bokrecensioner boktips

I förintelsens skugga

Originaltitel: In my hands
Författare: Irene Gut Opdyke & Jennifer Armstrong
Genre: Biografi
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9789132324154


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I rapp berättarstil förmedlar polskfödda I.G.O. sina upplevelser under 2:a världskriget. Sjutton år gammal vid krigsutbrottet kom hon senare att tvingas tjänstgöra hos en tysk major. I dennes källare gömde hon inte mindre än tretton judar. Hon var senare aktiv som kurir hos den polska motståndsrörelsen. Spännande berättelse om en ond tid. Även lämplig för ungdom.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I förintelsens skugga :
2021-12-13 10:31
Vilken bok! Och vilken enastående kvinna!
Jag är alldeles tagen av den här boken.
Den sanna berättelsen om en ung polsk kvinna som på egen hand räddade livet på sina tolv judiska vänner.
Jag läser extremt sällan böcker om andra världskriget då det oftast för mig blir alldeles för deprimerande läsning. Den här boken som troligtvis tillhört min far började jag av en slump att läsa i och innan jag visste ordet av det- hade jag sträckläst ett flertal kapitel.
När Tyskland börjar bomba Polen går 17-åriga Irena och utbildar sig till sjuksköterska. Hon är långt hemifrån och saknar sina föräldrar och sina fyra yngre systrar. Hela barndomen har hon tagit hand om sjuka djur och hon drömmer om att på ett professionellt plan kunna hjälpa sjuka människor. Hon är djupt troende katolik och har hitintills levt ett skyddat och kärleksfullt liv tillsammans med sin familj. Tryggheten rämnar dock helt när Tyskland ockuperar hennes älskade Polen och under de kommande krigsåren kommer hon både bli arresterad av ryssar som tyskar. Och använd som slavarbetskraft av bägge. Hon kommer bli gruppvåldtagen av ryska soldater och lämnad att dö i skogen vid den Ukrainska gränsen, och tvingad till sex av sin senare arbetsgivare, en äldre tysk nazist. Trots alla hemskheter som skulle få de flesta att gå under så låter hon sig inte nedslås av detta utan kämpar vidare. Och när hon träffar på en samling judiska slavarbetare på hotellet där hon som polska tvingas passa upp på tyska officerare så beslutar hon sig för att göra allt vad hon kan för att rädda dem undan en säker död.
Någonstans i mitten av boken var jag tvungen att göra en sökning på den här fantastiska kvinnan, då jag tyckte att vissa delar lät för otroliga för att vara verkliga. Men de är sanna. Och boken som jag skulle vilja kalla för dokumentärroman, är berättad som en spännande thriller med ett fantastiskt driv. En av de bästa böcker som jag läst på mycket länge. Som fick mig till tårar. Det var också mycket intressant att läsa ur ett polskt perspektiv under kriget och den terror, judar men också katoliker fick utstå av självfallet tyskar- men också ryssar.
På Goodreads har den här boken blivit betygsatt av över 13000 användare, med över 1000 recensioner därtill. Men jag har inte funnit någon recension på svenska tidigare.
Jag kan varmt rekommendera den här boken!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till I förintelsens skugga
Liknande böcker:
Jag är el Diego
 D. Maradona
När Balkan brann!
 U. Henricsson
Pelé
 E. Edson Arantes do Nascimento
Che Guevara
 D. Harrison
Allt kommer att bli br..
 J. Sjöstedt
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre