandlad, det tycker jag framgår väldigt mycket i berättelsen. Det finns även andra bra budskap som man lätt kan snappa upp när man läser texten. Jag tycker verkligen att man ska läsa denna berättelsen, då den är både spännande och man kan lära sig något genom att läsa den.


Betyg 5
2014-11-08 11:31
Rudyard Kiplings bok ”Djungelboken”, är en novellsamling uppbyggd av sju berättelser med tillhörande dikter, en före och en efter varje novell. Tre av de sju berättelserna hör ihop med varandra och handlar om Mowgli, den lilla pojken som jagas av den halta tigern Shere Khan. Han får skydd hos vargflocken i den indiska djungeln som tar sig an honom som en av dem, och han växer upp där under deras beskydd. Han får lära sig djungelns lagar och språk av den kloka björnen Baloo, och han jagar tillsammans med sina vänner Bagheera, pantern, och den listige pytonormen Kaa.

Djungelboken innehåller även andra berättelser. Några av de mest kända är Rikki-Tikki-Tavi som hanlar om den modiga mungons kamp mot två giftkobror och Toomai vid elefanterna. den berättelsen handlar om elefantskötarens pojke som får se elefanterna dansa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Djungelboken
Liknande böcker:
Den osynlige mannen
 H. Wells
Livet på landet
 F. Reuter
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Mina universitet
 M. Gorkij