bokrecensioner boktips

Siege of Azadi Square

Författare: Manny Shirazi
Genre: Roman
Ämnesord: politik, religion, historia, iran
Utgivningsår: 1991
ISBN: 0704342642


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Azadi Square, Square of Freedom - home to so many hopes for the Iranian revolution - on the day of the great women's demonstration. Women are marching in their thousands, arm in arm, faces bright and unveiled in defiance of the ayatollahs, exhilarated by the banners, the singing, the comradeship...

Then the fundamentalist fanatics charge, the demonstrators are besieged, excitement turns to dismay and anger.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Siege of Azadi Square :
2005-03-13 20:14
Det här är en mycket intressant bok som verkligen får en att förstå hur det kan ha känts att leva i Iran vid tiden för revolutionen. Det är nyttigt att läsa den eftersom den ger förståelse för varför många flytt från Iran.

Det här är definitivt en bok som feminister borde läsa, och det av två skäl. Det ena är att det är en väldigt feministisk bok, alla personer är kvinnor och de män som förekommer är mer eller mindre obehagliga, oftast mer. Kvinnorna i boken diskuterar till och med om det kan finnas män som de kan samarbeta med men kommer fram till att det nog i alla fall inte finns några sådana i Iran. Det andra skälet är att den borde ge lite perspektiv på den ”könsmaktsordning” som råder i vårt land jämfört med den som råder i Iran. Det ”förtryck” som en del kvinnor känner sig utsatta för är nästan löjligt att nämna i jämförelse med det som de muslimska fundamentalisterna utsätter de iranska kvinnorna för.

Boken handlar om fyra kvinnor, en hårfrisörska, en advokat, en sömmerska och en student och om hur deras liv påverkas av revolutionen. Det är inte en bok som idealiserar förhållandena före revolutionen, en av dem har utsatts för tortyr under shahregimen men deras levnadsförhållanden försämras avsevärt när mullorna tagit makten.

Boken är skriven på ett sätt som gör att det är lätt att leva sig in i den, och man uppfattar den lätt som en dokumentär och glömmer första bort att det är en roman. Mot slutet blir den kanske lite väl överdriven när kvinnornas motståndskamp blir mer aktiv. Språket är inte speciellt vackert eller intressant, men boken är tillräckligt välskriven för att bli läsvärd.

Betyg 4
2005-04-03 22:57
En ganska medelmåttigt skriven historia om kvinnors liv i Iran före och under revolutionen. Ämnet är intressant, men språkbehandlingen är torftig och historien drivs alltför långsamt framåt. För mycket av boken ägnas åt politiska diskussioner.

Det är en mycket feministisk skildring. Alla män är skurkar. Ett försök till nyansering finns i slutet, men där konstateras bara att ingen man har varit till hjälp i kvinnornas kamp. Slutet är osannolikt, men triumferande för kvinnorna i deras kamp mot den hårdnande islamiska regimen.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Siege of Azadi Square
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Elizabeth
 L. Pearse
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson