bokrecensioner boktips

Kvinnor utan män

Författare: Pamela Jaskoviak
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789100189372


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ung poet är på utflykt i flickvännens nya stålbåt. En pensionerad journalist låter sig vägledas av klottret på jazzklubbens toalett. En åldrande författare reser till resorten Lido Beach för att hitta inspiration och lugn. Samtidigt blir gästerna i matsalen allt färre.

I "Kvinnor utan män" återvänder Pamela Jaskoviak till prosan med en samling oroande, överraskande och avslöjande noveller.

”Pamela Jaskoviak är en suverän skildrare av livets utsökta små besvikelser.” - Göteborgs-Posten

”Pamela Jaskoviak är en suverän skildrare av livets utsökta små besvikelser.” - Göteborgs-Posten

”Det här är en tankeväckande samling /…/ Gestaltningen av vardagen, förmågan att bygga upp en tät och lite obehaglig stämning, det vaga och antydda är utmärkta grepp som Jaskoviak behärskar till fullo.” - Borås Tidning

”Pamela Jaskoviak har en klar, skarp blick för både samtiden och mänskliga tillkortakommanden.” - Femina

”Ljuvligast i mina ögon är dock novellen om ett åldrande syskonpar som tillsammans tar hand om en bondgård. /… / Pamela Jaskoviak lyckas beskriva hemmet, matlagningen, djuren och rutinerna med en sådan suggestiv precision och omsorg att jag baxnar.” - Aftonbladet
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kvinnor utan män :
2022-11-06 16:20
Som en röd tråd genom boken får vi följa människor (ofta kvinnor) som nått en slags brytpunkt i sitt liv och försöker hitta en tillvaro på andra sidan som bättre uppfyller deras behov. Men att börja med något nytt innebär att vandra på en oupptrampad stig där man inte är medveten om alla svårigheter som väntar och eventuella faror som lurar. I novellsamlingen får vi exempelvis ta del av kvinnor som vill påbörja nya relationer efter att befunnit sig i familjeliv eller tidigare relationer som upplevts begränsande. Det låter kanske inte originellt, men det är något med Jaskoviaks prosa, hennes överraskande och dödsbejakande inslag som tar texten till en annan nivå.

Genom novellsamlingen löper en enorm längtan hos karaktärerna– längtan efter något mer, men som sällan uppfylls och istället leder till besvikelse. Det ryms inom karaktärerna en oerhörd önskan om att komma någon annan människa nära. Men vad som upplevs som närhet för den ena parten är sällan helt ömsesidig. Att hitta någon som både ger en det man önskar och som har identiska behov ter sig som en dröm som vållar mycket smärta. Vart går gränsen för när man borde känna sig nöjd istället för att förvänta sig något mer? Man får inga direkta svar i boken, men man tvingas att rannsaka sin egen tillvaro.
Betyg 4
2023-04-10 19:26
En samtida novellsamling med kvinnor i olika åldrar som huvudpersoner. Titeln är dock lite missvisande då de flesta har män. Däremot är relationerna antingen på upphällning eller tämligen ljumma. De män som dyker upp i berättelserna spelar en viktig roll i kvinnornas liv, på gott och ont, och kvinnor utan män är inte lyckliga. Haken är att de inte är lyckliga MED män heller... Det karaktärerna söker eller längtar efter leder ofta till besvikelser.

Bäst är "Adrian" om en man som söker en Sugarmama, "Stålbåt" om en fråga man inte bör ställa eller svara på i relationen, och "Rammakerskan" om att man aldrig blir för gammal varken för kärlek eller svartsjuka. Överlag är novellerna lättlästa och både oroande och avslöjande. Författaren är också poet och radiopratare i P1
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kvinnor utan män
Liknande böcker:
Jag ser allt du gör
 A. Norlin
Knutar
 G. Öyehaug
Genom blå hagar
 C. Keegan
Prosa 1
 J. Fosse
Vinkännaren
 R. Dahl
Asta Janssons testamen..
 Y. Silverbern
Hanteras varsamt
 P. Revenue
Daddy
 E. Cline
Julberättelser
 r. Magnus Palm