bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Curious George and the..
God Jul, Nicke Nyfiken
Kringel
Nicke Nyfiken hittar h..
Nicke Nyfiken åker utför
Liknande böcker:
Dollans dagis
 B. Lindgren
Nu har Kalle fått en l..
 B. Lindgren
Min björnfarfar
 A. Cousseau
Bullerbyboken
 A. Lindgren
Vi måste till jobbet
 P. Lindenbaum
Monster Monster - Den..
 J. Pinter
Vem är bäst?
 S. Wirsén
När Emil skulle dra ut..
 A. Lindgren
Julia och jag och det..
 S. Töringe
Julen kommer till Mumi..
 T. Jansson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPricken

 
Originaltitel: Spotty
Författare: Margret Rey
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1945
ISBN: 9789129699388
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det var en gång nio små kaniner. Åtta av dom såg ut som alla andra i familjen, men den nionde... Den nionde var aldeles olik! Han hade bruna prickar på hela kroppen och blå ögon! Tänk om morfar inte kunde tycka om honom, han som trodde att kaniner måste se ut på ett visst sätt. Stackars, stackars lilla Pricken!
Men när Pricken ger sig ut i stora världen upptäcker han att det finns fler som är olika!

Medelbetyg: 4,14 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Pricken :


ElinLeticia 2005-03-03 19:45
I Prickens familj är alla kaniner vita med vackra röda ögon. Pricken är alldeles prickig och mamma kanin vet inte riktigt vad hon ska göra med honom. Inte blir det bättre av att hennes syster snörper på munnen och ser till att Pricken inte får följa med på morfars födelsedagskalas. Så Pricken rymmer hemifrån. Långt, långt bort träffar han en familj som är precis som hans därhemma. Det är bara en skillnad - alla är prickiga, och de skäms över en liten kaninunge som är alldeles vit med röda ögon....

Rey är mest känd för sina bilderböcker om Nicke Nyfiken. Men detta är en av de bästa barnböckerna om utanförskap som jag någonsin läst. Den får en stark femma.
Betyg 5

johannes74 2005-06-21 15:29
Mycket gripande historia om lilla söta pricken! Toppbetyg!!

Underbara illustrationer som verkligen väcker många nostalgiska minnen. Denna boken läste jag vääldigt ofta själv som liten knatte.

Betyg 5

Hobbiten 2005-06-21 16:15
En gripande bok som handlar om vänskap och utanförskap. Boken om den prickiga lilla kaninen var en av mina favoriböcker när jag var yngre, jag hoppas att jag har kvar den.

På den här sidan kan man lyssna på berättelsen om pricken, och en del andra berättelser för barn;
http://dev.ur.se/ur/start.php?s1=lyssna

animisha 2006-07-04 14:06
För några år sedan var jag barnvakt åt en liten flicka som hade "Pricken". Gång på gång skulle jag läsa den för henne, och för varje gång tyckte jag sämre om den. Boken är riktigt tråkig och jag tyckte inte heller att temat utanförskap behandlades på rätt sätt.
Betyg 1

Freddi 2007-03-14 03:48
Pricken är den enda kaninen i hans närhet som är prickig och blåögd. Alla andra är vita och har röda ögon. Alla vet om att Pricken är annorlunda. När familjen beger sig till farfar på kalas får Pricken stanna hemma, för de tror att farfar skulle ta illa upp om Pricken, som är så annorlunda, skulle följa med.
Pricken känner sig oönskad och bestämmer sig för att bege sig hemifrån. Och i skogen stöter han på en vuxen kanin - som är prickig och har blå ögon.

En klassisk saga om att vara annorlunda och vad det egentligen betyder. Är det egentligen dåligt? Det intressanta i den här sagan är inte det faktum att den utstötte till slut blir accepterad då de andra inser att de haft fel - utan hur vaga grunderna för utstötningen från början var. Någon trodde att någon inte skulle tycka om… Och det kände alla andra av och kände nog att…
Den okonkreta känslan blir till en mycket konkret handling.

Pricken är extra spännande om man läser den ur kontexten att upphovsmakarna är judar som flydde undan nazityskland. På vilka grunder nedvärderades egentligen judarna? Vilka konkreta orsaker fanns att förneka judarna vissa privilegier? Och hur lätt var det inte för allmänheten att acceptera dessa lösa volymer och upphöja dom till praxis.
Pricken är en enkel barnbok med massor av tolkningsmöjligheter och bottnar.
Betyg 4

Bellan 2007-03-14 16:05
Jag kommer inte ihåg så mycket av den men jag vet att jag har läst den och att jag älskade den.
Betyg 4

aLva 2011-12-06 18:53
Är det inte världens gulligaste bilderbok? :)
Läste den för min 4-åriga systerson som (då prickens familj letar men inte hittar honom) sa: "Alva, det här är en sorglig bok." med stora ögon. Han log sedan lyckligt då det slutade bra... C:
Betyg 5

TusendelFörsent 2011-12-07 21:10
Min favvo-bok när jag var liten!! Bästa barnboken någonsin, efter Astrid Lindgrens böcker möjligtsvis, och några andra riktigt bra böcker.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Pricken


  Köp boken som film på cdon: