bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
På drift
Liknande böcker:
Under floden
 S. Nordstrand
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den svarta systern
 D. Edqvist
Regnmannen
 J. Karlsson
Sommaren utan män
 S. Hustvedt
Ghachar Ghochar
 V. Shanbhag
Den Blinde Siaren
 S. Pari
I det sista regnet
 J. Vaidya
Haggan
 A. Berg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOn the Road

 
Författare: Jack Kerouac
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, kultur
ISBN: 0141182679
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 3,73 (11 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av On the Road :


lou 2005-02-25 16:50
Livet kan väl te sig så här, fascinerande nog. Flummigt, "coolt" men också något typiskt maskulin...
Betyg 4

stifsim 2006-05-24 15:31
Litet gammaldags kvinnosyn, men mycket sorglig och underhållande.
Betyg 5

Nekrassov 2008-06-10 15:02
En trevlig läsning. Men det känns inte som att boken har någon större mening eller avsikt. Läs den om du vill uppleva livet som ung ingen, men använd den inte till någon vägledning ...
Betyg 4

d@ddydj 2011-05-01 16:35
Det var inte lätt att ta till sig den här boken. Den kallas generationsroman, men jag förstod inte det omvälvande i det hela förutom längtan efter att komma bort. Men sedan, när jag var mer än halvvägs i boken så förstod jag verkligen huvudpersonen Dean och varför han var som han var.

Att vara Beatnik handlar om att vara slagen, men för att handskas med detta måste man ständigt vara på drift. Man kan inte stanna på något ställe för länge. För efter ett tag slutar människor förstå en, även de som man tror betyder mycket. När de inte längre vill förstå en slutar det i konfrontation som resulterar i glåpord efter glåpord. Men för en beatnik som Dean var det väl egentligen inte ett större problem, med sitt sätt att distansera sig. Och distanseringen är den andra tillflykten. Tillflykten finns i alkohol och droger - allt för att glömma, men även förstå, förstå världen, förstå sig själv. För en beatnik stjälper det att vara en vit människa. För vita människor är ständigt ute efter den här stadgningen. Men vad finns i det egentligen i den här stadgningen förutom en viss säkerhet? Ingenting förutom falskhet. Efter ett tag blir man så materialistisk av sig att man glömmer ens vem man själv är.

Det lättade när jag förstod innebörden av att vara beatnik med den här boken och det är väl det som räddade den. Men samtidigt så känner jag mig så avlägsen boken att jag inte kunde känna någon direkt större samhörighet med karaktärerna trots att jag delade vissa åsikter. Sal var inget annat annat än en wannabe-Dean, men han kunde aldrig bli det själv, p.g.a. sina värderingar han tidigare utvecklat. De flesta som gillar väl boken är väl en Sal.

I och med att beatnikrörelsens centrum var USA, så måste man kanske vara en ungdom i USA för att verkligen ta till sig den.
Betyg 3

critic 2020-01-17 19:06
Jag förstår verkligen inte fascinationen kring den här boken. Språket är inte extraordinärt och karaktärerna är nästan uteslutande odrägliga, med den glorifierade Dean Moriarty i topp. Såväl handling som språk är dessutom otroligt repetitiva. Jag tog mig igenom boken av principskäl men skulle aldrig rekommendera den till någon.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till On the Road


  Köp boken som film på cdon: