bokrecensioner boktips

Kalmars jägarinnor

Författare: Tove Folkesson
Genre: Roman
Ämnesord: ungdom
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789176810972


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jenna, Linden, Jossan, Sudden och Eva Zackrisson. De är Kalmars jägarinnor. De miss-anpassade, som söker sin identitet i utanförskapet och varandra. De är beredda att göra allt för varandra och för att inte bli som handbollstjejerna. Kalmar (med omnejd) är den värld de är dömda till, men ingen kan hindra dem från att försöka spränga murarna, trampa ner rosorna, lura vakterna och Eva från att hålla förtvivlan borta. Men de får betala ett högt pris. Lika högt som Ölandsbron.
Hos mormor Stickan på Öland slickar Eva såren, många år senare. Stickan erbjuder det föräldrarna aldrig förmådde ge: ett köksbord med sliten vaxduk, kaffe och kaka, lugn. Men sen måste Eva tillbaka in till Kalmar, igen.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kalmars jägarinnor :
2023-11-30 21:47
En bok som kom ut för tio år sedan och blev både omtalad och uppskattad. Jag kände inte att det var något för mig, en berättelse om tonårstjejer och deras festande. Men nu har författaren kommit med en uppföljare, en relationsroman om tjejerna som vuxna och den verkar intressant. Så jag läste denna först för att få koll på karaktärerna. Men det var inget nöje direkt, fem mobbartjejer som super, spyr och stjäl. Och de fem jägarinnorna är inga trasiga slumungar med en uppväxt full av droger, utanförskap och utnyttjande. De är alla medelklass med trygg uppväxt under ordnade förhållanden. Nu går de på gymnasiet men beter sig som omogna och gränslösa fjortisar som inte drar sig för att stjäla sprit från grannar och göra inbrott i kiosken mellan supandet. Som Eva säger, ingen risk, vem tror att såna som vi gör detta...

Det jag undrar är vad författaren vill säga? För visst finns det ett mörker i boken, de kaxiga och utagerande tjejerna, vet varken vad de vill eller om de egentligen hör hemma i det tajta kollektiv som gruppen utgör, även om de (alltså författaren) glorifierar den. Alla kommer vi ihåg tonårstiden, man vill sticka ut men ändå passa in. Det finns plats för grupper men finns det plats för individer?
Jag tycker att det är en tjatig bok utan tydligt budskap, bara festande och strulande. Men det kanske är själva poängen, vilsenhet som sammanfattas i gruppens valspråk, "man kan aldrig ha för mycket ögonskugga"...
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kalmars jägarinnor
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ormens år
 U. Ewerman
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
En flickas memoarer
 A. Ernaux
Våldets historia
 É. Louis
Samma Författare: