bokrecensioner boktips

Räkna hjärtslag

Författare: Katarina Widholm
Genre: Roman
Ämnesord: historia, kärlek
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789177896890


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Räkna hjärtslag är en berättelse om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som liknar vår egen. Det är en varm roman med tidstroget språk och färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Räkna hjärtslag :
2023-06-29 16:55
Räkna hjärtslag, Katarina Widholm Historisk Media 2021

Eftersom jag verkligen älskade böckerna om hemmafrun Maj så hade jag på känn att detta skulle passa mig, det infriades.

Först och främst är detta en intressant tid innan andra världskriget bryter ut, vad som anades och inte. Betty är mycket aningslös när hon kommer till Stockholm som hembiträde. Hon är uppväxt i Hudiksvall, där familjen levt sammansvetsat under enkla förhållanden. Nu måste hon söka sig en egen inkomst, hon får plats i en välbärgad doktorsfamilj, dagarna fylls av sysslor, mer än hon klarar av. Doktorinnan visar sig ha överlägsna olater, då är doktorn av mildare natur, men som det ska visa sig senare ha unkna värderingar. Betty själv är av plikttrogen natur, hon vill göra sitt bästa, men blir ofta nedslagen av doktorinnans krav. Som tur är träffar hon på Viola ett annat hembiträde som lugnar ner henne, som också får med henne på lite roligheter, i den lilla ledighet de har.

Bettys liv förändras fullständigt den dag hon träffar sitt livs kärlek, en passion som går över hennes förstånd, han är perfekt. De har litteraturen som ett gemensamt intresse, de skriver brev till varandra som är fulla av kärleksförklaringar och analyser av vad de läst. De gånger de kan träffas är inte många, men desto intensivare.

Jag kan känna igen mycket i Betty, att vilja göra sitt bästa, även om ens arbete kanske inte har så hög status så är det ett jobb som ska genomföras. Betty är mycket intresserad av litteratur, hon möts av förvånande blickar då det inte förväntas av ett hembiträde att läsa ”finare litteratur”, en fördom som nog finns än idag.

Nu var ju inte hembiträde det bäst betalda arbetet och dåligt med ledighet hade de. Också allt fjäskande och ursäktande Betty fick utstå, det var jobbigt att läsa om. Som en röd tråd går Bettys utveckling, från ängslig till mer och mer säker på sig själv. Men den grund hon har hemifrån förändras inte, hon är hjälpsam, ansvarstagande, hon faller men reser sig igen. Hon har också den egenskapen att se de små tingen, att se möjligheter och vilja utvecklas.

Det här är en roman som jag kom in i omedelbart, Katarina Widholm skriver mycket fängslande och får fram en levande bild av Betty och allt hon upplever, man dras in tiden och miljöerna.

Längtar att läsa nästa.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Räkna hjärtslag
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Samma Författare: