bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Axels tid
 L. Lerin
Harem
 J. Lauren
Inkafolket
 H. Favre
Fredsbomber över Balkan
 E. Wijk m.fl.
100 berömda konstnärer
 C. Gerlings
Pappa utan barn
 S. Blomgren
Frälst Förmögen Förski..
 E. Winblad
Svenska Formgivare
 C. Söderholm
Sekelskifte i Stockholm
 C. Britton
Så tänkte jag
 I. Carlsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerK-märkt på väg

 
Författare: Staffan Bengtsson
Genre: Historia
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9176434443
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det gick vägar genom Sverige. Man reste genom småsamhällen. Det fanns mack och bageri. framtidsoptimismen fyllde ens tank och tvättade rutorna klara.
Sverige luktade bensin och gräs och John Silver. CeGe Hammarlund pratade bil i radion och spelade skivor med Monica Z och Barney Kessel.
Det gick vägar genom Sverige som ingen trafikerar längre.
Inga andra än K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis. Med sin ljusa Amazon fortsätter de beredskapsfärden genom ett Sverige som kanske inte ens finns kvar. Det handlar om ännu en samtidsarkeologisk utflykt i den sorgfälligt raderade modernismens epok. Med gamla bensinbolagskartor tillhands överger de motorvägarnas asfaltrakor till förmån för kurviga landsvägar.
De inventerar mackar och minigolfbanor. Tar in på motell som doftar rotmos och fläsklägg. Samlar flygfoton över vägskäl som gått ur tiden. Försöker formulera det varsamma förfallets estetik.
Det gick vägar genom Sverige.
K-spanarna har hittat dem.
Detta är deras historia.

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av K-märkt på väg :


helix 2005-03-07 21:41
Utan att bli sliskigt, är sentimentalfaktorn mycket hög. Många fina grejjer som inte längre finns (och en del halvgammalt som finns kvar) beskriv kärleksfullt.
En bok med stil.
Betyg 4

villekulla 2006-11-07 12:55
Har inte läst boken ännu. Håller på att jaga tag i den. Men har läst deras reportage i tidningen Riksettan. Helt underbart skrivit, jag har blivit helt exalterad över dessa kulterella vägar , så nu är min högsta önskan att jag kan åka en del av dessa vägar till sommaren.
Så boken är med all säkerhet jättebra. Återkommer när jag läst den.

Har kollat runt på många ställen det verkar som boken är helt slut såld.
Bokhans har jag kollat med också han har sålt sitt sista exemplar.

stigh 2010-09-16 18:09
En resa tillbaka till en tid som flytt. De självutnämnda K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis har med en välbevarad Volvo Amazon och gamla bensinbolagskartor besökt platser som på olika sätt gått ur tiden. Med gråtmilda beskrivningar och gamla foton skildras ett 1950-tal som sprudlade av framtidsoptimism och fylldes med bensinstinkande amerikanska stålschabrak. De gamla riksvägarna har förtecknats och återkommande beskrivs några av de bensinbolag och mackar som bedrev verksamhet i det svenska folkhemmet anno 1955.

Personligen har jag svårt att relatera till de platser och tidstypiska företeelser som författarna skildrar eftersom de föregick min födelse med sisådär tjugo år. Detta är dock ett högst personligt problem som till viss del är åldersrelaterat - är du istället född på 1940-talet är detta knappast något stort problem. Boken är dock, och det är värt att poängtera, tydligt skriven för en viss utvald målgrupp (vilken jag alls inte tillhör). Att jag själv dessutom är helt ointresserad av bilar, mackar och all därtill hörande rekvisita underlättade förstås inte läsningen. Men jag undrar om jag hade uppskattat boken ens om jag hyste dessa intressen?!

Min största invändning mot ”K-märkt på väg” rör istället de stockkonservativa och gråtmilt nostalgiska beskrivningarna av den dåtid som författarna tycks uppskatta mer än den tid där de nu befinner sig i. Visst, tidstämningen och framtidsoptimismen var säkerligen annorlunda på 1950-talet än nu, men samhället var knappast bättre i särskilt många avseenden. Därför undrar jag om boken snarast bör ses som en desperat längtan tillbaka till ungdomstid som för längesedan flytt. En sådan hypotes kan i alla fall förklara de kvalmiga och tendentiösa hyllnigarna av de gamla kartböckernas Sverige.

Bokens betyg blir därför detsamma som det antal kronor jag betalade i den lumpbod i vilken den inhandlades.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till K-märkt på väg


  Köp boken som film på cdon: