bokrecensioner boktips

Te enligt Nasse

Författare: Benjamin Hoff
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, religion, taoism
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9789146166436


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Te enligt Nasse

...i vilken en hel del taoistisk visdom förmedlas genom en mycket speciell figurs karaktär och handlande, nämligen A.A. Milnes Nasse.

För långt bättre än den impulsiva Tiger... eller dystra I-or... eller intrellektuella Uggla... eller ens den älskvärda Puh...

...demonstrerar Nasse en mycket viktig proncip inom taoismen: Te (ett kinesiskt ord som betyder dygd) hos dem som är Små.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Te enligt Nasse :
2005-05-01 12:36
Ja, va va de nu ja hadde tänkt skriva? Te enligt Nasse. FÖLJESLAGAREN till Tao enligt Puh. En annan synvinkel. Nasse synvinkel på taoismen. Det handlar om Te (kinesiska för dygd) hos de Små. Nasse är ju Ett Mycket Litet Djur.

Hmm. I Te enligt Nasse kommer Hoff äntligen in på det där med harmoni o jing o jang. Detdär som jag började tvivla om det hade nåt med taoismen att göra då han inte nämnde det i TeP. Men visst har det det. Man ska leva i harmoni. I harmoni med naturen. Inte utnyttja för mycket. Både manligt och kvinnligt behövs för att bevara harmonin. Feminister försöker avskaffa det kvinnliga... Feminister vill var manliga... Ja har nog allti tycket att feminism är lite väl radikalt, men helt fel är de väl inte. I TeN kommer Hoff nog med hård kritik mot samhället och mot sitt hemland USA, ja mot västvärlden i allmänhet. Visst instämmer jag till en viss mån. Nog borde USA bli lite mera miljömedvetet, och sluta hassa sina perngar på krig tex. (Men det är också ett faktum att också Kina i allra högsta grad har en hel del problem (trots taoisterna). Deras grundvatten håller på att ta slut! Fast de HAR föstås planterat lite ny skog...)

O sen påstår Hoff att västvärlden är full av Iorar och Tigrar. Pessimister och överenturiaster. Visst. Iorar bara klagar och så, och Tigrar ska göra allt genast och slutför sällan nånting. Inte så bra, nej... Jag skulle säga att jag själv är en blandning av Ior och Nasse. Pessimist. Självklart. Osäker som lilla Nasse. Visst.

Men för att återvända till va den här boken har med Nasse att göra: Man ska erkäna sina svagheter och sedan dra nytta av dem. Man ska använda sin litenhet till sin fördel. Tänk nu på när Ugglas hus föll och han, Puh o Nasse blev fångar där. Vem annan lyckades rädda dem än lilla Nasse, som rymdes ut genom postlådan? Vänd det negativa till något postitivt, eller hur det nu var formulerat.

Hoff får mej verkligen att se annorlunda på Nalle Puh-fingurerna. De har väldigt "starka" personlighter, vilket jag inte riktigt insåg som barn. Då var de liksom bara. Eller så kommar ja bara int ihåg. Man kan ju alltid räkan ut hur de kommer att handla i olika situationer, men det tänkte ja inte på som barn. Men hursomhelst.


Men det intressantaste i boken var nog teorin om Krigarens tid och Helarens tid. Nu befinner vi oss försås i Krigarens tid, men snart ska jorden renas och Helarens tid ska börja. han säger att vår generation kommer att se detta. Vad han nu sen menar med det. Undrar ja bara. Va e egentligen dehär som han kallar Nasses Dag?
Betyg 4
2006-02-01 21:08
vad det där Te var för nåt blev jag inte riktigt klok på. Nasse var då bättre.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Te enligt Nasse
Liknande böcker:
Tänkande maskiner
 O. Häggström
Vara och tid
 M. Heidegger
Den svarta svanen : va..
 T. Nassim Nicholas
Religion och vetenskap
 B. Russell
Nietzche
 F. Nietzche
Så gick det till
 R. Dawkins
Om pedagogik
 I. Kant
Om moralens härstamning
 F. Nietzsche
Terrorns rike
 C. Schiøtz Wibye
Samma Författare: