bokrecensioner boktips

Bödlarnas profetia

Författare: Ricky Strandberg
Genre: Spökhistoria
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789180234436


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I det gamla men välbevarade 1600-talshuset vid Vita Bergen på Södermalm i Stockholm råder stillhet och det har ännu inte blivit mörkt. Men när den ende kvarvarande bofaste tycker sig höra röster i natten, ord från en sedan länge bortglömd profetia, drar sig skuggorna hotfullt närmare. Husägaren hittas död i ett rum i huset, av vad som uppfattas som naturliga orsaker. Men det tycks samtidigt finnas en koppling till ett snart trehundra år gammalt mord. En väl förborgad hemlighet, ett blodsdåd utfört under 1700-talet, uppdagas nämligen i efterlämnade dokument. Åren runt 1740 lönnmördades flera familjer i staden, och deras kroppar återfanns aldrig. Arvtagaren, Mikael, samlas med sina närmaste för att ta hand om arvet. De måste nu städa det hus där den döde påträffades sittande på en pinnstol framför en antik spegel i guldram. Och medan de gör det börjar släktens mörka förflutna ta form.

Utdrag ur boken:
Åke stirrade mot eldskenet, det han trott komma ifrån fönstret. Såg sig speglad. I sitt eget ansikte, medan han talade, framträdde nu en annans, på vars läppar andra ord kunde anas; han kände vagt igen det och väjde undan för ögonen, som fixerade honom, försökte värja sig emot det försmädliga leendet.

Han hörde sin egen röst på avstånd medan den andres speglade mun rörde sig. Det tygstycke som delvis ännu täckte det som inte var ett fönster böljade i draget från elden. Ansiktet som inte var hans drog sig in i skuggorna längre in i ramen. I skenet där inifrån såg Åke allt det han fruktat, kunde följa det, förstod vad som skulle hända.

Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bödlarnas profetia :
2022-03-15 13:19
Bödlarnas profetia av Ricky Strandberg är en spökhistoria, och det får jag väl erkänna att det inte tillhör en genre jag brukar läsa speciellt mycket av. Baksidestexten (se ovan) verkade dock intressant, varför jag tackade ja till ett recensionsexemplar.

Efter att ha läst boken känner jag mig lite fundersam. Den första halvan av boken kändes som en väldigt lång transportsträcka. Det var massor av miljöbeskrivningar som kändes som att de varade i en oändlighet. Jag hade svårt att hålla reda på personerna som dök upp i boken, vilket nog delvis kan förklaras av att de gånger deras relation till varandra ska förklaras så känns det svårt att riktigt hänga med. När författaren ska förklara hur huvudpersonen Mikael känner en Chris låter det så här: "Mikael kände honom via Emilia, hans fru. Hon i sin tur var från början en gammal bekant till Franz, han som lämnat återbud, sedan tiden då de båda var aktiva inom politisk ungdom."

Samtidigt måste jag ge författaren ett erkännande när han väl kommer till de spännande delarna, som dyker upp när drygt halva boken är läst. Då är det så pirrigt att håret på mina armar reser sig. Uppenbarligen kan Strandberg skriva spännande. Synd att det finns sådana långa tråkiga passager.

När jag läst klart känner jag mig otillfredsställd. Jag vet fortfarande inte vad bödlarnas profetia är. Den profetian förklaras aldrig. Vad är det som den avlidne Åkes släkt har gjort för att bli förföljd i flera sekler? Hur kan Mikael få vara den som bestämmer om Åkes kvarlåtenskap när Åke faktiskt har en bröstarvinge? Vad är det för fel på denna bröstarvinge, som antyds i slutet av boken, men som aldrig får någon förklaring? Och vad är egentligen spegelns roll i denna märkliga historia?

Så detta är en historia som inte hänger ihop för mig, samtidigt som jag ser att Ricky Strandberg har förmågan att skriva gastkramande. Jag hoppas att han utvecklar den sidan i framtida böcker.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bödlarnas profetia
Liknande böcker:
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Tiggarpojken
 S. Nordstrand
Flyttbestyr med äventyr
 T. Birkeland
Flyttbestyr med äventyr
 T. Birkeland
Den osynlige mannen
 H. Wells
De sammansvurna
 P. Kadhammar
Murgrönan
 M. Stewart
En vilsen själ
 G. Redin