bokrecensioner boktips

Tågresor i Europa : 23 tågrutter för ett annat sätt att resa

Författare: Hélène Firquet
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9788775370603


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det finns få resor som kan vara så spännande som att tågluffa i Europa. I ”Tågresor i Europa: 23 tågrutter för ett annat sätt att resa” lyfter författaren, Helene Firquet, ett 20-tal intressanta och spännande resor genom den gamla kontinenten. Konceptet bakom boken genomsyras av ett miljötänk och den aktuella klimatkrisen, där tågresor anses vara ett bättre val för miljön framför flyget, som i Sverige står för cirka en ton per person och år. Enligt Naturvårdsverket flyger vi i Sverige cirka fem gånger så mycket som det globala genomsnittet. Tåg anses dock inte bara miljövänligt. Firquet hävdar i sin bok att tågresorna också erbjuder en charmerande lugnande rytm genom vackra landskap och samhällen där den enskilda resenärer får bekanta sig med både samhällen och kultur. Enligt henne är detta en form av resande som öppnat för möten med människor och kulturer som kanske är främmande eller nya.

I hårda vintertider är det inte ovanligt att många väljer att resa bort till varmare breddgrader – och Thailand är utan tvekan en destination som lockar många. Men även om sol och värme får många nordbor att lämna kontinenten så finns faktiskt ett liknande erbjudande i Södra Europa. Och med tåget som ett miljövänligare alternativ är det fullt möjligt att tågluffa hela vägen ner till Spanien, Italien, Frankrike – eller varför inte Grekland. Alla medelhavsländer erbjuder fina kulturer, bra mat och stränder som är välbesökta även under vinterhalvåret. Visserligen tar det lite längre tid att resa i jämförelse med flyget, men tågresor generellt erbjuder något charmigt som flyget inte kan kompensera. Språk, människor, kulturer och tonvis med kvalitativ tid att göra det du vanligtvis inte hinner när du reser korta sträckor. Oavsett vilken av dessa 23 tågrutter du väljer kan du spendera tiden mellan sträckorna till att prova lokala maträtter, mingla med lokalbor, läsa böcker eller varför inte spela online casino medans du färdas genom fantastiska vyer.

Utöver bra och detaljrika beskrivningar av dessa 23 tågdestinationer finns det gott om material och tips, bland annat om vad de olika destinationerna erbjuder. Allt från sevärdheter till kultur och lokala maträtter som är en viktig del av hela upplevelsen. Firquet har även tagit hänsyn till semesterlängden och inkluderat resor som kan göras på några dagar upp till tre veckor, om man föredrar att vara borta från hemmet lite längre. Självklart är klimatstämpeln med i varje avsnitt och kapitel, vilket gör Tågresor i Europa: 23 tågrutter för ett annat sätt att resa till en av de absolut miljövänligaste reseguiderna i modern tid. En annan uppskattad bok att komplettera med är ”Det är vi som är klimatet – Hur man räddar världen” författad av Jonathan Safran För som lanserades under 2020.

Vilken resrutt man än väljer så garanterar författaren det bästa som kulturstäderna har att erbjuda i Europa. Visserligen finns det öriken i de södra delarna av kontinenten som kan jämföras med Thailands öriken, men tillgängligheten på hemmaplan är lite bättre och självklart närmare om man tänker på resor ur ett miljöperspektiv. Dessutom är kulturen snarlik i hela Europa och tillfället att resa med tåg skapar mer möjligheter om man är intresserad av språk, mat och kultur. Vill man verkligen till en destination som kan erbjuda samma värme som i Asien så är Malaga, Marsielle, Nice, Sicilien och de södra delarna av Grekland något att lägga på minnet.

Oavsett rutt så garanterar författaren att resorna är bra äventyr i sig och att varje stopp har något unikt att erbjuda, även om man skulle få för sig att besöka ställen som ligger utanför dessa 23 destinationer som boken lyfter fram. Detta är perfekta tillfällen om man vill ta vackra bilder, besöka Europas kulturrikaste städer och få möjlighet att uppleva tågresor på riktigt. För någonstans finns det fortfarande en charm att lämna flyget och uppleva kontinenten på annat sätt. 


Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tågresor i Europa : 23 tågrutter för ett annat sätt att resa :
2021-12-21 11:32
Spännande bok med kanske för stort fokus på gröna resor snarare än destinationerna, men annars en väckarklocka som kanske får större genomslag om krisen blir allvarligare kring klimatet.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tågresor i Europa : 23 tågrutter för ett annat sätt att resa
Liknande böcker:
Kinas nya sidenvägar
 V. Bohman
Finden
 D. Harrison
Juvelarian
 C. Mattsson
Skönhetsmyten
 N. Wolf
Dreyfusaffären
 A. Marklund
Soccernomics
 S. Kuper
Kampen om Afrika
 A. Karlsson
Moralpanik och lågkult..
 T. Gustafsson