bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Gode Gud, ge mig tålam..
Jag Har Kokat Tvåhundr..
Liknande böcker:
Snälla pappa, sluta
 C. Walker
Fire and Fury: Donald..
 M. Wolff
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Jag andas, alltså finn..
 C. Cederquist
Fyra om dagen
 C. Hagberg
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen elektriska damen

 
Författare: Lasse Eriksson
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9170052557
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den elektriska damen är berättelsen om en bondflicka från Tjällmo som kom att representera Sverige vid världsutställningar, umgås med hela den svenska kultureliten och muntra upp en åldrad Fredrika Bremer. Hon grundade skolköken och hushållsundervisningen inom folkskolan och tog dessutom hand om och fostrade tusentals fattiga gatubarn i Stockholm. Sofi Nilsson föddes 1840 i Östergötland. Tjugotvå år gammal åkte hon till Stockholm för att förverkliga sin dröm och arbeta som lärarinna. Sofi blev genast vän med Lars Johan Hiertas dotter, Anna, som introducerade henne i salongerna. Sofi blev med åren en av de mest betydande pedagogerna i Sverige. Den elektriska damen är också en bok om kärlek och om en visionärs obändiga vilja och styrka. Lasse Eriksson skriver med glöd och han skriver väl. Dessutom rymmer hans roman hittills okända sidor av personer som August Strindberg, Lars Johan Hierta och Kata Dalström. Denna varma och kloka kvinnoskildring vänder sig till alla som är intresserad av historia ­ inte minst folkskolans och välfärdssamhällets historia ­ men även till alla som är intresserade av släktforskning.

Lasse Erikssons senaste roman är en hyllning till arkivens möjligheter och till släktledens skapande av den nutid vi lever i idag.


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den elektriska damen :


helix 2005-03-30 22:45
Vilka pärlor man kan hitta, bara man vågar chansa!
Lasse Erikssons bok om sin frus farmors mor är alldeles förtjusande läsning. Författaren hittar en tråd han blir intresserad av (Sofi Nilsson uppbär graviditetsersättning från sin arbetsgivare redan 1876), och han nystar upp ett smått otroligt livsverk. Utan att ana det, leder hans forskning in på moderniseringar av folkskolorna, Strindbergs klasshat, Lars Johan Hiertas förmögenhetsförvaltning och mycket annat.
Det är välskrivet, och fascinationen hålls uppe, delvis med små inflikade personliga reflektioner, vilka är intressanta att ta del av.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den elektriska damen


  Köp boken som film på cdon: