bokrecensioner boktips

Samlaren

Författare: John Fowles
Genre: Thriller
Ämnesord: hälsa, psykologi, kärlek, spänning


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,67 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Samlaren :
2005-05-01 19:04
Citat från sveriges radio, boktornet 2003:"
I boken försökte Fowles i metaforisk form gestalta klyftan mellan konsten och folket, men den har i allmänhet uppfattats som en ren thriller."

Samlaren är en psykologisk thriller (så valde jag att tolka den) som handlar om man som förverkligar hans läskiga fantasier. Boken börjar med att den enstörige fjärilssamlaren Mr Clegg berättar om sitt liv. Han är en udda karaktär som har enorma svårigheter att agera som en människa, en dag får han överta en stor summa pengar att han helt plötsligt aldrig mer behöver bekymra sig om pengar. Han har länge spanat i en vacker flicka, Miranda, men Fred inser att han aldrig kommer att kunna konkurrera om hennes gunst i Mirandas akademiska miljö, så han bestämmer sig för att kidnappa henne. Hans förhoppning är att Miranda ska börja älska honom så snart hon fått möjlighet att lära känna honom. Efter att hans fantasier övergått i handling börjar ett mentalt ställningskrig utspelas på den avlägsna gård där han håller henne fången.

Miranda, som kidnappas, är en konststuderande ung glad tjej som dras in i hans sjuka liv. Hon avskyr honom, men tycker samtidigt synd om honom. Klyftan mellan den bildade konstnären och den obildade mannen lyfts ofta fram, men jag tycker inte att det beskrivs på ett sätt som stör berättelsen.

Första delen av boken berättas av psykopaten som delar med sig av sina tankar och handlingar. Andra delen av boken består av Amandas dagboksanteckningar där hon berättar om det som hänt och hur hon har haft det innan i livet.

Jag drogs snabbt in i bokens handling där man på ett fascinerande sätt får ta del av mannens tankar och handlingar som känns obehagligt verklighetstrogna. I andra delen av boken dras tempot ner och mycket som man redan har fått reda på beskrivs igen, i Amandas perspektiv. Man får följa hennes tankar om hennes liv, innan kidnappningen, något som jag tycker blev lite för utdraget ibland. Enligt mig så kunde denna del av boken kortats ner ganska mycket.

Överlag så var boken mycket spännande och den gjorde intryck på mig så den får en fyra.
Betyg 4
2005-12-28 22:16
Jag har precis läst klart denna bok. Den tillhör nu en av mina favoritböcker där bl.a. Bröderna Karamazov, 1984 och Tärningsspelaren även ingår.

Boken är uppdelad i 2 huvuddelar. I del 1 ser man ur en psykopats synvinkel. Han vinner en stor summa pengar och har inga ekonomiska hinder till att göra det han endast i fantasin tänkt på. Han är besatt av en ung tjej (Miranda), men har aldrig gjort några närmanden. Han kidnappar Miranda och håller henne fången i en källare till ett mkt avskilt hus ute på glesbygden. Här ser man hur psykopaten tolkar hans och Mirandas förhållande.

Del 2 innehåller Mirandas dagbok från den tiden hon är inspärrad. Där skriver hon om vistelsen i fångenskap och även tänker hon tillbaka på det liv hon hade innan.

Man riktigt känner hur Miranda förändras i källaren, hur hon tänker och känner.

Den är inte lång, så ingen skada skedd om det inte råkar vara i ens smak.
Betyg 5
2006-04-07 12:30
läste den på engelska när jag var runt 15. En då tung bok och jag läste bra den delen då man får höra förövarens historia, viklen var en mest intressanta enligt min vänner. Den var bra därför att jag har en förkärlek till psykologiska böcker, men alldeles för utdragen för att orka läsa hela. hursomhelst är det en bok som jag kommer ihåg och en bok som sitter kvar i huvudet än idag två år senare, därför får den en 4, helt klart värd att läsas.
Betyg 4
2006-06-02 21:47
ok, inte mer.
Betyg 2
2009-06-07 00:01
mkt obehaglig historia om en fjärilssamlande man som först kartlägger och sedan kidnappar en ung kvinna.
Betyg 3
2012-02-25 14:33
Vädligt bra men obehaglig bok, man inser redan från första början vad som måste hända till slutet och man tas genom bokens gång, genom både kidnapparen och offrets berättelser närmare den obehagliga sanningen. Slutet gjorde att jag fick gåshud och jag gissar att handlingen kommer ligga kvar i mitt bakhuvud ett antal år i alla fall.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Samlaren
Liknande böcker:
Mirakelkammaren
 A. Kim
Samanthas svåra val
 K. Daniel
Ond tro
 A. Bailey
Vad hände med Barry?
 J. Lowery Nixon
Sarek
 U. Kvensler
Regenten
 P. Jansson
Se mig falla
 M. Kallentoft
Leva och dö i Norden
 K. Genberg
Vinter
 P. Jansson