bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Djungelboken
Hur Armadillerna kom till
Hur elefanten fick sin..
Hur valen fick sitt tr..
Mowglis äventyr
Liknande böcker:
Stigfinnaren
 J. Cooper
Kung Salomos skatt
 R. Haggard
Jude The Obscure
 T. Hardy
Lille Lorden
 F. Hodgson Burnett
Wuthering Heights
 E. Brontë
Death of a salesman
 A. Miller
Fontamara
 I. Silone
Hercules
 G. Stiernhielm
Mitt liv som hund
 R. Jönsson
Mosippan
 E. Johansson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHavets hjältar

 
Författare: Rudyard Kipling
Genre: Klassiker
Ämnesord: ungdom, äventyr, fiske
ISBN: 9129660890
 
Spänning:  3
Humor:  3
Lärorik:  3
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 2,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Havets hjältar :


urok2 2004-11-18 10:27
Havets hjältar är en sann klassiker, och en av de odödliga ungdomsböckerna. Själv har jag haft boken i min ägo sedan 10-årsåldern, men jag hade aldrig kommit mig för att läsa den. Detta blev dock av då barnen blev så stora att man kunde börja läsa för dem. Och plötsligt inser man att gått miste om något bra. Historien kretsar kring Harvey Cheyne, arvtagare till en av USA:s rikaste män och en bortskämd spoling. Under en färd med ångare över Atlanten blir han spolad överbord. Just när han tror att han har drunknat kommer han till sans på botten av en fiskejulle. En fiskare har dragit upp honom ur vattnet och han får tillbringa de närmaste sex månaderna på fiskeskutan "We're here". Eftersom ingen får äta utan att arbeta tvingas Harvey göra sin beskärda del av arbetet ombord. Under den hårde men rättvise skepparen Disko Troops ledning omdanas den påfrestande slyngeln och lär sig långsamt sjömanlivets hårda villkor och arbetets välsignelse.

Bokens stora behållning är atmosfären ombord och den godmodiga vänskapligheten som råder bland besättningen. Individer med olika egenskaper och egenheter samlas för en gemensam insats på ett sätt som i dessa tider av Robinson framstår som obegripligt. Vänskapen mellan Harvey och skepparens son, Dan, är också fint beskriven. Samtidigt är boken en präktig moralism som säger att man inte ska ta saker för givna och inte se ner på de som gör ett hederligt dagsverke så gott de kan.

Och sådana sedelärande historier kan man inte får för mycket av. Sammantaget är Havets hjältar en bra och spännande historia som lämpar sig mycket väl för högläsning. Och som känns befriande reko i en tid när slyngelskapet i medierna framställs som mänsklighetens främsta stadium.
Betyg 4

Pli 2005-10-10 16:24
"Havets hjältar är en typisk roman om livet till sjöss. Är man inte intresserad av båtar är den trist men tycker man att sjöliv är någorlunda intressant så är den helt bra.
Betyg 3

jondesuomi 2006-01-17 20:34
jag tycker boken är trist,pojken harwey är en bortskämd pojke och han bara är stor i munnen på sig
Betyg 1

axel-nelson 2006-01-17 22:10
Kiplings Captain Courageous (Havets hjältar) finns även som film i en klassisk inspelning från 1937 med gamle gode Spencer Tracy och även i en från 1996 (bl.a. på cdon.com).
KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Havets hjältar


  Köp boken som film på cdon: