bokrecensioner boktips

Tisdagsklubben

Författare: Rune Bokholm
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9174865617


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den 9 april 1940 invaderades Danmark och Norge av tyska förband. Samma kväll bildades Tisdagsklubben i Stockholm. Initiativtagare var Amelie Posse, som med egna ögon sett fascismens rätta ansikte i Italien och Tjeckoslovakien. Tisdagsklubben blev samlingsplats för en stor skara framstående kvinnor och män som inte svek sina ideal, trots att de stämplades som säkerhetsrisker – förföljdes och trakasserades, förhördes och registerades. Att åtskilliga nazistsympatisörer och medlöpare efter kriget blev befordrade och uppskattade av etablissemanget medan sanningssägarna förpassades till glömskan är en skamfläck i den svenska historien. Sanningen var och är ”icke presentabel”.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tisdagsklubben :
2005-03-17 19:35
Man hör ganska ofta om hur många mer eller mindre prominenta svenskar faktiskt var vänligt inställda till nazismen under andra världskriget. Men sällan om de som verkligen värnade demokratin. Dessa personer fanns och var aktiva, och genom sitt arbete var det ofta "tvungna" att kritisera den egna svenska regeringen. Om dessa människor handlar "Tisdagsklubben".

I förordet skriver författaren att det är ett vetenskapligt arbete, och noterna är många - över 800 st. Men han säger ockå att dessa noter kan man som "lekman" hoppa över och läsa texten löpande. Och det har han alldeles rätt i. Detta är en mycket intressant text som tar upp den svenska hållningen under kriget ur en sällan åskådliggjord vinkel. Hur skulle det blivit utan denna polemik mellan regeringen å ena sidan, och intellektuella antinazister å den andra?
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tisdagsklubben
Liknande böcker:
Propagandafotboll
 E. Caglar
Kalla kriget
 D. Harrison
Den gyllene lyran
 S. Linnér
Den gyllene lyran
 S. Linnér
Den gyllene lyran
 S. Linnér
Den gyllene lyran
 S. Linnér
Den gyllene lyran
 S. Linnér