bokrecensioner boktips

Kommunistiska manifestet

Författare: Karl Marx
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, politik, historia, idehistoria
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9197311200


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Det kommunistiska partiets manifest
Ett spöke går runt Europa – kommunismens spöke. Alla det gamla Europas makter har förbundit sig till en helig hetsjakt mot detta spöke: påven och tsaren, Metternich och Guizot, franska radikaler och tyska poliser.
Var finns det oppositionsparti som icke av sina regerande motståndare utskrikes som kommunistiskt, var finns det oppositionsparti som icke mot de mer avancerade oppositionsmännen såväl som mot sina reaktionära motståndare slungat tillbaka den brännmärkande beskyllningen för kommunism?
Två ting framgår av detta faktum.
Kommunismen erkännes redan av alla europeiska makter som en makt.
Det är hög tid att kommunisterna öppet inför hela världen framlägger sitt åskådningssätt, sina syften, sina tendenser och gentemot sagan om kommunismens spöke ställer ett manifest av partiet självt.
För detta ändamål har kommunister av de mest olika nationaliteter samlats i London och utarbetat följande manifest, som offentliggöres på engelska, franska, tyska, italienska, flamska och danska språken.

Medelbetyg: 3,88 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kommunistiska manifestet :
2005-03-29 14:42
Denna klassiker blev första gången utgiven 1848, och är fortfarande en av de viktigaste politiska skrifter som någonsin har blivit utgiven.

Ett måste att läsa för alla som har någon åsikt om kommunismen eller använder sig av Marx för att kritisera kapitalismen. Karl Marx och Friedrich Engels' politiska brandfackla brinner fortfarande, men mycket av deras ideologi är föråldrat.

Boken/manifestet är lättläst, och de två timmarna som det tar att läsa igenom texten är en god investering.
Betyg 3
2005-04-12 19:54
Det Kommunistiska Manifestet har kanske mer än någon annan politisk skrift påverkat vårt moderna samhälle. Om man skulle studera vilka människor som läst detta, inspirerats och agerat är det utan tvekan det verk som tveklöst mest påverkat samhällets moderna utformning.

De klassiska inledningsraderna är inte bara legendariska, de tillhör även bland de mest citerade någonsin, alla kategorier.

Faktum är att denna skrift kan bli svår att recensera utan att inflika åsikter. Men hur man än väljer att se på det, är detta lilla verk av enorm vikt. Språket är också, om än torrt och akademiskt, av sådan utformning att precisionen tycks förbrylla mig än. I mångt och mycket är det faktiskt perfekt skrivet, i förhållande till budskapet, och orden är valda med precision. Inte helt konstigt att verket många gånger tagits upp och diskuterats i jämförelse med religiösa historiers uppbyggnad.

Detta verk är ett måste, för de politiskt intresserade, eller av allmännbildningsintresse. Betyget hamnar på en klar 4, delvis pga. det enorma precisa språket (som ändock är torrt), men också pga. det perfekta upplägget och intrycket som verket förmedlar.

Man kan diskutera åsikterna och kommunismens förfall och tyrrani, men detta verk är klassikernas klassiker, och tillhör Marx enda egentligen skrift där språket inte går i cirklar. Ett tveklöst måste!
Betyg 4
2005-10-08 20:33
Man läser den snabbt och språket är rappt och redigt. Världen är ännu ung och regimerna är gamla.
Klart roligare än den sure oläslige tråkmånsen Lenin!
2006-03-04 14:34
Ja, är man intresserad av ideologier och främst marxismen så har man hittat rätt bok. Skriver ganska lättläst (med tanke på ämnet) och ger en klar bild av vad marxismen står för.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kommunistiska manifestet
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Säpo inifrån
 B. Nylander
Klimatboken
 G. Thunberg
Den siste gudfadern
 J. Follain
Demokrati : en liten b..
 S. Näsström
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison