bokrecensioner boktips

Någon gång ska vi berätta allt för varandra

Författare: Daniela Krien
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789137137872


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Någon gång ska vi berätta allt för varandra :
2021-11-06 14:33
Ännu en bok som ingen läst eller hört talas om...

Det är sommaren 1990, en omvälvande tid i Östtyskland då det bara är drygt ett halvår sedan muren föll. Den 16-åriga Maria bor med sin pojkvän Johannes och hans familj på en gård nära gränsen till väst. Maria är lite av en slacker, en dagdrivare, hon struntar i att gå till skolan och hjälper till så lite som möjligt på gården. Helst ligger hon i sängen och läser Dostojevskij. Johannes däremot är ambitiös, sköter skolan och har planer som inte inkluderar ett fortsatt liv på gården. På granngården bor den 40-årige Henner, en ensam man med tvivelaktigt rykte och som betraktas med misstro av resten av byn. Trots det, eller kanske tack vare, väcker han Marias intresse, ett intresse som är minst sagt besvarat. Men en 16-åring och en 40-åring det kan ju inte bli något? Eller...?

En intensiv relationsroman i annorlunda miljö, ett DDR mellan sammanbrottet och återföreningen. Johannes` farbror flydde till väst för mer än 20 år sedan, nu kommer han och hans nya familj på besök och nya världar öppnas för bägge familjerna. Medborgarna i "zonen" vill få del av överflödet och friheten i väst, samtidigt som det finns en befogad rädsla för att betraktas och känna sig som andra klassens medborgare. De som kommer från väst gör stora ögon när de får veta vad det innebar att leva i en polisstat med ständig övervakning. En nyttig påminnelse för oss läsare om ett Europa som bara ligger drygt 30 år tillbaka i tiden och en varning att demokrati och yttrandefrihet inte är något självklart ens inom EU, med tanke på utvecklingen i Polen och Ungern.

Jag vet att vissa kvinnor har svårt för Lolitatemat men hoppas ni inte låter er inte avskräckas. Detta är en modig och läsvärd debutbok om hur människor anpassar sig, växer och utvecklas i en föränderlig miljö, ett udda kärleksdrama och ett stycke nutidshistoria som inte behandlats så ofta i litteraturen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Någon gång ska vi berätta allt för varandra
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gång om året
 P. Öhman
Kalmars jägarinnor
 T. Folkesson
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Ond skörd
 S. Bolton
Det var en gång i Holl..
 Q. Tarantino
Våldets historia
 É. Louis
Patron Ann-Mari
 E. Nordström