bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den slippriga sluttningen
Den sorgsna sjön
Det tvetydiga tivolit
Reptilrummet
Slutet
Liknande böcker:
Den sorgsna sjön
 L. Snicket
Reptilrummet
 L. Snicket

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn olustig början

 
Författare: Lemony Snicket
Genre: Ungdom
Ämnesord: svart humor, gotisk, absurdism
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9177113349
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hjältarna i de här berättelserna är de tre olycksaliga syskonen Baudelaire. Violet, 14 år, som är mycket händig och en riktig uppfinnare. Klaus, 12 år, som slukar böcker av alla de slag. Sunny, som är en baby med mycket vassa tänder ... De tre barnen har haft en lycklig barndom fram till den tragiska händelsen då deras hus brann ner och båda föräldrarna omkom i branden. Från den dagen lurar olyckan ständigt över syskonen Baudelair och till och med de allra trevligaste händelser verkar leda till olycka för dem. Barnen ärver en enorm förmögenhet som de får tillgång till när Violet blir 18 år men fram tills dess ska barnen tas om hand av släktingar. Olyckligtvis har barnens förmögenhet väckt ett otrevligt begär hos Greve Olaf, en avlägsen och mycket osympatisk släkting som är helt ruinerad. Han skyr inga medel för att försöka lura till sig barnens förmögenhet.

I varje bok måste barnen vänja sig vid en ny miljö hos nyfunna släktingar som ofta är vänliga men lite tankspridda. Varje släkting är expert på något t ex ormar, kannibalism, värdefulla stenar och de har ofta ett stort bibliotek i ämnet. Som ett brev på posten dyker Greve Olaf upp och tar antingen livet av släktingen eller gillrar en fälla för dem för att komma åt barnen och deras förmögenhet. Barnen måste använda böckerna i biblioteket och all sin uppfinningsrikedom för att undkomma Greve Olaf, vilket alltid leder till nya, olycksaliga äventyr.


Utdrag ur boken:
Medan [Violet] arbetade mindes hon någonting som hennes föräldrar hade berättat för henne när Klaus föddes och sedan upprepat när de kom hem med Sunny från sjukhuset. "Du är äldst av barnen Baudelaire", hade de sagt, vänligt men bestämt. "Och som den äldsta kommer det alltid vara ditt ansvar att se efter dina yngre syskon. Lova oss att du alltid kommer att hålla uppsyn över dem och försäkra dig om att de inte råkar illa ut." Violet kom ihåg sitt löfte och tänkte på Klaus, vars blåslagna ansikte fortfarande såg svullet ut, och på Sunny, som dinglade som en flagga från toppen av tornet, och när hon tänkte på dem arbetade hon ännu snabbare. Trots att det naturligtvis var greve Olaf som var upphovet till allt deras elände kände Violet det som om hon hade brutit löftet till sina föräldrar, och nu svor hon att hon skulle ställa allt till rätta igen.


Nedskrivet av Salamis


Medelbetyg: 3,27 (11 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En olustig början :


ElinLeticia 2005-04-23 11:33
"Tycker du om berättelser med lyckligt slut bör du nog faktiskt läsa någon annan bok. I den här boken finns det inte inte bara inget lyckligt slut, utan inte heller någon lycklig början och väldigt få lyckliga ögonblick i mitten."

Det här är första boken i serien om syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Böckerna fick aktualitet när filmen med samma namn gjorde stor succé på biograferna med Jim Carrey i rollen som greve Olav. Filmen är en sammandragning av alla böckerna och följer inte historien särskilt noga. Ändå har filmen lyckats förmedla Snickets mörka och surrealistiska stilkänsla. Jag tycker om när författare vågar skriva böcker för barn utan några hämningar. Roald Dahl, Neil Gaiman och Lemony Snicket är några författare som utforskar den mörka sidan av barnboksgenren. Jag blev dock rätt besviken på denna "En olustig början" som kändes rätt ytlig och ganska klichéartad. Jag har inköpt tre av böckerna så jag tänker ge dem några chanser till. I den långa raden av böcker i serien finns inte mindre än elva stycken. Besök gärna författarens hemsida; http://www.lemonysnicket.com/index.cfm som är mycket spännande och läsvärd.
Betyg 3

SarahMichaela 2006-05-10 15:35
En olustig början är i grunden mycket sorglig men med hjälp av hur roligt skriven den är och att den är så bra uttänkt så tycker jag den är jättebra. Det är kul att man får alla svåra uttryck i boken förklarade så slipper man undra över det och lär sig förhoppningsvis det uttrycket tills nästa gång man läser den.

Den handlar om de tre syskonen Violet, Klaus och Sunny Baudelaire. Deras föräldrar har nyligen omkommit i en brand i familjens hem.
Bankmannen mr Poe har i uppgift att ta hand om barnen och se till att det får ett bra hem, detta går dock på sne och de hamnar hemma hos en skurk vilken adopterat barnen i hopp om att komma över ätten Baudelaires förmögenhet.
Betyg 4

Arawn 2007-07-06 17:31
Såhär långt var jag med. Gillade den, men slutade läsa efter 5 böcker eftersom det var samma deprimerande historia om och om igen. Det är ju meningen, men det passar inte mig.
Betyg 5

ElinJ 2007-11-17 19:53
egentilgen är hela serien en mycket hemsk och fruktansvärs historia . jag kan inte förstå en en författares hjärna som kan skriva så. Men för det så behöver ju inte historien vara dålig och det ar den absolut inte.=)<3
Betyg 5

Salamis 2008-08-23 16:39
Detta är första boken av totalt 13 i serien "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv".
Berättaren tar väldigt stor plats i boken för att ge ett "realistiskt intryck" av historien. Det är därför väldigt få repliker vilket gör mer skada än nytta, det blir för distanserat.
Genom hela boken kommer ständigt påpekanden om hur sorglig berättelsen är. Detta varvas med mycket "humor" och, irriterande nog, oförklaringar. Alla dessa störande moment gör det omöjligt att dras in i berättelsen och därför blir det aldrig gripande.
Det här är inget för mig, jag kommer inte att läsa någon mer.
Betyg 2

joelin0713 2010-03-12 15:53
Tja, vad ska jag säga? Handlingen var rätt bra, den var sorglig och mörk och de hade det svårt typ hela tiden. Det är några saker som får upp betyget, enligt mig.
Saker som sänker betyget var bara två saker (fast rätt stora):
Den var för kort och man hann inte komma in i den riktigt.
Bra, men inte så bra som t.ex Harry Potter-böckerna eller Percy Jackson-böckerna eller Den mörka materian-böckerna.
Men om ni gillar mörka historier så ska ni ändå läsa den.
Betyg 3

Lovisa95 2010-06-10 13:13
Det var ganska länge sedan jag läste den här boken, men jag gillade den och tyckte att den var ganska rolig. Dock tröttnade jag efter att ha läst tre böcker, det blev lite FÖR mycket elände.
Betyg 3

emkay 2011-01-09 13:33
Charmigt skriven! Är riktigt sugen på att läsa resten av böckerna i serien!
Betyg 4

TusendelFörsent 2011-10-19 20:53
En tradig, tråkig bok. Blä...
Betyg 1

gun 2013-03-20 07:51
Jag uppfattar detta som en barnbok mer skriven för vuxna. För här krävs erfarenhet för att förstå det humoristiska och underfundiga i texten. Att handlingen utspelar sig på 1900-talets första del förstår man när det skrivs att bankmannen har en automobil. De tre barnens öde hos den avlägsne släktingen greven och skådespelaren Olof, som visar sig vara ute efter deras pengar, griper tag i mig som läsare.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till En olustig början


  Köp boken som film på cdon: