bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Illusionisten
Samlaren
The Collector
Liknande böcker:
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin
Där låg ett skimmer...
 R. Olofsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEtt maskspel

 
Författare: John Fowles
Genre: Historisk roman
Ämnesord: mord, psykologi, natur, historia, vetenskap
Utgivningsår: 1985
ISBN: 9780099480419
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ett maskspel :


stigh 2011-11-11 00:07
1700-talets Devonshire, sydvästra England, en grupp om fem till synes förmögna resenärer färdas till häst genom det ödsligt grönskande landskapet. Framåt kvällen ankommer de till en liten by och tar in på byns värdshus. Snart blir det emellertid uppenbart för byborna att ingen i sällskapet är den de utger sig för att vara. Morgonen efter ankomsten splittrats sällskapet och ger sig iväg. Men allt är inte frid och fröjd med detta, bara några dagar efter uppbrottet hittas en männen död strax utanför byn och en annan har rapporterats saknad. Den saknade (ynglingen ska det visa sig) är äldste sonen till en mäktig hertig som snart ger den erfarna, nitiska och samvetsgranna advokaten Henry Ayscough i uppdrag att undersöka omständigheterna kring det misstänkta mordet och försvinnandet.

Via ett närmast genialt berättargrepp (bestående av Ayscoughs vittnesprotokoll och brevkorrespondens med hertigen) får man som läsare sedan ta del av en högst mångbottnad och halsbrytande redogörelse som blir mer gåtfull ju längre in i den man kommer. För någonting i berättelsen stämmer nämligen inte riktigt… Är mordet och försvinnandet bara en illusion eller kanske en fälla som lagts ut för att skapa förvirring och dölja någon annat - något större? Eller är det bara Fowles som driver maskspel med läsaren? Jag avslöjar naturligtvis ingenting av detta här men upplösningen är garanterat olik allt annat du hittills har läst!

Trots många mästerliga förtjänster, däribland miljöbeskrivningarna och dialogerna som lyfter sig ut ur protokolen, tyckte jag ändå att det var ganska jobbigt med alla besynnerliga vändningar som Fowles iscensatt här. Och det faktum att man som läsare är helt utlämnad till de många gåtfulla karaktärernas redogörelser gör läsupplevelsen lite lätt klaustrofobisk. När jag först läst ut boken tyckte jag inte heller att den upplösning som Fowles till slut presenterade höll måttet. Men nu när jag haft tid att reflektera lite närmare tror jag trots allt att jag gillar det. Liksom boken. Läs och bilda dig en egen uppfattning.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ett maskspel


  Köp boken som film på cdon: