bokrecensioner boktips

Mot San Francisco

Författare: Clara Clementine Eliasson
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, spänning, ungdom
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789189051331


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mot San Francisco :
2021-06-16 17:42
Julie lever i ett äktenskap utan kommunikation och kärlek och har dålig kontakt med sina vuxna döttrar. Så hör hon på radion att den kvinna som dömts till livstid för en skolskjutning 1979 rymt från fängelset. Kvinnan som Julie kallar B var en gång hennes enda vän, de var grannar och klasskamrater i San Diego. Julies mor förbjöd henne att umgås med B, men när hon knackade på hennes fönstret kunde Julie inte stå emot. Hon har aldrig glömt den galna sommaren 1978 med rusiga cykelturer och kyssar med smak av kanel, whiskey och salt. Men också döda fåglar, vapen och män med hårda händer. Det slutade med en hämningslös road trip då B stal en bil och likt två tonåriga Thelma och Louise drog de runt i Kalifornien. Pengar fick de genom att utnyttja och utnyttjas. Julie känner att hon svek B då, och nu är hon rädd att B ska hitta henne och hämnas. Men inte var det Julie som svek B...

Eliassons, grymma, romantiska och ömsinta debutroman är löst baserad på det som kallas USA:s första skolskjutning. Den 29 januari 1979 tar 17-åriga Brenda Ann Spencer geväret hon fått i julklapp och skjuter mot skolan mitt emot huset där hon bor med sin pappa. Hon dödar rektorn och en av skolans anställda, och skadar åtta barn. Sedan låser hon in sig i huset i timmar och när en journalist ringer henne och frågar varför hon gjorde det svarar hon: "I just don't like Mondays". Hennes iskalla svar på reporterns fråga inspirerade senare samma år Bob Geldof och hans dåvarande band Boomtown Rats till deras världshit "I don´t like Mondays".

Författaren tar inte upp själva skolskjutningen utan fokuserar på B, flickornas vänskap och det sluttande plan som till slut fick B att ta det drastiska steget. Parallellt får vi möta den vuxna Julie som äntligen vaknar upp ur sin letargiska tillvaro och inser att hon är mer värd än att bara följa andra. Boken är intressant och visar på de mekanismer som i värsta fall kan leda till en katastrof, och den oförstående och empatilösa omgivning som inte vill se vad som är på väg att hända trots att alla tecken finns där.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mot San Francisco
Liknande böcker:
Bergens stjärnor
 J. Moyes
Breven från E
 P. Lindroos
Separationen
 K. Kitamura
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Normala människor
 S. Rooney
Sockerormen
 K. Smirnoff