bokrecensioner boktips

Plattform

Författare: Michel Houellebecq
Genre: Roman
Ämnesord: elementarpartikilarna
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789100101879


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hur ska människan bli lycklig? Kan sexturismen lösa såväl den andliga som den materiella nöden i världen? Michel, en ensamstående, apatisk man i medelåldern reser utan större förhoppningar till Thailand. Där träffar han Valérie, chef på ett reseföretag. Tillsammans smider de storslagna planer – och lyckas också sätta dem i verket. Deras lösning på köttets lust och själens obotliga ensamhet blir snarare en fråga om logistik än om psykologi.
I Plattform prövar Michel Houllebecq ett omfattande socialt och ekonomiskt experiment mot den krassa verklighetens villkor.
Houellebecq är Frankrikes mest omdiskuterade författare. När Plattform kom ut i Frankrike 2001 blev debatten om möjligt ännu hetsigare än den kring hans förra roman Elementarpartiklarna. Är han en moralist eller en amoralisk provokatör – läs och bedöm själv!
Medelbetyg: 3,9 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Plattform :
2003-12-08 06:09
Houellebecq är en av Europas mest omdiskuterade och provocerande författare, och han är det till största delen på grund av den här romanen. Liksom Rushdie i slutet av 80-talet har Houellebecq anklagats för att vara fientlig mot islam.

Boken handlar till stor del om sexturismens Thailand. Den förmedlar en krass människosyn och menar att det bara är genom att köpa sex som människan kan bli lycklig. Ett kraschat äktenskap som parallellhandling pekar tydligt ut författarens ståndpunkt.

Liksom H:s övriga bocker (Elementarpartiklarna och Konkurrens till döds) skildras människan och hennes värld med en extrem skepsis. Detta är provocerande och samtidigt den stora behållningen med hans böcker.

Ett absolut måste för den upplysta samtidsmänniskan - missa inte den här chansen att fundera över din omvärld på samma gång som du får läsa ett stycke underhållande, roligt, tragiskt och upprörande prosa!
Betyg 5
2004-08-04 16:16
Det häftiga med den här boken är att man inte riktigt vet vad författaren egentligen tycker och vad som är provokativ satir. Det gör att man hela tiden måste fundera över det man läser, vilket är nyttigt. Vissa låter sig säkert provoceras av sexscenerna, men tankeinnehållet borde vara betydligt mer provocerande.
Betyg 4
2004-09-24 21:39
Ha, ha! Detta var en väldigt pi(c!)kant bok om man säger så ... Mycket provokativ och satirisk. Den är väldigt massiv och på sina ställen rätt tung och ointressant och mitt i allt detta så vimlar det av grova ord och väldigt beskrivande detaljrika rent ut sagt pornografiska sekvenser.

Nu ska jag vara riktigt ärlig och säga att om det inte vore för dessa, låt oss snällt kalla dem för erotiska (hm, hm), inlägg här och där i boken så hade jag nog tyckt att den var urtråkig. Nu behölls åtminstone intresset och jag kommer definitivt att minnas boken! Därför får den en fyra av mig i betyg.
Betyg 4
2006-03-03 15:18
Böcker med ett i första hand moral-etiskt eller agiterande budskap kan inte recenseras utan ett ställningstagande om den etiska linje som föreslås. Det gör Plattform svårrecenserad. Vad författaren tycker eller föreslår är inte lätt att förstå. Som även andra påpekat kan man lika gärna tro att han är en grov satiriker av samtiden som en förespråkare för människoförnedring. Jag har dock svårt att se berättelsen på detta satiriska sätt. Den lämnar mig kallt oberörd. Kanske mest för att jag inte delar författarens syn på samtiden.

Allt är inte så nattsvart som satirikern eventuellt påvisar. Respektlöshet och sexturism är knappast heller den lösning på fattigdom och apati som moraldebattören eventuellt menar. Den grovhuggna beskrivningen av muslimer som kvinnoförnedrande sexköpande terrorister känns dessutom allt annat än nyskapande och andas snarare hat än satir. Plattform är en "feel-bad" bok som förvisso inte lämnar någon oberörd men mig smått illamående de välskrivna erotiska inslagen till trots.
Betyg 2
2006-03-14 22:07
Bra. Tycker exakt som Karamazov.
Betyg 5
2009-02-21 19:44
Satirbitarna är bra. Sexbitarna är endast upprepande och tråkiga.
Betyg 3
2009-04-20 23:45
Jag håller fullständigt med Michel, i allt han skriver och tänker. Jag tycker det är så otroligt intressant att läsa om vad han skriver. Och jag förstår att det är många som inte fattar, och tycker att vissa delar är ganska bisarra, men för mig är det här vardagen, och det är inget att skämmas eller vara arg för. Han är helt enkelt så som vi alla människor borde vara
Betyg 5
2010-12-28 11:05
Jag vet inte om jag blev så värst provocerad. blev ganska besviken på den biten då det skrivits så mycket om hur upprörande houellebecq är. Men jag gillar det ändå. Tycker att historien är intressant och välskriven och jag gillar vissa av houellebecqs poänger, även om han målar upp en ganska ensidig bild av prostitution och han verkar inte ha nån vidare bra bild av muslimer.

betyget hamnar mellan 3+ och 4-
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Plattform