bokrecensioner boktips

Normala människor

Författare: Sally Rooney
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789100179724


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Normala människor :
2021-10-21 12:20
Connell och Marianne har känt varann sedan de var små, men kommer från skilda världar. Hon rik men ensam, betraktas som lite knepig. Han har växt upp i arbetarkvarteren med en ensamstående mamma men är duktig i skolan och på fotbollsplanen och populär hos bägge könen. Under sista året i skolan blir de ett par, men gör snart slut. Så fortsätter det på universitetet i Dublin, en av-och-pårelation. De fungerar inte ihop men klarar sig inte utan varann. Nu är det Connell som mår dåligt, tycker sig inte passa in på Trinity och blir alltmer ensam, medan Marianne omges av vänner och pojkvänner. Försöket att "bara vara vänner" är dömt att misslyckas, känslorna är för starka. Men finns det hopp för ett liv tillsammans?

Normala människor betraktas som Sally Rooneys genombrott och har även blivit en TV-serie. Men jag tycker att hennes debutbok, Samtal med vänner, är bättre. Jag har svårt att identifiera med med Connell, första gången gör han slut med Marianne av någon missriktad storsinthet, han har fått för sig att klasskillnaden gör deras kärlek omöjlig och att han gör henne en tjänst som går. Visserligen är Irland konservativt, men ungdomarna festar och knullar runt som i andra västländer och det känns inte sannolikt att en populär A-student och idrottsstjärna som Connell tänker så i dessa tider. Dessutom är valet i så fall hennes, inte hans.
Så fortsätter det, de kretsar omkring varann, blir ihop men bryter, träffar andra. Så småningom tycks bägge mognat till och inser att de hör ihop. Men då märker Connell att Marianne är undergiven och har svårt att hantera det, upplärd som han är att kvinnor ska behandlas väl i alla situationer. Detta har jag större förståelse för och romanen tar sig ungefär halvvägs i och med att klasstänkandet tonas ner och fokus läggs på personlighetsskillnader.
Sammantaget en helt okej samtida relationsroman och jag ser fram emot nästa bok av Rooney.

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Normala människor
Liknande böcker:
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher