bokrecensioner boktips

Nattavaara

Författare: Thomas Engström & Margit Richert
Genre: Roman
Ämnesord: framtid, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789178354245


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården.

Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.

Utdrag ur boken:
Han hittade dem döda i bastun nere vid älven. Här i det kvava, tysta utrymmet låg föräldrarna nakna, sånär som på en orange badhandduk de dragit över sig. Vedkaminen måste ha slocknat åtta, tio timmar tidigare. Än stank det inte men några flugor surrade redan kring liken. På den nedre bänken stod en tömd vodkaflaska med korken påskruvad; inte ens i döden fick någonting användbart gå till spillo. Paniken strömmade till och Erik backade ut, började gå i cirklar runt den tjärade timmerstugan - fick lust att slita av sig kläderna, låta strömmen ta honom ner mot havet. Men allt han till sist förmådde, när han nu ställts inför ett lika obegripligt som fullbordat faktum, var att sjunka ner med ryggen mot dörrens utsida. Där blev han sittande.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nattavaara :
2020-12-29 13:57
Jag tyckte att boken var svår att komma in i. Det var många spretande händelser. Men allteftersom jag lärde känna karaktärerna blev boken mer intressant och spännande. Vi befinner oss i en postapokalyptisk tid. Jag tror att vi är någonstans i mitten av det nuvarande århundradet. De av människan skapade klimatförändringarna har slagit till med full kraft. Runt om i världen brinner det och många miljoner människor är klimatflyktingar. I Sveriges båda nordligaste landskap har upprorsfanan höjts och man har brutit sig ur konungariket Sverige och bildat republiken Nordland. Man var trötta på århundraden av utsugning, där stockholmare levde gott på gruvdrift och skogsavverkning.

Det är i Nordland boken utspelar sig, men det är inget lyckligt samhälle man har skapat. Istället är det en brutal kommuniststat i Stalins och Nordkoreas anda. I det av murar kringgärdade Kiruna styr den enväldige jarlen. När de föraktade sörlänningarna kommer som flyktingar från Sverige sätts de som trälar.

Det finns ett antal personer som vi särskilt får följa och det är deras tankar som gör boken intressant. Människor som har insett att man för att överleva måste tänka på sig själv i första hand. Ord som "solidaritet" och "gemenskap" gör sig bra i pamfletter, men inte i det brutala samhälle som skildras här.

Svagheterna i boken tycker jag är att det är svårt att förstå varför man i Nordland inrättade en hård diktatur där fienden är kristna och samer. Hur gick det egentligen till när man övergav demokratin och istället satsade på kommunistisk diktatur och rasism? Det förvånar mig också att man så lite verkar ägna sig åt att producera det man behöver. Man verkar mest ägna sig åt plundring och åt att konsumera det som fanns kvar från den gamla tiden.

Men jag har insett att boken är den första i en trilogi. Eftersom boken är välskriven hyser jag förhoppningar om att berättelsen fördjupas och man får svar på många av de frågor som är obesvarade när jag kommer till den sista sidan.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nattavaara
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher